Povežite se s nama

U fokusu

Nakon estetske operacije grudi, njegovateljica počela maltretirati starce u Domu umirovljenika?

Objavljeno:

- dana

SKANDAL U VARAŽDINU

„…kolegice su ju naguravale u krevet i bile grube prema njoj uz nepoštivanje i pogrdne riječi…“, „… korisnike naziva debelima, da se prežderavaju, nagurava im krevete, glasno viče na korisnike kad su jako mokri, da su lijeni, debeli i smrdljivi…“, „…da li je gđa … zaslužila da ju se navlači po krevetu, da ju se ponižava zbog njezine debljine…?“, „…da li je gđa … zaslužila da joj se ne daje hrana i odmiče joj se servirni stolić jer ona samo ‘ždere i na ništa drugo ne misli’?”

Ovo su samo neki od navoda iz pisma koje su njegovateljice Stacionara Doma za starije osobe Varaždin predale na urudžbiranje. U pismu optužuju svoje kolegice za psihičko i fizičko zlostavljanje staraca. Većina korisnika stacionara je nepokretna ili psihički dezorijentirana, pa su time optužbe teže. Starci ne mogu niti se ne usude prigovoriti. – Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni pelenu i da mi vode? – pita se zlostavljani osamdesetogodišnjak.

Šokantna priča

Za zlostavljanje staraca se doznalo sasvim slučajno. Sve je počelo pismom o mobingu, a završilo jezivim otkrićem.
Nekoliko njegovateljica je prije mjesec dana odlučilo prijaviti svoje kolegice zbog njihova, kako su napisale, ponašanja prema njima. Napisale su pismo o maltretiranju koje trpe od strane četiriju kolegica, a koje predvodi četrdesetpetogodišnja njegovateljica. U njemu potanko objašnjavaju ponižavanja.

Pismo je potpisano, ali potpisnice žele ostati anonimne za javnost

Razlog je, prema onome što piše, bizaran: – Gospođa je bila na estetskoj operaciji grudiju i stražnjice pa prema naputcima liječnika više ne smije dizati korisnike. Zbog toga je od nas zahtijevala da se tome prilagodimo i ubuduće kupamo korisnike u krevetu, a ne u kupaonicama kao dosad. Osim što to nije dobro za korisnike, Dom niti nema uvjete za takvo što: madraci su platneni i nezaštićeni pa ostaju vlažni. Uvijek imamo obzira prema kolegicama koje su izgubile zdravlje na ovom zahtjevnom poslu, ali estetska kirurgija ne izaziva našu kolegijalnost. I sve to na štetu bolesnih ljudi – rekla nam je jedna njegovateljica. Iako su pismo potpisale, sve one žele ostati anonimne za javnost. Kažu da je njihova kolegica agresivna i sklona prijetnjama, pa joj se niti glavna sestra Odjela pojačane njege nije željela zamjerati. U nastavku svog pisma njegovateljice su spomenule i „neprofesionalan i ružan odnos prema korisnicima“. I tu počinje šokantna priča o maltretiranju korisnika stacionara.

– Maltretiranje je na dnevnoj bazi. Starce se vrijeđa i nagurava. Pokojnu gospođu … su dvije od njih nazivale pogrdnim imenima zbog njezine debljine. Namjerno su je kupale u krevetu bez obzira na to što je preklinjala da to ne čine. Spomenut ću i odnos prema gospođi …, koja zbog svoje bolesti nije u stanju razumjeti neke naloge. Kolegice su je naguravale u krevet, prilikom kupanja su bile grube prema njoj, uz nepoštivanje i ružne riječi – ispričala nam je njegovateljica.

Vika i psovke

Sve to piše i u njihovu potpisanom pismu. Dopis su adresirale i urudžbirale za Jelenu Šamariju, zaduženu za pitanja mobinga. Pismo je, međutim, završilo u rukama ovih dana razriješene ravnateljice Doma Tamare Ljubić. – Jelena Šamarija je bila na dopustu. Nije nam jasno kako netko može uzeti i otvoriti tuđu poštu – govori naša sugovornica. Potpisnice su saznale da je ravnateljica Ljubić pismo pročitala na stručnom kolegiju, čime se, smatraju, ogriješila o pravila.

Sve je počelo nakon estetske operacije jedne od njegovateljica 

Dva tjedna je, vele, bila tišina, nakon čega je ravnateljica organizirala saslušanje jednog od zlostavljanih staraca. On im je ispričao svoja loša iskustva s predvodnicom prozvanih njegovateljica, a zapisničarka je sve uredno zapisala i dokument je pospremljen. Nešto od toga je ispričao i nama. – Živim ovdje i moram ostati tu živjeti, pa nema smisla da previše pričam. Reći ću vam primjer njezinog ponašanja. Gotovo svako malo bi ušla u sobu ujutro nakon njege, zaletjela se prema balkonskim vratima i uz psovke ih širom otvorila. „Tu treba zraka“, vikala je. Svejedno je li vani plus 30 ili minus 20 stupnjeva. Nitko se nakon nje nije usudio zatvoriti vrata pa smo se nerijetko smrzavali – ispričao nam je starac. Niti se ne sjeća što je točno rekao za zapisnik, „jer toga je puno“. – Ona ništa nije radila bez galame i pompe. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim niti pomisliti kako su se osjećali oni koji su nemoćni – zaključuje. Nije dvojio hoće li dati iskaz za zapisnik. 

– Bilo je dosta.

Što se dalje događalo s pismom i zapisnikom rekla nam je u međuvremenu razriješena ravnateljica Tamara Ljubić. 
– Dom je angažirao odvjetnika i slučaj moramo riješiti. Zlostavljanja nije bilo nikad niti bih ga dopustila – kaže bivša ravnateljica, danas zamjenica ravnatelja. Prvi sljedeći korak je očitovanje njegovateljice koju ostali zaposlenici krive za triler u Domu. Ali to će pričekati. Ona je otišla na dopust pa otvorila bolovanje i do njezina povratka ostaje status quo. U Domu saznajemo da je kolovotkinja grupe strah i trepet njegovateljica, ali i medicinskog osoblja. Spominju se agresivnost i prijetnje, zbog čega se nitko nije usudio reagirati.  

Očitovanje optužene će pričekati: uzela je dopust pa bolovanje

– Nakon operacije se vratila sa suludim zahtjevima i više ne možemo trpjeti. Ipak, najgore je što zlostavlja nemoćne starce – zaključuju sugovornici. U međuvremenu je ovih dana na adresu Doma stigla nova tužba: nakon što je optužena za zlostavljanje staraca ,prozvana njegovateljica je uzvratila protutužbom – tužila je Dom i bivšu ravnateljicu Ljubić za psihičko zlostavljanje. 

“Naznake neprimjerenih  postupaka”

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin zaprimio je predstavku dviju radnica Doma u kojoj se ukazuje na navodno neprimjereno i neprofesionalno ponašanje više zaposlenica Doma prema korisnicima. Odmah po primitku predstavke, odgovorne osobe Doma poduzele su potrebne mjere u cilju provjere navoda iz predstavke i utvrđenja činjeničnog stanja. Prema za sada utvrđenim činjenicama, na temelju izjave jednog korisnika Doma koji želi ostati anoniman, postoje naznake da je od strane jedne zaposlenice Doma bilo neprimjerenih verbalnih postupaka prema tom korisniku. Zaposlenica Doma o kojoj se u konkretnom slučaju radi trenutačno se nalazi na bolovanju. Od strane odgovornih osoba Doma poduzimaju se daljnje mjere radi utvrđenja svih relevantnih okolnosti. Po okončanju interne procedure pokrenut će se odgovarajući zakonom propisani postupci. Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin i nadalje primjenjuje najviše standarde kvalitete u pružanju usluga svojim korisnicima.

stanar Odjela pojačane njege: “Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni mi pelenu ili mi da čašu vode”
stanar Odjela pojačane njege: “Svako malo bi uletjela u sobu i širom otvorila balkonska vrata jer ‘treba zraka’. Nije bilo važno je li zima ili ljeto. Drugi se nisu usudili zatvoriti”
stanar Odjela pojačane njege: “Ništa nije radila bez galame. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim pomisliti kako su se osjećali nemoćni”

Izvor:
Foto: ilustracija

Međimurje

FOTO Kajtazi i Ćorić u Pribislavcu: “Ne radimo podjele na Rome i nerome!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na ulazu u romsko naselje u Pribislavcu danas, 28. srpnja, održana je izvanredna konferencija za medije.

Pribislavec su, naime, posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Održali su i radni sastanak s općinarima na kojem je bilo riječi o problematici ilegalnih odlagališta i svakodnevnog spaljivanja otpada, objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

S navedenim problemom (pre)često se moraju boriti pripadnici DVD-a Pribislavec i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Samo tijekom srpnja tako su vatrogasci iz JVP-a čak osam puta izlazili na intervenciju. Članovi lokalnog DVD-a povremeno pak požar gase na dvjema lokacijama istovremeno!

Na početku konferencije pozdravio je okupljene i zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao pozivu u pomoć. Dodao je da je zastupnik Kajtazi bio inicijatorom sastanka.

– Prije dva tjedna Vlada je donijela novi Nacionalni plan za Rome. To nije prvi takav dokument, oni se redovito donose od 2003., no kako ih sprovesti u djelo ako nijedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan? Treba razraditi i na koji način zapošljavati mlade, sposobne ljude, a ne ih “pretvarati u invalide” naknadama i sličnim. Ima puno pozitivnih primjera među pripadnicima romske manjine, no svjetla su uvijek fokusirana samo na negativne!

Zahvaljujem ministru Ćoriću i smatram da će ovakvi obilasci romskih naselja pridonijeti rasvjetljavanju problematike i voditi uspješnim rješenjima, osobito sa smećem, koje nije samo romsko – rekao je Kajtazi. Na njega se nadovezao ministar Ćorić.

– Ovo pitanje otpada koji okružuje Pribislavec mora biti riješeno jednom za svagda, za što će se provesti odgovarajuće mjere. Divlje deponije sanirat će se u narednim mjesecima. To je, među ostalim, i pitanje ekonomske, ali i svake druge integracije romske manjine, čiji pripadnici moraju imati sva prava, ali i poštovati sve obveze i odgovornosti koje sa sobom donosi status hrvatskoga građanina. Mislim da se u tome gospodin Kajtazi i ja slažemo – rekao je Ćorić, nadodavši da u svemu veliku ulogu igraju i veća ekonomska sigurnost te važnost obrazovanja Roma.

Kajtazi i Ćorić osvrnuli su se i na problematiku cijepljenja, odgovarajući na pitanje o navodno ispodprosječnoj procijepljenosti Roma. Kajtazi je rekao da ne raspolaže konkretnim podacima, ali da su potencijalno maloj procijepljenosti svakako pridonijele i svakakve lažne informacije koje se šire društvenim mrežama.

Dodao je da se Rome posjećivalo te su im se dostavljali paketi s maskama, dezinficijensima i drugim potrepštinama. Po uzoru na Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je, minibusom bi se posjetilo svih 60-ak romskih naselja te bi se cijepljenje ubuduće provelo uz pomoć mobilnog centra.

Ministar Ćorić odlučno je pak ustvrdio da “nema procijepljenosti u romskim naseljima i u neromskim naseljima”:

– Imate samo procijepljenost na razini Hrvatske… Romi su građani ove zemlje, kao i svi ostali. Nitko tu nikoga ne treba ni na koji način izdvajati. Možemo eventualno govoriti o informiranim i neinformiranim građanima, s tim da je najveća odgovornost na onim informiranima koji se unatoč znanju ne cijepe. Apeliramo svaki dan pa apeliram i danas – cijepite se!

Na primjedbu o neizdvajanju ministar je zaradio pljesak i ovacije prisutnih.

Nastavite čitati

U fokusu

U Jerovcu vrije: kamione Čistoće blokirat će bageri, traktori, kiperi i noćne straže!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani i mještani Jerovca svoju deponiju za odlaganje otpada čuvat će 24 sata kao zjenicu oka. Štoviše, na zadnjem sastanku s predstavnicima dvaju jerovečkih Mjesnih odbora, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić ustvrdio je država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo s nalogom da Jerovec preuzme varaždinsko smeće i ono još 14 jedinica lokalne samouprave.

>>Batinić: 1500 tona varaždinskog smeća u Jerovec neće, ako treba postavit ćemo barikade

Naredba inspektora zaštite okoliša Roberta Roceka da Ivkom d.d. u roku od 8 dana mora na odlagalištu u Jerovcu započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije (rješenje je primljeno 19. srpnja, žalba ne odgađa izvršenje) te izricanje visokih novčanih kazni od ukupno 125.000 kuna Ivkomu i njegovu direktoru kao i izjave varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) o tome da kroz nekoliko dana tzv. varaždinsko smeće stiže u Jerovec, izazvali su eksploziju nezadovoljstva građana Ivanca, a naročito Jerovca i okolice.

U mjesnim odborima Jerovec Gornji i Donji vrije

Mještani Jerovca spremni su za masovne prosvjede i blokadu prilaza deponiju traktorima, kamionima i gusjeničarima.

– Raspoloženje je takvo da građani samoinicijativno najavljuju noćne straže, a svaki pokušaj prilaza odlagalištu spremni su spriječiti fizički. Nezadovoljstvo je ogromno, do eskalacije i izlaska na cestu manjka tek „iskra“ – čulo se na sastanku u društvenom domu u Jerovcu Gornjem, koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem u utorak, 27. srpnja, održao s vodstvima dvaju jerovečkih mjesnih odbora.

Sastanak su inicirala sama vijeća mjesnih odbora sa željom da od gradonačelnika iz prve ruke dobiju detaljne informacije o statusu odlagališta i o situaciji s tzv. varaždinskom smećem.

Tko to „servisira“ Bosilja?

-Na žalost, cijela ova situacija je poprimila politički kontekst. Ne znam tko gospodina Bosilja servisira informacijama koje iznosi u javnost i kakvi su tu interesi u pitanju. Međutim, prije takvih istupa bilo bi korektno da se najprije dobro informira, da pročita Dinamiku zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, a ne da svojim izjavama uznemirava građane ovoga kraja i proizvodi nemir i revolt – izjavio je gradonačelnik Batinić koji se pita zašto u ministarstvo nije bio pozvan predstavnik Grada Ivanca?

Nazočnima je potom podastro kompletnu dokumentaciju od 2005. godine naovamo kojom je reguliran status odlagališta u Jerovcu. Na njemu je, naime, od samog početka bilo predviđeno odlaganja 4.780 tona otpada godišnje s područja samo šest gradova i općina ivanečkoga kraja.

Prema tim količinama bila je izdana i građevinska dozvola, prema njima su bile izvedene sve studije i elaborati, sklopljeni ugovori, a Grad Ivanec je, kao vlasnik deponija, Ivkomu izdao pravo građenja. Ukoliko se odlaganje otpada nastavi ovakvim tempom, Jerovec će imati dovoljan kapacitet za odlaganje otpada do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici, nakon čega bi se trebao i zatvoriti.

Nalog napisan po „dekretu“

– Ako smo pravna država, onda su svi navedeni argumenti oni koji su trebali biti uzeti u obzir! Umjesto toga, inspektor je, očito po „dekretu“, Ivkomu napisao prekršajni nalog kojim je i tvrtku i njena direktora rigorozno kaznio te istovremeno Ivkomu naložio prihvat otpada iz 15 drugih gradova i općina. Rješenje je k tomu napisano nestručno, inspektor se poziva na krive članke. S obzirom na to da je rješenje izdao Državni inspektorat, kojemu je nadležna Vlada RH, smatram da je stanje koje sada imamo na terenu rezultat politike HDZ-a. Iz svega proizlazi da država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo! Smatram da je ovo velika sramota za Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja i za ministra Ćorića koji je dopustio da mu drugi i treći „ešalon“ rješava ovakve probleme, a posljedica toga je da na terenu već faktički ima „događanje“ naroda – izjavio je Batinić te kazao da ni u primisli ne želi imati posla sa smećem koje smrdi na kriminalne afere.

Poziv građanima: Ostanite mirni!

Bez obzira koji su i čiji interesi ovdje u pitanju, ocijenio je da je novčana penalizacija Ivkoma i njegova direktora kao i naredba o otvaranju Jerovca za smeće iz drugih općina i gradova uslijedila kao politička odmazda.

I to zbog toga što su se Grad Ivanec i njegov neovisni gradonačelnik usudili usprotiviti naredbi Vlade i političkim elitama susjednog Grada Varaždina koji je za svoj dugogodišnji problem našao „solomonsko“ rješenje na način da ga po kratkom postupku smjesti u susjedovo dvorište, i to neovisno od toga što za to nema zakonsku osnovu jer sva dokumentacija govori u prilog Ivkoma i Grada Ivanca.

Ivkom je, kazao je Batinić, već krenuo u pravnu bitku te angažirao odvjetničku tvrtku u cilju pobijanja ovakvog rješenja. Bude li potrebno, pokrenut će i spor na Upravnom sudu RH.

– Problema ima i bit će ih još. Poručujem građanima da je deponij pod ključem i kamerama. Iza svakog kamiona koji uđe na odlagalište, rampa se spušta. Pozivam sve građane da ostanu mirni i da ne poduzimaju nikakve aktivnosti na svoju ruku, jer to zasad nije potrebno. Međutim, ako se pritisak nastavi, ako Ivkom bude morao potpisati ugovor o prihvatu otpada, a sankcioniranje Ivkoma i njegova direktora se nastavi, onda ćemo imati rat i prosvjede, a ja ću im se osobno pridružiti! – zaključio je Batinić.

Nazočni predstavnici vijeća mjesnih odbora izjavili su da su građani u mjesnim odborima izrazito revoltirani i uznemireni zbog izjava g. Bosilja i najava odlaganja smeća na deponiju Jerovec te da su mnogi spremni odmah krenuti u samoinicijativne aktivnosti po pitanju blokada.

Međutim, u ovom trenutku ljude je važno smiriti i smanjiti tenzije te zbog toga sastanak s gradonačelnikom zasad nisu željeli stavljati na razinu zborova građana – gdje bi moglo doći do provale nezadovoljstva – ali će im informacije i poruke sa sastanka i poziv gradonačelnika biti preneseni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje