Povežite se s nama

Život i društvo

Hodajuća ratna enciklopedija Igor Tabak predaje u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Srijeda u Muzeju

Nakon kraće stanke, ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje predavanjem pod naslovom Usred ratova i terorizma. Predavanje je pripremio Igor Tabak, analitičar  koji se puna dva desetljeća bavi ovom tematikom. 

Dok se mediji trude sustavno pratiti vanjsku politiku i razvoj odnosa u dalekim krajevima, sve je manje novaca da se to radi kontinuirano i iz prve ruke.

Zbog toga je teško pratiti situaciju na dugotrajnim kriznim žarištima, koja produciraju valove terorističkih napada i ratne sukobe. Tom se tremom  bave specijalizirani analitičari na područjima vojnih, obrambenih, sigurnosnih i vanjskopolitičkih pitanja.

 Igor Tabak jedan je od rijetkih takvih hrvatskih analitičara, koji ove teme, kao neovisni stručnjak radi kao analitičar portala OBRIS – Obrana i sigurnost. O svojim iskustvima i procjenama, te aktualnim prilikama u Hrvatskoj i regiji, pa i širem globalnome kontekstu, govorit će na Srijedi u Muzeju, koja je na rasporedu 11. siječnja.

Predavanje se održava od 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), a ulaz je besplatan.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Đuro Vađunec je na Veliku Gospu nestao iz Sesveta Ludbreških

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Iz Policijske uprave varaždinske potvrdili su nam da je nestao Đuro Vađunec.

Vađunec (68) nestao je 15. kolovoza kada se udaljio se s adrese boravišta u Sesvetama Ludbreškim u nepoznato.

Navodi se da je muškarac teže pokretan.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected]

Nastavite čitati

Život i društvo

Odbojkaški turnir na pijesku u Čalincu privukao 18 ekipa iz dvije županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već tradicionalno, u povodu blagdana Velike Gospe i svetog Roka na igralištu Gmajna u Čalincu održan je odbojkaški turnir na pijesku.

Da se radi o jednom od najinteresantnijih turnira u godini, potvrdili su i organizatori, Udruga za sport i rekreaciju Gmajna, na čije se 16. izdanje u jutarnjim satima prijavilo 18 odbojkaških ekipa s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Osim odbojkaša, turnir je okupio i velik broj posjetitelja iz susjednih općina i gradova, koji su uz sportsko natjecanje i napuhanac za najmlađe, mogli sudjelovati i na Memorijalnom turniru u belotu “Boris Šumiga Kic”, a na koji se prijavilo 22 para. Nakon odigranih partija, prvo mjesto osvojili su par Kapla iz Općine Vinica, drugo mjesto par Žlibar – Cerjan, a treće Stolnik – Martinčević.

Sve odbojkaške utakmice pružile su zanimljive i napete borbe za svaki poen pa je tako finalna utakmica odigrana u večernjim satima. Pokrovitelj 16. odbojkaškog turnira Gmajna – Čalinec i ove je godine bila Općina Maruševec koja je ove godine uz pomoć članova Udruge Gmajna rekonstruirala odbojkaško igralište, pa su najzanimljivije utakmice uz brojne posjetitelje pratili i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša s općinskim vijećnicima.

Prvo mjesto u odbojci na pijesku osvojila je ekipa DŠR Lančić-Knapić, koja je bila bolja od domaće ekipe, Gmajne 1. U utakmici za treće mjesto, ekipa Gmajna 2 ostvarila je bolji rezultat od trnovečke Kopakabane.

Najboljom igračicom turnira proglašena je Tara Ribić kojoj je predsjednik Udruge Gmajna Miroslav Možanić uručio nagradu, dok je pehare i novčane nagrade najboljim ekipama predao načelnik Mario Klapša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje