Povežite se s nama

U fokusu

Koji su političari najviše izdvojili za svoje stranke?

Objavljeno:

- dana

STRANKE

Rok za javnu objavu polugodišnjih izvješća stranaka, nezavisnih saborskih zastupnika i lokalnih vijećnika o primljenim donacijama u prvoj polovici 2015. godine bio je 15. srpnja, do kraja dana. Izvješća su pokazala znatne razlike u iznosima primljenih donacija pojedinih stranaka.

Ukupno 177 donacija fizičkih osoba SDP-u je donijelo iznos od 83.411 kuna. Od pravnih osoba SDP-u je donacije uplatilo šest poduzeća, i to isključivo iz Varaždinske županije, u ukupnom iznosu od 13.000 kuna. SDP je primio i donacije u uslugama u vrijednosti od 6.000 kuna.

Ukupni iznos primljenih donacija vladajuće stranke u prvoj polovici godine je 102.364 kune, što u prosjeku iznosi 550 kuna po donaciji. S područja Varaždinske županije najdarežljiviji su bili su Josip Hehet, predsjednik Gradskog vijeća grada Varaždina, koji je uplatio 3.280 kuna, i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Mario Habek, koji je uplatio 2.490 kuna. Među donatorima su i Dubravko Bilić, Dubravka Biberdžić, Mladen Smoljanec, Vjeran Radelić i brojni drugi.

HNS-u je od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine ukupno donirano 495.500 kuna. Uplaćene su 32 donacije i s obzirom na ukupni iznos prosjek je gotovo 15.500 kuna po donaciji. Između ostalih, župan Predrag Štromar i njegov zamjenik Alan Košić svojoj su stranci donirali svaki po 10.000 kuna, dok je predsjednik ivanečkog HNS-a Branko Putarek na račun stranke uplatio 11.000 kuna. Među HNS-ovim donatorima s područja Varaždinske županije još su i županijski vijećnik iz Cestice Josip Borak s 3.500 kuna te načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić s 4.000 kn. Čak 20.000 kuna HNS-u je donirala tvrtka Lamtrans iz Kneginca Gornjeg.

HDZ je u prvoj polovici 2015. godine primio uvjerljivo najveći iznos doniranih sredstava, više nego ostale stranke zajedno. Kroz 230 donacija HDZ-u je uplaćeno ukupno 1.061.349 kuna. To u prosjeku iznosi oko 4.600 kuna po donaciji. S područja Varaždinske županije zaprimio je tek dvije donacije, od Rudolfa Kirića iz Sračinca 8.000 kuna te od Denisa Kovačića (predsjednika Gradskog vijeća Novog Marofa) 1.000 kuna.

HSLS, Hrast, Reformisti

HSLS-u u prvih šest mjeseci ove godine, prema objavljenom izvješću, nije uplaćena ni kuna donacije. Donacije Laburistima iznose 2.408 kuna, Hrastu 9.608 kuna, a nijedna od tih stranaka nije primila donaciju iz Varaždinske županije.

Reformistima je u prvoj polovici godine donirano 43.687 kuna. Radimir Čačić pritom je donirao 3.907 kuna, a Natalija Martinčević 2.255 kuna. Miroslav Blažević uplatio je 5.000 kuna, a evidentirano je i nekoliko manjih uplata pravnih i fizičkih osoba iz Varaždinske županije. 

Tvrtka Hermes International iz Turčina Čačićevim je reformistima uplatila 5.488 kuna, a lepoglavski LTS 940 kuna, dok je Orakon bivšeg novomarofskog gradonačelnika Darka Hrenića uplatio 706 kuna. Ukupno su s područja Varaždinske županije Narodnoj stranci – Reformisti donirane 19.453 kune donacija.

PROSJEČNE DONACIJE

186 donacija SDP-u je donijelo 102.364 kune, što je prosječno 550 kuna po donaciji, a 32 donacije HNS-u su donijele 495.500 kuna što je prosječno čak 15.500 kuna po donaciji

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje