Povežite se s nama

U fokusu

Nakon estetske operacije grudi, njegovateljica počela maltretirati starce u Domu umirovljenika?

Objavljeno:

- dana

SKANDAL U VARAŽDINU

„…kolegice su ju naguravale u krevet i bile grube prema njoj uz nepoštivanje i pogrdne riječi…“, „… korisnike naziva debelima, da se prežderavaju, nagurava im krevete, glasno viče na korisnike kad su jako mokri, da su lijeni, debeli i smrdljivi…“, „…da li je gđa … zaslužila da ju se navlači po krevetu, da ju se ponižava zbog njezine debljine…?“, „…da li je gđa … zaslužila da joj se ne daje hrana i odmiče joj se servirni stolić jer ona samo ‘ždere i na ništa drugo ne misli’?”

Ovo su samo neki od navoda iz pisma koje su njegovateljice Stacionara Doma za starije osobe Varaždin predale na urudžbiranje. U pismu optužuju svoje kolegice za psihičko i fizičko zlostavljanje staraca. Većina korisnika stacionara je nepokretna ili psihički dezorijentirana, pa su time optužbe teže. Starci ne mogu niti se ne usude prigovoriti. – Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni pelenu i da mi vode? – pita se zlostavljani osamdesetogodišnjak.

Šokantna priča

Za zlostavljanje staraca se doznalo sasvim slučajno. Sve je počelo pismom o mobingu, a završilo jezivim otkrićem.
Nekoliko njegovateljica je prije mjesec dana odlučilo prijaviti svoje kolegice zbog njihova, kako su napisale, ponašanja prema njima. Napisale su pismo o maltretiranju koje trpe od strane četiriju kolegica, a koje predvodi četrdesetpetogodišnja njegovateljica. U njemu potanko objašnjavaju ponižavanja.

Pismo je potpisano, ali potpisnice žele ostati anonimne za javnost

Razlog je, prema onome što piše, bizaran: – Gospođa je bila na estetskoj operaciji grudiju i stražnjice pa prema naputcima liječnika više ne smije dizati korisnike. Zbog toga je od nas zahtijevala da se tome prilagodimo i ubuduće kupamo korisnike u krevetu, a ne u kupaonicama kao dosad. Osim što to nije dobro za korisnike, Dom niti nema uvjete za takvo što: madraci su platneni i nezaštićeni pa ostaju vlažni. Uvijek imamo obzira prema kolegicama koje su izgubile zdravlje na ovom zahtjevnom poslu, ali estetska kirurgija ne izaziva našu kolegijalnost. I sve to na štetu bolesnih ljudi – rekla nam je jedna njegovateljica. Iako su pismo potpisale, sve one žele ostati anonimne za javnost. Kažu da je njihova kolegica agresivna i sklona prijetnjama, pa joj se niti glavna sestra Odjela pojačane njege nije željela zamjerati. U nastavku svog pisma njegovateljice su spomenule i „neprofesionalan i ružan odnos prema korisnicima“. I tu počinje šokantna priča o maltretiranju korisnika stacionara.

– Maltretiranje je na dnevnoj bazi. Starce se vrijeđa i nagurava. Pokojnu gospođu … su dvije od njih nazivale pogrdnim imenima zbog njezine debljine. Namjerno su je kupale u krevetu bez obzira na to što je preklinjala da to ne čine. Spomenut ću i odnos prema gospođi …, koja zbog svoje bolesti nije u stanju razumjeti neke naloge. Kolegice su je naguravale u krevet, prilikom kupanja su bile grube prema njoj, uz nepoštivanje i ružne riječi – ispričala nam je njegovateljica.

Vika i psovke

Sve to piše i u njihovu potpisanom pismu. Dopis su adresirale i urudžbirale za Jelenu Šamariju, zaduženu za pitanja mobinga. Pismo je, međutim, završilo u rukama ovih dana razriješene ravnateljice Doma Tamare Ljubić. – Jelena Šamarija je bila na dopustu. Nije nam jasno kako netko može uzeti i otvoriti tuđu poštu – govori naša sugovornica. Potpisnice su saznale da je ravnateljica Ljubić pismo pročitala na stručnom kolegiju, čime se, smatraju, ogriješila o pravila.

Sve je počelo nakon estetske operacije jedne od njegovateljica 

Dva tjedna je, vele, bila tišina, nakon čega je ravnateljica organizirala saslušanje jednog od zlostavljanih staraca. On im je ispričao svoja loša iskustva s predvodnicom prozvanih njegovateljica, a zapisničarka je sve uredno zapisala i dokument je pospremljen. Nešto od toga je ispričao i nama. – Živim ovdje i moram ostati tu živjeti, pa nema smisla da previše pričam. Reći ću vam primjer njezinog ponašanja. Gotovo svako malo bi ušla u sobu ujutro nakon njege, zaletjela se prema balkonskim vratima i uz psovke ih širom otvorila. „Tu treba zraka“, vikala je. Svejedno je li vani plus 30 ili minus 20 stupnjeva. Nitko se nakon nje nije usudio zatvoriti vrata pa smo se nerijetko smrzavali – ispričao nam je starac. Niti se ne sjeća što je točno rekao za zapisnik, „jer toga je puno“. – Ona ništa nije radila bez galame i pompe. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim niti pomisliti kako su se osjećali oni koji su nemoćni – zaključuje. Nije dvojio hoće li dati iskaz za zapisnik. 

– Bilo je dosta.

Što se dalje događalo s pismom i zapisnikom rekla nam je u međuvremenu razriješena ravnateljica Tamara Ljubić. 
– Dom je angažirao odvjetnika i slučaj moramo riješiti. Zlostavljanja nije bilo nikad niti bih ga dopustila – kaže bivša ravnateljica, danas zamjenica ravnatelja. Prvi sljedeći korak je očitovanje njegovateljice koju ostali zaposlenici krive za triler u Domu. Ali to će pričekati. Ona je otišla na dopust pa otvorila bolovanje i do njezina povratka ostaje status quo. U Domu saznajemo da je kolovotkinja grupe strah i trepet njegovateljica, ali i medicinskog osoblja. Spominju se agresivnost i prijetnje, zbog čega se nitko nije usudio reagirati.  

Očitovanje optužene će pričekati: uzela je dopust pa bolovanje

– Nakon operacije se vratila sa suludim zahtjevima i više ne možemo trpjeti. Ipak, najgore je što zlostavlja nemoćne starce – zaključuju sugovornici. U međuvremenu je ovih dana na adresu Doma stigla nova tužba: nakon što je optužena za zlostavljanje staraca ,prozvana njegovateljica je uzvratila protutužbom – tužila je Dom i bivšu ravnateljicu Ljubić za psihičko zlostavljanje. 

“Naznake neprimjerenih  postupaka”

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin zaprimio je predstavku dviju radnica Doma u kojoj se ukazuje na navodno neprimjereno i neprofesionalno ponašanje više zaposlenica Doma prema korisnicima. Odmah po primitku predstavke, odgovorne osobe Doma poduzele su potrebne mjere u cilju provjere navoda iz predstavke i utvrđenja činjeničnog stanja. Prema za sada utvrđenim činjenicama, na temelju izjave jednog korisnika Doma koji želi ostati anoniman, postoje naznake da je od strane jedne zaposlenice Doma bilo neprimjerenih verbalnih postupaka prema tom korisniku. Zaposlenica Doma o kojoj se u konkretnom slučaju radi trenutačno se nalazi na bolovanju. Od strane odgovornih osoba Doma poduzimaju se daljnje mjere radi utvrđenja svih relevantnih okolnosti. Po okončanju interne procedure pokrenut će se odgovarajući zakonom propisani postupci. Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin i nadalje primjenjuje najviše standarde kvalitete u pružanju usluga svojim korisnicima.

stanar Odjela pojačane njege: “Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni mi pelenu ili mi da čašu vode”
stanar Odjela pojačane njege: “Svako malo bi uletjela u sobu i širom otvorila balkonska vrata jer ‘treba zraka’. Nije bilo važno je li zima ili ljeto. Drugi se nisu usudili zatvoriti”
stanar Odjela pojačane njege: “Ništa nije radila bez galame. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim pomisliti kako su se osjećali nemoćni”

Izvor:
Foto: ilustracija

Međimurje

Ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak: “Budućnost infektologije u Međimurju je osigurana!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Protekloga tjedna priopćenjem povezanim s odlaskom infektologinje Tanje Potočnik-Hunjadi iz čakovečke Bolnice oglasio se SDP Međimurske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Saznavši da je našu Županijsku bolnicu Čakovec napustila jedina stalno zaposlena specijalistica infektologije Tanja Potočnik-Hunjadi, dr. med., smatramo da je o navedenom potrebno obavijestiti javnost. Neugodno smo iznenađeni činjenicom da o odlasku infektologinje u jeku epidemije ravnatelj Bolnice doc.dr.sc. Tomislav Novinščak, dr.med. i župan Matija Posavec nisu našli potrebnim potruditi se zadržati liječnicu, niti pak obavijestiti Međimurke i Međimurce (koji su svojim doprinosima gradili Bolnicu) tko će ih dalje liječiti te koja je budućnost Odjela infektologije. Okolnosti koje su dovele do toga da je dr. Potočnik-Hunjadi bila prisiljena dati otkaz i otišla raditi u susjednu županiju ne služe na čast ni ravnatelju, zamjeniku ravnatelja, ni predsjednici Upravnog vijeća, a osobito ne županu Posavcu kojem su puna usta hvale na račun sadašnje uprave Bolnice.

Naši sugrađani zaslužuju znati barem osnovne činjenice: Odjel infektologije u Županijskoj bolnici postoji od 1974. U studenome 2014., nakon preustroja odjela i odsjeka u bolnicama u Republici Hrvatskoj, tadašnji šef Infektologije prim.dr. sc. Dragutin Golubić, dr. med. te sanacijski upravitelj, a sada zamjenik ravnatelja Miroslav Horvat, dr. med. na sastanku u Općoj bolnici Varaždin dogovarali su spajanje naše i varaždinske infektologije, poput svojevrsnog „pilot projekta“, što se uz višestruke napore dr. Potočnik-Hunjadi uz podršku Hrvatskog društva infektologa te SDP-a Međimurja zaustavilo kod tadašnjeg ministra zdravlja Varge u srpnju 2015. godine.

Svih tih godina do sada dr. Potočnik-Hunjadi na svojim je leđima, uz pomoć dvoje, potom troje specijalizanata, nosila na leđima odjel Infektologije, radeći svakodnevno, „i petkom, i svetkom“, čuvajući time opstojnost odjela.

Povrh brojnih problema na koje su, osobito tijekom prošle godine, u više navrata upozoravale liječničke udruge i brojni zaposlenici Bolnice, potom i SDP Međimurja, a tiču se rada sadašnjeg ravnatelja Novinščaka, poteškoće s kojima se susretala Infektologija u većoj mjeri javile su se početkom pandemije COVID-19 u ožujku 2020.g., kada je ravnatelj Novinščak pristao imenovati koordinatora za borbu protiv pandemije tek na intervenciju ministra Beroša.

Kulminacija problema dogodila se u rujnu 2020.g., kada je, nakon odbijanja ravnatelja da posluša savjete struke, tj. koordinatora-doktorice Potočnik-Hunjadi, svojim pristupom problemu pandemije prisilio dr. Potočnik-Hunjadi da podnese ostavku na mjesto koordinatorice. Za „nagradu“ odmah idući dan smijenio ju je s mjesta voditeljice Odjela infektologije. Do danas odjel Infektologije u našoj bolnici radi bez voditelja odjela-infektologa.

Unatoč želji dr. Potočnik-Hunjadi da bude maksimalno angažirana u sustavnom zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, nastavilo se njeno šikaniranje i omalovažavanje te je potom bila prisiljena dati otkaz. O svemu su informirani i župan Matija Posavec i predsjednica Upravnog vijeća Bolnice dr.sc. Sonja Tošić-Grlač, koji se na zadnjem sastanku 14.12.2020.g. nisu potrudili uvjeriti ravnatelja Novinščaka i njegovog zamjenika da za našu Bolnicu nije dobro da izgubimo specijalisticu infektologije.

Veliki trud u zbrinjavanju oboljelih daju specijalisti i specijalizanti interne medicine naše Bolnice, uz troje vrijednih specijalizanata infektologije i specijalizanata drugih struka, na čemu im se zahvaljujemo, uz povremenu, većinom telefonsku pomoć dvoje umirovljenih infektologa (od kojih je jedan spomenuti prim. Golubić koji je tek nedavno angažiran), no postavljamo pitanja: Koja je budućnost infektologije u našoj Bolnici? Ostvaruje li se san spomenutih pojedinaca iz 2014. godine da ostanemo bez Infektologije u našoj Bolnici? Je li župan Posavec ovime otvorio vrata HDZ-u, tj. njegovom ministru za osnivanje regionalnog centra infektologije u susjednoj županiji?

Slažemo se s nedavnim komentarom župana Posavca da se država, tj. HDZ maćehinski odnose prema Međimurju kad je u pitanju financiranje zdravstva, o čemu su u više navrata u Saboru upozoravali i naši saborski zastupnici. Stoga se nameće logično pitanje: Zašto župan Posavec tako grčevito drži ravnatelja Novinščaka, inače višegodišnjeg člana HDZ-a, na čelu Bolnice? Zašto se nisu izborili za veća financijska sredstva, tzv. limit našoj Bolnici?

Da je u Županijskoj bolnici Čakovec sve sjajno, ne bismo nimalo reagirali ni tražili odgovornost sadašnjeg Ravnatelja, uprave Bolnice, predsjednice Upravnog vijeća, ni župana Posavca. No problema je mnogo, ne dopiru u javnost, stoga tražimo odgovore na navedena pitanja.”

Na konferenciji za medije koja je održana prošloga četvrtka odlazak infektologinje kratko je prokomentirao ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak:

– U ŽB Čakovec napustila nas je dr. Tanja Potočnik-Hunjadi, kojoj smo se zahvalili na angažmanu. Nema straha za budućnost infektologije u našoj županiji; ona je osigurana.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdravka Grđan objavila kandidaturu za gradonačelnicu Grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zdravka Grđan, dugogodišnja ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, danas je objavila svoju kandidaturu za varaždinsku gradonačelnicu.

Riječ je o profesorici pedagogije i njemačkog jezika i književnosti. voj život posvetila je odgoju i obrazovanju te je prva ravnateljica u Varaždinskoj županiji promovirana u zvanje ravnatelj mentor.

Savjetnica je varaždinskog župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, te voditeljica Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.

Njezin moto je: „Djela, a ne riječi“!

Nastavite čitati