Povežite se s nama

U fokusu

Kolinda Grabar-Kitarović: Auto industrija rješava problem niskih plaća u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Prvog jutra iz ureda predsjednice

Samo jedno prijepodne provedeno u Varaždinu bilo je dovoljno hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da spozna kako je svoj ured izmjestila u grad koji je opterećen brojnim problemima.

Naime, predsjednica se jutros sastala s gradonačelnikom Goranom Habušem koji ju je upoznao s potencijalima Varaždina u kojem zaposleni primaju iznimno niske plaće za svoj rad.

– Predsjednica je još jednom potvrdila da joj je podjednako stalo do svih hrvatskih građana. Upoznali smo je s problemima koje ne možemo riješiti bez pomoći države.      Riječ je o upravljanju njenom imovinom koju nismo uspjeli staviti u funkciju, i o našem baliranom smeću koje još uvijek stoji na ulazu u grad – izjavio je gradonačelnik na konferenciji za medije tijekom koje je predsjednica u nastavku pojasnila što sve namjerava učiniti da pomogne svojim domaćinima.

Naglasila je da je probleme poput varaždinskih daleko lakše prepoznati na terenu.

– Mjeseci rada u Zagrebu ne mogu mi nadoknaditi jedan ili dva dana provedena na terenu. Treba vidjeti kako ljudi doista žive, koje probleme imaju i kakva su im očekivanja. No, bitno je i spoznati kako ih rješavati – rekla je predsjednica te dodala kako će varaždinske probleme u budućnosti riješiti auto industrija.

Ideja spremna za Plenkovića

Informaciju o tome da bi se u varaždinskom kraju sklapati automobili, dali su joj varaždinski župan i gradonačelnik.

– To je konkretan primjer kako se može unaprijediti gospodarstvo i riješiti problem vaših malih plaća koje su ispod hrvatskog prosjeka. Sve te planove stavit ćemo na papir i prenijeti Vladi – obećala je Grabar-Kitarović napomenuvši kako prvo ipak treba pronaći investitore koje čeka 150 hektara zemljišta.

Na nju se nadovezao župan Predrag Štromar, rekavši da je zapravo riječ o ideji, koju je on s gradonačelnikom predložio predsjednici i premijeru.

– Auto industrija ne mora čak biti ni u Varaždinu. Ona je nama potrebna na sjeveru Hrvatske i nije bitno gdje će točno biti. Moramo što prije krenuti u prve općenite korake u realizaciji projekta – istaknuo je župan.

Inače, na današnjoj konferenciji za medije ni jednom riječju nije spomenut projekt razvoja avio industrije, koji je svojevremeno u Varaždinu također pompozno najavljivan kao gotova stvar.

   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje