Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: Nek’ Matanić u Varaždinu snima uzbudljivu seriju; Habuš: Nema snimanja u gradskoj upravi!

Objavljeno:

- dana

NA AKTUALNOM SATU O SERIJI I VLAŠIĆU

Uoči glasovanja o proračunu Varaždina za 2017. godinu, na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća vijećnici su postavili niz pitanja, a nije nedostajalo ni inicijativa.

Željko Bunić (HSLS) je predložio gradonačelniku da u Varaždin pozovu redatelja Dalibora Matanića kako bi ovdje snimio nastavak serijala „Novine“.

– Radnja „Novina“ podsjeća me na „Heidi“ u odnosu na to što se ovdje kod nas događa. Imamo toliko falubularnih tijekova: zapošljavaju se političari bez iskustva, gradske vijećnike se naziva suradnicima podzemlja, kupuje se proračun,…. Hoćete li poduprijeti moju ideju da pozovemo Dalibora Matanića da na autentičnim lokacijama, ovdje u Gradskoj vijećnici snimi nastavak serijala? Ovo bi zasigurno pomoglo razvoju turizma, a znamo da je Špancirfest završio u minusu – preložio je Bunić.

Gradonačelnik Habuš je odgovorio da „ne zna o kojem se filmu radi“.

– Protiv sam snimanja bilo kakvog filma u Gradskoj vijećnici – rekao je Habuš, što je razočaralo Bunića koji mu je pojasnio da nije riječ o filmu, nego o seriji koja se snimala u Rijeci.

Martinčević: Vlašić će biti smijenjen, ali kakva će biti šteta?

Za razliku od Bunića, vijećnica Reformista Natalija Martinčević ostala je iznenađena odgovorom gradonačelnika.

Pitala je, naime, kada će pokrenuti smjenu direktora Vlašića zbog Aglomeracije Varaždin, ali i ozbiljnih sumnji u pogodovanje.

– Došlo je do punog zastoja projekta Aglomeracije, a Varkom mora platiti 600.000 kuna zbog poništenih natječaja. Podnesena je i prijava DORH-u vezana uz pogodovanja prilikom kupoprodaje zemljišta u prigradskim naseljima. Uz sve to, direktor Vlašića ne plaća račune. Kada ćete pokrenuti smjenu? – pitala je Martinčević.

– Neću razriješiti Vlašića – kratko je i jasno odgovorio Habuš.

Vijećnica Reformista ga je upozorila da će zbog lošeg vođenja Algomeracije Varaždin Varkom morati platiti milijunske penale.

– U ovoj Gradskoj vijećnici sam barem četiri puta tražila smjenu direktora Aquatehnike Gordana Novaka i on će biti smijenjen. Bit će smijenjen i Vlašić, ne brinem se za to. Međutim, štete će biti  nenadoknadive, a odgovorni ćete biti vi – poručila je Martinčević.

Ide rasprava o smjeni Vlašića!

U tijeku je utvrđivanje dnevnog reda, a vijećnici HDZ-a su predložili dopunu dnevnog reda upravo s točkom koja bi omogućila smjenu Vlade Vlašića putem Nadzornog odbora Varkoma.

S čak 17 glasova „za“ je prihvaćena dopuna dnevnog reda, što znači da će Gradsko vijeće raspravljati i o odgovornosti direktora Vlade Vlašića.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje