Povežite se s nama

U fokusu

Nakon estetske operacije grudi, njegovateljica počela maltretirati starce u Domu umirovljenika?

Objavljeno:

- dana

SKANDAL U VARAŽDINU

„…kolegice su ju naguravale u krevet i bile grube prema njoj uz nepoštivanje i pogrdne riječi…“, „… korisnike naziva debelima, da se prežderavaju, nagurava im krevete, glasno viče na korisnike kad su jako mokri, da su lijeni, debeli i smrdljivi…“, „…da li je gđa … zaslužila da ju se navlači po krevetu, da ju se ponižava zbog njezine debljine…?“, „…da li je gđa … zaslužila da joj se ne daje hrana i odmiče joj se servirni stolić jer ona samo ‘ždere i na ništa drugo ne misli’?”

Ovo su samo neki od navoda iz pisma koje su njegovateljice Stacionara Doma za starije osobe Varaždin predale na urudžbiranje. U pismu optužuju svoje kolegice za psihičko i fizičko zlostavljanje staraca. Većina korisnika stacionara je nepokretna ili psihički dezorijentirana, pa su time optužbe teže. Starci ne mogu niti se ne usude prigovoriti. – Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni pelenu i da mi vode? – pita se zlostavljani osamdesetogodišnjak.

Šokantna priča

Za zlostavljanje staraca se doznalo sasvim slučajno. Sve je počelo pismom o mobingu, a završilo jezivim otkrićem.
Nekoliko njegovateljica je prije mjesec dana odlučilo prijaviti svoje kolegice zbog njihova, kako su napisale, ponašanja prema njima. Napisale su pismo o maltretiranju koje trpe od strane četiriju kolegica, a koje predvodi četrdesetpetogodišnja njegovateljica. U njemu potanko objašnjavaju ponižavanja.

Pismo je potpisano, ali potpisnice žele ostati anonimne za javnost

Razlog je, prema onome što piše, bizaran: – Gospođa je bila na estetskoj operaciji grudiju i stražnjice pa prema naputcima liječnika više ne smije dizati korisnike. Zbog toga je od nas zahtijevala da se tome prilagodimo i ubuduće kupamo korisnike u krevetu, a ne u kupaonicama kao dosad. Osim što to nije dobro za korisnike, Dom niti nema uvjete za takvo što: madraci su platneni i nezaštićeni pa ostaju vlažni. Uvijek imamo obzira prema kolegicama koje su izgubile zdravlje na ovom zahtjevnom poslu, ali estetska kirurgija ne izaziva našu kolegijalnost. I sve to na štetu bolesnih ljudi – rekla nam je jedna njegovateljica. Iako su pismo potpisale, sve one žele ostati anonimne za javnost. Kažu da je njihova kolegica agresivna i sklona prijetnjama, pa joj se niti glavna sestra Odjela pojačane njege nije željela zamjerati. U nastavku svog pisma njegovateljice su spomenule i „neprofesionalan i ružan odnos prema korisnicima“. I tu počinje šokantna priča o maltretiranju korisnika stacionara.

– Maltretiranje je na dnevnoj bazi. Starce se vrijeđa i nagurava. Pokojnu gospođu … su dvije od njih nazivale pogrdnim imenima zbog njezine debljine. Namjerno su je kupale u krevetu bez obzira na to što je preklinjala da to ne čine. Spomenut ću i odnos prema gospođi …, koja zbog svoje bolesti nije u stanju razumjeti neke naloge. Kolegice su je naguravale u krevet, prilikom kupanja su bile grube prema njoj, uz nepoštivanje i ružne riječi – ispričala nam je njegovateljica.

Vika i psovke

Sve to piše i u njihovu potpisanom pismu. Dopis su adresirale i urudžbirale za Jelenu Šamariju, zaduženu za pitanja mobinga. Pismo je, međutim, završilo u rukama ovih dana razriješene ravnateljice Doma Tamare Ljubić. – Jelena Šamarija je bila na dopustu. Nije nam jasno kako netko može uzeti i otvoriti tuđu poštu – govori naša sugovornica. Potpisnice su saznale da je ravnateljica Ljubić pismo pročitala na stručnom kolegiju, čime se, smatraju, ogriješila o pravila.

Sve je počelo nakon estetske operacije jedne od njegovateljica 

Dva tjedna je, vele, bila tišina, nakon čega je ravnateljica organizirala saslušanje jednog od zlostavljanih staraca. On im je ispričao svoja loša iskustva s predvodnicom prozvanih njegovateljica, a zapisničarka je sve uredno zapisala i dokument je pospremljen. Nešto od toga je ispričao i nama. – Živim ovdje i moram ostati tu živjeti, pa nema smisla da previše pričam. Reći ću vam primjer njezinog ponašanja. Gotovo svako malo bi ušla u sobu ujutro nakon njege, zaletjela se prema balkonskim vratima i uz psovke ih širom otvorila. „Tu treba zraka“, vikala je. Svejedno je li vani plus 30 ili minus 20 stupnjeva. Nitko se nakon nje nije usudio zatvoriti vrata pa smo se nerijetko smrzavali – ispričao nam je starac. Niti se ne sjeća što je točno rekao za zapisnik, „jer toga je puno“. – Ona ništa nije radila bez galame i pompe. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim niti pomisliti kako su se osjećali oni koji su nemoćni – zaključuje. Nije dvojio hoće li dati iskaz za zapisnik. 

– Bilo je dosta.

Što se dalje događalo s pismom i zapisnikom rekla nam je u međuvremenu razriješena ravnateljica Tamara Ljubić. 
– Dom je angažirao odvjetnika i slučaj moramo riješiti. Zlostavljanja nije bilo nikad niti bih ga dopustila – kaže bivša ravnateljica, danas zamjenica ravnatelja. Prvi sljedeći korak je očitovanje njegovateljice koju ostali zaposlenici krive za triler u Domu. Ali to će pričekati. Ona je otišla na dopust pa otvorila bolovanje i do njezina povratka ostaje status quo. U Domu saznajemo da je kolovotkinja grupe strah i trepet njegovateljica, ali i medicinskog osoblja. Spominju se agresivnost i prijetnje, zbog čega se nitko nije usudio reagirati.  

Očitovanje optužene će pričekati: uzela je dopust pa bolovanje

– Nakon operacije se vratila sa suludim zahtjevima i više ne možemo trpjeti. Ipak, najgore je što zlostavlja nemoćne starce – zaključuju sugovornici. U međuvremenu je ovih dana na adresu Doma stigla nova tužba: nakon što je optužena za zlostavljanje staraca ,prozvana njegovateljica je uzvratila protutužbom – tužila je Dom i bivšu ravnateljicu Ljubić za psihičko zlostavljanje. 

“Naznake neprimjerenih  postupaka”

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin zaprimio je predstavku dviju radnica Doma u kojoj se ukazuje na navodno neprimjereno i neprofesionalno ponašanje više zaposlenica Doma prema korisnicima. Odmah po primitku predstavke, odgovorne osobe Doma poduzele su potrebne mjere u cilju provjere navoda iz predstavke i utvrđenja činjeničnog stanja. Prema za sada utvrđenim činjenicama, na temelju izjave jednog korisnika Doma koji želi ostati anoniman, postoje naznake da je od strane jedne zaposlenice Doma bilo neprimjerenih verbalnih postupaka prema tom korisniku. Zaposlenica Doma o kojoj se u konkretnom slučaju radi trenutačno se nalazi na bolovanju. Od strane odgovornih osoba Doma poduzimaju se daljnje mjere radi utvrđenja svih relevantnih okolnosti. Po okončanju interne procedure pokrenut će se odgovarajući zakonom propisani postupci. Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin i nadalje primjenjuje najviše standarde kvalitete u pružanju usluga svojim korisnicima.

stanar Odjela pojačane njege: “Kako da bilo što kažem kad ležim nepokretan i ovisim da me neka od njih nahrani, promijeni mi pelenu ili mi da čašu vode”
stanar Odjela pojačane njege: “Svako malo bi uletjela u sobu i širom otvorila balkonska vrata jer ‘treba zraka’. Nije bilo važno je li zima ili ljeto. Drugi se nisu usudili zatvoriti”
stanar Odjela pojačane njege: “Ništa nije radila bez galame. Ako je meni bilo nelagodno koji sam priseban, ne želim pomisliti kako su se osjećali nemoćni”

Izvor:
Foto: ilustracija

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati