Povežite se s nama

U fokusu

Kolinda Grabar-Kitarović: Auto industrija rješava problem niskih plaća u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Prvog jutra iz ureda predsjednice

Samo jedno prijepodne provedeno u Varaždinu bilo je dovoljno hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da spozna kako je svoj ured izmjestila u grad koji je opterećen brojnim problemima.

Naime, predsjednica se jutros sastala s gradonačelnikom Goranom Habušem koji ju je upoznao s potencijalima Varaždina u kojem zaposleni primaju iznimno niske plaće za svoj rad.

– Predsjednica je još jednom potvrdila da joj je podjednako stalo do svih hrvatskih građana. Upoznali smo je s problemima koje ne možemo riješiti bez pomoći države.      Riječ je o upravljanju njenom imovinom koju nismo uspjeli staviti u funkciju, i o našem baliranom smeću koje još uvijek stoji na ulazu u grad – izjavio je gradonačelnik na konferenciji za medije tijekom koje je predsjednica u nastavku pojasnila što sve namjerava učiniti da pomogne svojim domaćinima.

Naglasila je da je probleme poput varaždinskih daleko lakše prepoznati na terenu.

– Mjeseci rada u Zagrebu ne mogu mi nadoknaditi jedan ili dva dana provedena na terenu. Treba vidjeti kako ljudi doista žive, koje probleme imaju i kakva su im očekivanja. No, bitno je i spoznati kako ih rješavati – rekla je predsjednica te dodala kako će varaždinske probleme u budućnosti riješiti auto industrija.

Ideja spremna za Plenkovića

Informaciju o tome da bi se u varaždinskom kraju sklapati automobili, dali su joj varaždinski župan i gradonačelnik.

– To je konkretan primjer kako se može unaprijediti gospodarstvo i riješiti problem vaših malih plaća koje su ispod hrvatskog prosjeka. Sve te planove stavit ćemo na papir i prenijeti Vladi – obećala je Grabar-Kitarović napomenuvši kako prvo ipak treba pronaći investitore koje čeka 150 hektara zemljišta.

Na nju se nadovezao župan Predrag Štromar, rekavši da je zapravo riječ o ideji, koju je on s gradonačelnikom predložio predsjednici i premijeru.

– Auto industrija ne mora čak biti ni u Varaždinu. Ona je nama potrebna na sjeveru Hrvatske i nije bitno gdje će točno biti. Moramo što prije krenuti u prve općenite korake u realizaciji projekta – istaknuo je župan.

Inače, na današnjoj konferenciji za medije ni jednom riječju nije spomenut projekt razvoja avio industrije, koji je svojevremeno u Varaždinu također pompozno najavljivan kao gotova stvar.

   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!