Povežite se s nama

Zabava & Stil

Koja je kozmetika sigurna za upotrebu tijekom trudnoće?

Objavljeno:

- dana

SAVJETI SVJETSKE KOZMETIČKE POLICAJKE PAULE BEGOUN

Kao općenito pravilo, preporučuje se da se konzultirate sa svojim liječnikom oko savjeta za proizvode za osobnu njegu tijekom trudnoće ili ako imate u planu dojiti svoje dijete. No, evo što preporučuje Paula Begoun, osnivačica brenda Paula’s Choice, koji je odnedavno dostupan i u Hrvatskoj:

Hidrokinon, koji se koristi kako bi smanjio tamne mrlje, nije bio testiran na životinjama ni ljudima tijekom trudnoće, pa nema informacija za procjenu rizika. Najbolje je izbjegavati upotrebu hidrokinona tijekom trudnoće i/ili dojenja.

Benzoil peroksid je odličan sastojak za borbu s prištićima i smatra se sigurnim u nižim koncentracijama (5 % ili manje) kad ste trudni. Topički antibiotici na recept, kao što su eritromicin ili klindamicin, smatraju se sigurnima za korištenje tijekom trudnoće.

Salicilna kiselina (BHA) je superiorni eksfolijant za kožu, ali kada se koristi u većim koncentracijama za profesionalne pilinge, smatra se rizikom tijekom trudnoće. No mali postoci u proizvodima za njegu kože (2 % ili manje) smatraju se sigurnima. Možete u obzir uzeti glikolnu ili mliječnu kiselinu (AHA) kao alternative tijekom trudnoće.

Nije poznato da aktivni sastojci krema za sunčanje, kako su pokazala testiranja na životinjama, predstavljaju rizik tijekom trudnoće. American College of Obstetricians and Gynecologists nije pronašao nijedan od navodnih strahova vezan za sastojke u kremama za sunčanje koje bi potkrijepila medicinska istraživanja. Dnevnu zaštitu od sunca obavezno preporučuju dermatolozi.

Izbjegavajte retinoide na recept (npr. Renova, Retin-A, Differin, Tazorac i generički tretinoin) te bezreceptne proizvode s retinolom. Ako inače koristite tu vrstu proizvoda, probajte se prebaciti na anti-age serume koji ne sadrže retinol.

Nema dokumentirane brige vezane za sastojke kao što su vitamin C, niacinamid, peptidi ili drugi tipovi antioksidanasa i sastojaka koji komuniciraju sa stanicama kože ako su korišteni tijekom trudnoće. Učestala upotreba proizvoda za njegu kože koji sadrže antioksidanse i sastojke koji zacjeljuju je strogo preporučena, ali pobrinite se provjeriti to kod svojeg liječnika i slijedite njegov savjet.

Više savjeta o njezi kože saznajte na www.paulaschoice.hr.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Znamo gdje možete proslaviti Valentinovo uz “Neki to vole vruće”, Titanic te kazališnu predstavu i koncerte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu Čakovec nizom događanja pod nazivom “Tjedan Valentinova” obilježit će ovaj Dan zaljubljenih.

Program traje od 13. do 19. veljače.

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec 14. veljače održat će Romantični koncert.

Titanic, jedan od najvećih filmskih hitova u povijesti kinematografije, vraća se na velika platna u osvježenoj verziji povodom svoje 25. obljetnice, a moći će se pogledati od 10. do 13. veljače.

Prikazivat će se i romatična komedija “Što ljubav ima s tim?”.

Popularni “Neki to vole vruće” koncert će održati 15. veljače, a već 17. veljače posjetitelje očekuje vas poetsko-glazbena večer ZsaZsu, Andru Damiša i Hanu Kunić.

Kazališna grupa Lictirum pak će 16. veljače izvesti romatičnu komediju “Hotel nostalgija”.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Zamirisale krafne – s brčićima od štaub šećera, zaflekanih majica i s osmijehom na licu krenimo u pokladnički mjesec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Božićni i novogodišnji dani su iza nas, a već nam na vrata kucaju dani fašnika.

Prvenstveno je to vrijeme koje nosi veselje i radost djeci, ali i svima koji tu istu radost žele prenijeti na druge i izmamiti osmijeh na lica i veselje u društvu.

Razni se običaji vežu uz te dane, ples, vika, maskiranje, pretvaranje… I dok jedni jedva čekaju to vrijeme, drugi ga baš i ne vole, ali gotovo svi se slažu oko jedne stvari. To je vrijeme nezaobilaznog pokladnog kolača od dizanog tijesta – krafne. Punjene čokoladom, vanilijom, šumskim voćem, prazne…, zovu nas na zalogaj više, a mi ga teška srca prihvaćamo.

S brčićima od štaub šećera, zaflekanih majica i s osmijehom na licu krenimo u pokladnički mjesec veljaču.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje