Povežite se s nama

U fokusu

KOJA ŽURBA Isti dan poništili natječaj za zapošljavanje referenta i raspisali novi!

Objavljeno:

- dana

GRAD VARAŽDIN

Kao što smo izvijestili, Grad Varaždin poništio je dva od šest natječaja za zapošljavanje na neodređeno vrijeme koje su raspisali u kolovozu.

Osim onog za zapošljavanje višeg stručnog suradnika za odnose s javnošću i marketing, poništili su i natječaj za zapošljavanje administrativnog referenta za poslove Gradskog vijeća.

<< Evo tko će biti zaposlen u Gradu Varaždinu, gdje već radi 109 ljudi

Riječ je o poslu na neodređeno vrijeme za koji uvjeti nisu strogi: za administrativnog referenta potrebna je srednja stručna sprema birotehničke ili druge društvene struke, jedna godina radnog iskustva i poznavanje rada na računalu.

Ne čudi da je za to radno mjesto stiglo 30 molbi. Međutim, natječaj je bez obrazloženja poništen 20. listopada. Istoga dana, dakle 20. listopada, Grad Varaždin je donio odluku o raspisivanju novog natječaja za isto radno mjesto!

Sljedeći dan natječaj je objavljen u Narodnim novinama, a rok za predaju molbi bila je subota, 29. listopada, do 23:59 sati.

Natječaj nam promaknuo ili je objavljen samo u Narodnim novinama?

Zanimljivo je da smo tri dana ranije, 26. listopada, u Grad Varaždin poslali upit s pitanjem planiraju li i kada ponovno raspisati taj natječaj. Nisu nam odgovorili da je već u tijeku, nego su nas uputili na svoju web stranicu uz objašnjenje da je tamo sve objavljeno.

Iako smo detaljno pregledali rubriku „Natječaji i pozivi“, među „Natječajima u tijeku“ prošli tjedan nismo zamijetili da je natječaj za referenta ponovno raspisan.

To smo uočili tek ovoga tjedna, i to svrstanog u rubriku „Arhiva“, u kojoj su natječaji za koje je istekao rok za prijavu kandidata.

Je li nama promaklo da je natječaj raspisan, pa zbog toga o njemu nismo uspjeli izvijestiti zainteresirane kandidate na vrijeme? Ili je Grad Varaždin natječaj 21. listopada objavio samo u Narodnim novinama, koje malo tko redovno prati?

Dodajmo da, za razliku od toga, novi natječaj za zapošljavanje višeg suradnika za odnose s javnošću i marketing dosad nije ponovno raspisan u Narodnim novinama, a nema ga ni na web stranicama Grada.

Jesu li ta nova radna mjesta doista potrebna? Oporba je još u kolovozu dala jasan odgovor da je riječ o nepotrebnim radnim mjestima, a od gradonačelnika Habuša su zatražili da ih odmah poništi.

<< Grad Varaždin zapošljava šest novih djelatnika, Reformisti: Poništite natječaje, već sad vas je previše!

<< "U Gradu treba otpustiti višak zaposlenih, a ne zapošljavati nove na nepotrebna radna mjesta"

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Grad Varaždin isplatio gotovo 25 milijuna kuna Ekos holdingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Trgovačkom društvu Ekos holding stigla je uplata od 24,7 milijuna kuna. Radi se, naime, o iznosu nagodbe kao rezultata sudskog spora iz 2014. godine.

– Prema sudskoj presudi Gradu Varaždinu je naložena isplata od 1,888.277 eura zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate, što bi iznosilo 14.297.387 kuna, te zakonske zatezne kamate od 14.406.559,83 kune, što ukupno iznosi 28.703.947 kuna. Trgovačkom društvu Ekos holding d.o.o. isplaćeno je 14. travnja 2021. godine, temeljem nagodbe po sudskoj presudi, 24.662.960,66 kuna, od čega su 12.378.275,22 kune glavnica, a 12.284.685,44 kune iznos kamate – odgovorili su nam iz Grada Varaždina, međutim, nisu precizirali zbog čega je nastala razlika od 4.041.987 kuna, kao ni koliko iznose sudski troškovi. 

Međutim, još prije dvije godine predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan javnosti je objasnio kako su iz tvrtke Ekos holding obećali da neće ovršiti Grad te da će „spustiti tu cijenu za 4 milijuna kuna“. Treba istaknuti i kako bi svi ovi troškovi bili barem upola manji da se spor nije godinama zavlačio.

Podsjetimo, tvrtka Ekos holding je još u veljači 2014. tužila Grad i JUGS radi isplate 14,4 milijuna kuna na temelju sporazuma o kupoprodaji nekretnina na lokaciji Vilka Novaka II.

Taj je postupak bio spojen s protutužbom Grada i JUGS-a protiv Ekos holdinga radi utvrđenja ništetnosti sporazuma zaključenog 2011. godine.

U postupku su Grad i JUGS isticali da je tvrtka Ekos holding, zajedno s tvrtkom Održivi razvoj, nekretnine kupila po cijeni od 30 do 90 eura po četvornome metru, a potom im preprodala za 129 eura po kvadratu u slučaju jednokratne uplate ili 149 eura po kvadratu u slučaju obročnog plaćanja.

Gradski odvjetnici su tada tvrdili da je sklapanje tog sporazuma pravno upitno. Konkretno, novcem poreznih obveznika prodano je i kupljeno zemljište po cijeni koja višestruko premašuje realnu tržišnu vrijednost nekretnina.

Međutim, Ekos holding je tvrdio da sporni sporazum nije ništetan prema Zakonu o obveznim odnosima jer „nije protiv Ustava, prisilnih propisa i morala društva“.

Sud je u lipnju 2019. godine utvrdio da sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju POS-a na lokaciji Vilka Novaka II. sklopljen između JUGS-a i Grada Varaždina s tvrtkom Ekos Holding od 18. veljače 2011. godine nije ništetan.

Stoga je Grad morao isplatiti 1,88 milijuna eura sa zateznim kamatama.

Spomenimo da su tada, dakle prije dvije godine, samo odvjetnički troškovi u tom sporu dosegnuli 2,5 milijuna kuna, ali iz Grada ne žele komentirati je li bilo dodatnih troškova za odvjetnike ni koliko su iznosili.

Nastavite čitati

U fokusu

T. Bartolovečki: Šamec odlazi u političku mirovinu, HNS predstavio svog novog kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat Hrvatske narodne stranke za načelnika Općine Trnovec Bartolovečki bit će Miro Koren.

Kako je najavio na današnjem predstavljanju kandidature, nakon osam godina mandata stranačkog kolege Zvonka Šameca, nastavit će razvoj Općine i realizaciju velikih projekata.

Koren je uvodno zahvalio Zvonku Šamecu na svemu što je u proteklih osam godina učinio za mještane općine Trnovec Bartolovečki.

Podsjetio je da je najviše uloženo u Aglomeraciju Varaždin na području općine, u izgradnju i održavanje prometnica, obnovu društvenih domova. Naglasio je da je, uz velike projekte, najvažnije ulaganje u mlade.

– A kako bismo pomogli prije svega mlade obitelji s djecom povećat ćemo naknade za novorođene na 3.000 kuna za svako dijete te 1.000 kuna više za svako naredno dijete u obitelji. Sufinancirat ćemo vrtiće sa 70 %, proširiti i dograditi dječji vrtić u Trnovcu – najavio je Koren.

Dodao je da će roditelji u potpunosti biti oslobođeni plaćanja produženog boravka u osnovnim školama u Trnovcu i Šemovcu i troškova školske kuhinje za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa. Najavio je izgradnju POS stanova te besplatni priključak kanalizacije mladima za kupnju ili izgradnju prve nekretnine. U programu HNS-ovog kandidata za načelnika je i uređenje groblja u Bartolovcu, adaptacija grobne kuće u Šemovcu uz proširenje nadstrešnice te izgradnja parkirališta i prilaza groblju. Nastavit će poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede. Najavio je i projekt izgradnje kulturnog i vatrogasnog centra za koji je dokumentacija pripremljena. Nastavit će s podupiranjem projekata i programa udruga te brigom za mještane treće životne dobi kojima će se uz isplatu božićnica osigurati i uskrsnice.

Nastavite čitati