Povežite se s nama

U fokusu

Koji propust: najavili naplatu parkiranja kod Stare glazbene, pa povukli – shvatili da su zemljište darovali FOI-ju!

Objavljeno:

- dana

PRIHVAĆEN NOVI REŽIM PARKIRANJA

U Varaždinu na snagu uskoro stupa novi režim parkiranja. Većinom glasova su vijećnici podržali izmjene Odluke o određivanju javnih parkirališta na kojima se obavlja naplata, kao i izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja.

Iako je prije samo dva dana bilo najavljeno da će se broj parkirnih mjesta pod naplatom povećati za 220 (na 996), ispostavilo se da to nije moguće.

Gradonačelnik Habuš je predložio da se pod naplatu stavi i parkiralište kod stare Glazbene škole, sadašnjeg DND-a, ali se ispostavilo da je zaboravio da je Grad to zemljište darovao FOI-ju.

– Ispričavam se, riječ je o propustu. Nismo uvažili činjenicu da je Grad darovao nekretninu FOI-u za izgradnju kampusa. Gradonačelnik je na vrijeme upozoren, pa se predlaže da se ta točka izbriše iz Odluke – rekao je komunalni pročelnik Mario Sambolec.

Trenutno je pod naplatom 778 parkirnih mjesta, a sada će biti povećan na 856.

Koje su novosti?

Naplata će biti uvedena u Zagrebačku 13, u Ulicu kralja Petra Krešimira IV. (kod VTV-a i 1. OŠ), u Ulicu Franca Prešerna (od Konzuma do Turista), u Meštrovićevoj ulici (kod ulaza u Opću bolnicu Varaždin), a i u Ulici Franje Galinca (od Ulice braće Radića do ulaza u Hitnu).

Na Banus placu se ukida besplatno parkiranje od 8 do 10 sati. Umjesto toga, pola sata parkiranja će biti besplatno, a potom će se naplaćivati deset kuna po satu. To će vrijediti od 8 do 12 sati, a potom će se naplaćivati kao i na svim drugim parkirnim mjestima, pet kuna po satu.

Istovremeno, gradonačelnik Goran Habuš očekuje da će koncesionar cijenu sata parkiranja u podzemnoj garaži na Kapucinskom trgu s pet kuna spustiti na tri kune.

Izmjene režima parkiranja je manje-više sve ono što je Crtorad tražio od Grada posljednjih nekoliko godina, a i zbog čega je podnio tužbu.

Međutim, gradonačelnik Habuš tvrdi da to nema nikakve veze s tužbom, koju je Grad dobio na prvostupanjskom sudu, te da nije riječ o nagodbi.

– Ne idemo na ruku Crtoradu, neke mjere nisu imale efekt – istaknuo je.

Podolnjak: Ozbiljan pravni problem!

Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak je zatražio da se odluke skinu s dnevnog reda.

– Imamo ozbiljan pravni problem i bilo bi neprikladno i neobično kada Gradsko vijeće ne bi uvažilo stav Odbora za statutarno pravna-pitanja. U obrazloženju odluke našla se nezgodna rečenica, da je broj parkirnih mjesta potrebno uskladiti s koncesijskim ugovorom. Predlaže se da se ta rečenica briše. Podsjećam vas da smo broj parkirnih mjesta pod naplatom kontinuirano mijenjali. Ova rečenica sada podrazumijeva da imamo fiksno ugovoreni broj mjesta koji se ne može mijenjati, a koji moramo nadoknaditi – upozorio je Podolnjak.

Pojasnio je da bi to impliciralo da postoji ugovoreni broj mjesta koji Grad mora poštovati. – Upravo je to jedna od stvari zbog koje nas je koncesionar tužio, a u tužbi stoji da smo samoinicijativno smanjili broj parkirnih mjesta na 778, a da smo morali poštovati izvorni broj – naveo je.

Njegova primjedba je uvažena, pa je ta rečenica izbačena. Zatražio je i da se od koncesionara zatraži da se pisanim putem obveže da protiv Grada više neće pokretati sporove, ali i na to da će cijena parkiranja u garaži do isteka koncesijskog ugovora biti tri kune.

To nije uvaženo, o izmjenama odluka se glasovalo i prihvaćene su većinom glasova.

– Odbor za statutarno-pravna pitanja kaže da cijela ova odluka ide u korist koncesionara i da smo svi toga svjesni, a svi se pravimo da ne ide u korist koncesionara. Protiv sam, ne mogu podržati povećanje broja parkirnih mjesta pod naplatom, a i naplatu na Banus placu po modelu prvo nula kuna, pa onda deset kuna – rekao je Avar. 

Martinčević: Nužan je dijalog!

Natalija Martinčević (Reformisti) je podržala izmjene, ali je istaknula da je cijeli postupak primjer kako izvršna vlast Grada ne bi trebala raditi. – Koncesijski ugovor nije bio najbolji i najkvalitetniji, ali je bio potpisan i ima pravne učinke. Izmjene nisu bile u dogovoru s koncesionarom i naravno da je uslijedila tužba. U prvostupanjskoj presudi je navedeno da je Grad mogao ići na izmjene, ali je obrazložio da koncesionar ima pravo na odštetu. Smatram da je nužno otvoriti dijalog s koncesionarom da izbjegnemo nove tužbe i velike odštete. Nažalost, dosadašnja odluka je na snazi bila dvije godine i koncesionar ima pravo tražiti naknadu štete. Sada je na nama da s njim pregovaramo – istaknula je Martinčević.

Otilija Cvetko je navela da će vijećnici HDZ-a podržati odluku, ali je napomenula da je nezadovoljstvo građana veliko.

– Apelirala bih na gradonačelnika da riješi problem parkirališta u Prešernovoj ulici i na drugim lokacijama na kojima se parking ne naplaćuje. „Najezda“ na besplatna parkirna mjesta sada će biti još veća, pa apeliram da se Grad dogovori sa stanarima što učiniti – poručila je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje