Povežite se s nama

Zabava & Stil

Koja je kozmetika sigurna za upotrebu tijekom trudnoće?

Objavljeno:

- dana

SAVJETI SVJETSKE KOZMETIČKE POLICAJKE PAULE BEGOUN

Kao općenito pravilo, preporučuje se da se konzultirate sa svojim liječnikom oko savjeta za proizvode za osobnu njegu tijekom trudnoće ili ako imate u planu dojiti svoje dijete. No, evo što preporučuje Paula Begoun, osnivačica brenda Paula’s Choice, koji je odnedavno dostupan i u Hrvatskoj:

Hidrokinon, koji se koristi kako bi smanjio tamne mrlje, nije bio testiran na životinjama ni ljudima tijekom trudnoće, pa nema informacija za procjenu rizika. Najbolje je izbjegavati upotrebu hidrokinona tijekom trudnoće i/ili dojenja.

Benzoil peroksid je odličan sastojak za borbu s prištićima i smatra se sigurnim u nižim koncentracijama (5 % ili manje) kad ste trudni. Topički antibiotici na recept, kao što su eritromicin ili klindamicin, smatraju se sigurnima za korištenje tijekom trudnoće.

Salicilna kiselina (BHA) je superiorni eksfolijant za kožu, ali kada se koristi u većim koncentracijama za profesionalne pilinge, smatra se rizikom tijekom trudnoće. No mali postoci u proizvodima za njegu kože (2 % ili manje) smatraju se sigurnima. Možete u obzir uzeti glikolnu ili mliječnu kiselinu (AHA) kao alternative tijekom trudnoće.

Nije poznato da aktivni sastojci krema za sunčanje, kako su pokazala testiranja na životinjama, predstavljaju rizik tijekom trudnoće. American College of Obstetricians and Gynecologists nije pronašao nijedan od navodnih strahova vezan za sastojke u kremama za sunčanje koje bi potkrijepila medicinska istraživanja. Dnevnu zaštitu od sunca obavezno preporučuju dermatolozi.

Izbjegavajte retinoide na recept (npr. Renova, Retin-A, Differin, Tazorac i generički tretinoin) te bezreceptne proizvode s retinolom. Ako inače koristite tu vrstu proizvoda, probajte se prebaciti na anti-age serume koji ne sadrže retinol.

Nema dokumentirane brige vezane za sastojke kao što su vitamin C, niacinamid, peptidi ili drugi tipovi antioksidanasa i sastojaka koji komuniciraju sa stanicama kože ako su korišteni tijekom trudnoće. Učestala upotreba proizvoda za njegu kože koji sadrže antioksidanse i sastojke koji zacjeljuju je strogo preporučena, ali pobrinite se provjeriti to kod svojeg liječnika i slijedite njegov savjet.

Više savjeta o njezi kože saznajte na www.paulaschoice.hr.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Pravo rješenje za vaše osvježenje: otvorena sezona kupanja na bazenima „Topličica“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 19. lipnja, otvoreni su bazeni u Izletištu Topličica kod Novog Marofa.

– Pravo rješenje za vaše osvježenje! – stoji u pozivu kupačima koji, osim bazena, u sklopu objekta na raspolaganju imaju i zabavni park, teniske terene, stolni tenis, bogatu ugostiteljsku ponudu te razna jela s roštilja.

Bazeni „Topličica“ otvoreni su svakim danom od 9 do 19 sati, a za sva pitanja na raspolaganju je broj telefona 042/625-588.

Cijena bazena za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu od 3 do 10 godina 15 kuna.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO U Svetom Martinu na Trash&Burnu brdo dobre zabave, američki automobili, pin-up djevojke…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Toplicama Sveti Martin u autokampu Lapaž jučer i danas, 18. i 19. lipnja, održava se Trash&Burn miting američkih automobila.

I ove je godine broj posjetitelja ograničen zbog epidemije koronavirusa, no programa ne nedostaje – izloženo je nekoliko desetaka opakih američkih automobila ograničenih do 70. godišta, a tu je i brdo dobre zabave.

Posjetitelji tako mogu uživati uz rockabilly, rock and roll bendove, pin-up djevojke, DJ-eve, burlesque nastupe, barber shop i tattoo majstore.

Kako je to danas izgledalo u autokampu Lapaž, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!