Povežite se s nama

Međimurje

Koloristična igra slikaričinih emocija u izložbi “Nikad ispričana priča o jednom putovanju”

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

– Napravila sam jedan od najtežih koraka u svojoj slikarskoj karijeri, a to je otvaranje samostalne izložbe na domaćem terenu, u mom Prelogu – otkrila je slikarica Lidija Jelena Jurčec, vidno uzbuđena na otvaranju samostalne izložbe „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Nemirni duh

– Ovdje me poznaju, ovdje sam Lidija koju svi znaju i kroz mnoge druge aspekte života, a ne samo kroz ono što se nalazi na mojim platnima. Trebalo je imati hrabrosti izraziti emocije, ono što držim u sebi prenijeti na medij koji će svima biti dostupan, i to prikazati ljudima koji me poznaju – dodala je likovna autorica.

Lidija Jelena Jurčec rođena je 1972. godine i po zanimanju je farmaceutska tehničarka. Slikanjem se bavi od školskih dana pod vodstvom likovnog pedagoga Vinka Mlinarca. Lidija Jelena Jurčec vječiti je istraživač novoga, nemirnog duha, slikar pustolov koji se kroz likovni rad priklanja temi ljudskog lika, elementima prirode i emotivnoj komunikaciji, koju prikazuje u obliku anđela.

„Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ njezina je četvrta samostalna izložba, a dosad je aktivno sudjelovala na više od 20 zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom.

– Autorica nas svojim slikarskim putovanjem uvodi u šarolikost tema. Okupira je svijet oko nas, kao, primjerice, u ciklusu „Frajle“ iz kojeg je za ovu izložbu odabrala nekoliko djela, ali nam predstavlja i izvanjski svijet nevidljiv našem oku, poput anđela. Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom. Ne mari za portretizam, već sve potrebno pronalazi u slikarskoj paleti. Veliki naglasak stavlja na kolorit te cikluse slika kroji odabirom tonova, tako na biblijskim motivima pronalazimo zemljane, oker i plave tonove, dok su anđeli ponajviše obojeni plavo i narančasto – uvela je Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja, u izložbu brojne posjetitelje okupljene na njezinu otvaranju.

O slikaričinom stvaralaštvu govorili su i njezini kolege iz Likovnog udruženja Čakovec.
– Lidija Jelena Jurčec nas vodi na istraživačko putovanje u kojem dominiraju najčišća emotivna stanja izražena kroz strukture mix medije na platnu, kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije. Osim što govore bojom, Lidijina platna progovaraju i simbolikom te intimnom atmosferom. Istovremeno, njezini motivi su iznimno komunikativni. Kontemplativnost njezinih anđela često je poput molitve. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan promatrajući ih.

A u to su se uvjerili okupljeni posjetitelji, koji su još dugo nakon otvorenja ostali u izložbenom prostoru upijajući šarolikost i zaigranost autoričina djela.

Muzej za najmlađe posjetitelje organizira projekt „Etno radionica“

Izložba „Etno“ u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga zainteresirala je mnoge radoznale posjetitelje, poglavito one najmlađe. Stoga su se u Muzeju odlučili organizirati Etno radionice namijenjene učenicima osnovnih škola, kako bi se upoznali s kulturnom baštinom svoga kraja.

Na izložbi „Etno“ izloženi su etnografski predmeti koji su korišteni u kuhinji, školi, na polju i u svakodnevnom radu. Edukativno-kreativna radionica odvijat će se ispred kulise na kojoj su u grafičkom obliku prikazani predmeti koji će biti prezentirani i uživo. Grupe polaznika će se imati prilike upoznati i isprobati predmete poput maslenke za izradu maslaca, mužara za usitnjavanje orašastih plodova, tradicijskih drvenih igračaka poput leptira, tački, konjića, vlaka i drugih. U kreativnom dijelu polaznici će svoje znanje i doživljaje prenijeti na papir, a njihova djela će biti izložena u Muzeju. Cilj je polaznicima radionica predstaviti predmete kojima su se služili naši preci, upoznati ih s lokalnim nazivima pojedinih predmeta poput trenfusa, zajca, gledanjke, vandleka, tancara… Radionice će se održavati od 16. listopada do 1. prosinca.
 

Motivi i tehnike

– Ovdje je samo dio onoga što sam mogla izložiti. Imam kod kuće još za četiri ovakva prostora koja bi mogla ispuniti. Mnogo je različitih ciklusa, tematika… nastalih zbog moje želje za istraživanjem, slikarskim lutanjem, urođenom znatiželjom. Čovjek ima potrebu raditi i istraživati kroz različite motive i tehnike, a upravo to i ja radim – zaključila je Lidija Jelena Jurčec.

U glazbenom dijelu programa nastupio je 17-ogodišnji Kristian Čurila, koji je posjetitelje počastio svojim izvedbama na gitari. Ovaj mladi samouki glazbenik čest je gost na muzejskim priredbama, a njegove slobodne kompozicije uključuju rock, pop, blues… Izložba „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ ostaje otvorena do 10. studenoga.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje