Povežite se s nama

Međimurje

Koji su korisni kukci u vrtu? Ako znate, pofotkajte ih i pošaljite na foto natječaj!

Objavljeno:

- dana

UDRUGA BIOVRT

„Korisni kukci u vrtu“ naziv je fotografskog natječaja kojeg organizira Udruga Biovrt – u skladu s prirodom.

– Ovim fotografskim natječajem želimo potaknuti ljude na promatranje svoje okoline, upoznavanje i razlikovanje kukaca, a posebice onih koje u vrtlarenju smatramo vrtnim pomagačima. Ljudi često panično reagiraju na mnoga nepoznata mala stvorenja iz straha da rade neku štetu našim biljkama, a mnogi od njih su zapravo korisni i poželjni u vrtu. Stoga je važno  znati prepoznati kukce, ali i ostale životinje u vrtu – poručuju iz Udruge Biovrt.

Skupljajte lajkove i osvojite poklon paket sjemenja

Prijave su počele jučer, 5. srpnja i traju do 20. srpnja. Na fotografiji mora biti jedan ili više vrsta korisnih kukaca, a da bi fotografija bila prihvaćena u foto natječaj i konkurirala za nagradu morate napisati o kojem se kukucu radi, gdje i kad je fotografija snimljena i svoje podatke.

Svaki vrtlar na natječaj može prijaviti samo jednu fotografiju i mora biti veličine maksimalno 3000 piksela.

Fotografije možete poslati na e-mail: [email protected] s naslovom “Korisni kukci u mom vrtu”. Dodijeliti ćemo dvije identične nagrade – jednu, najbolju po odabiru žirija udruge Biovrt, a drugu, najbolju prema broju lajkova na fotografiji.

Nakon završetka natječaja sve fotografije bit će objavljene u albumu na Facebook stranici udruge Biovrt. Fotografija koja će „zaraditi“ najveći broj lajkova dobit će poklon paket od ukupno 10 vrsta sjemenja iz biovrta – mix rajčica, mix paprika, mix starinskih salata, niski starinski žućkasti grah, neven, crni sljez, rudbeckia hirta, echinacea purpurea, korijander i amaranthus gagenticus – crveni špinat.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati