Povežite se s nama

U fokusu

Kolarek Karakaš: Dijete dojenjem skuplja kapital za cijeli život

Objavljeno:

- dana

Važnost dojenja

U povodu obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja od 1. do 7. kolovoza, u Županijskoj palači u Varaždinu održan je okrugli stol pod nazivom „Dojenje – ključ održivog razvoja“. Dojenje je ključni element koji nam daje mogućnosti i potiče nas na razmišljanje i vrednovanje dobrobiti koje ono donosi od samog početka života.

U povodu obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja od 1. do 7. kolovoza, u Županijskoj palači u Varaždinu održan je okrugli stol pod nazivom „Dojenje – ključ održivog razvoja“. Dojenje je ključni element koji nam daje mogućnosti i potiče nas na razmišljanje i vrednovanje dobrobiti koje ono donosi od samog početka života.

Na okruglom stolu govorile su dr.med.spec.pedijatar Mirjana Kolarek Karakaš, ujedno i predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Lidija Ptujec, dr.mec.spec.pedijatrije, patronažna sestra Andrijana Žmuk, bacc.sestrinstva te zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je istaknuo kako je Varaždinska županija u zadnje dvije godine samo kroz odnos živorođenih i umrlih osoba izgubila 1.500 osoba. –Vitalni indeks dodatno je pao u odnosu na prošlu godinu i on iznosi 61.5, što u brojkama iznosi 1.455 živorođenih osoba, a istodobno broj preminulih osoba iznosi 2.366 u 2015. godini. Time broj stanovništva u županiji značajno pada i to se odražava na sve procese koji se događaju, po primjerice broju učenika u školama, rekao je zamjenik Kišić te dodao kako loši demografski pokazatelji nisu samo problem Varaždinske županije ili Hrvatske, već je to specifikum bogatih država Europske unije poput Njemačke ili Švedske.

–Gotovo svi gradovi i općine u našoj županiji imaju neku od novčanih stimulaciju za roditelje no, to nije dovoljno. Demografi su na okruglom stolu kojeg smo organizirali prošle godine u Županijskoj palači ponudili rješenje u tzv. boljim servisima; dostupnijem obrazovanju, boljem zdravstvu i dostupnijim vrtićima no međutim, najvažnija su stabilna i dobro plaćena radna mjesta, i to je nešto na čemu moram nastaviti raditi, poručio je zamjenik župana Alen Kišić.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Mirjana Kolarek Karakaš naglasila je važnost dojenja od najmlađe dobi, koje je Republika Hrvatska prepoznala kao javnozdravstveni prioritet i Program dojenja stavila u Strategiju zdravstva.

–Oko 88 posto djece je na prsima do drugog mjeseca života, dok je 12 posto djece na umjetnoj prehrani, što nije loše, no nakon trećeg mjeseca života taj se postotak povećava na 47 posto, a do 11 mjeseca života iznosi 84 posto, pojasnila je doktorica Kolarek Karakaš te pozvala zajednicu na suradnju.

Pedijatrica Kolarek Karakaš preporučuje dojenje do prvih godinu dana.

– Dijete tada skuplja kapital za zdravlje za čitav život. Preporuča se dojenje i do dvije godine ako dijete želi, zbog prehrambenih vrijednosti majčinog mlijeka jer nijedna formula ne može nadoknaditi ono isto što sadrži majčino mlijeko, a ono je i hrana, i ljubav i lijek. Apeliram na roditelje da djeci do godine dana ne daju kravlje mlijeko, zamolila je Kolarek Karakaš.

Zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Lidija Ptujec i patronažna sestra Andrijana Žmuk naglasile su koliko je važna edukacija trudnica o trudnoći, porodu i dojenju, te suradnja između ginekoloških timova i patronažnih sustava, radi ostvarivanja prvog kontakta majke i djeteta sa sestrom. Istaknule su i dobre rezultate trudničkih tečajeva te važnost pozitivnog stava trudnica o dojenju.

Svjetski tjedan dojenja ove je godine fokusiran je na ciljeve održivog razvoja s kojima su se vlade širom svijeta složile te se zalažu za njihovo ostvarivanje do 2030. godine, a kojima se teži ka rješavanju uzroka siromaštva te se želi ponuditi vizija za razvoj koja će biti na korist svim ljudima.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje