Povežite se s nama

Međimurje

Koloristična igra slikaričinih emocija u izložbi “Nikad ispričana priča o jednom putovanju”

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

– Napravila sam jedan od najtežih koraka u svojoj slikarskoj karijeri, a to je otvaranje samostalne izložbe na domaćem terenu, u mom Prelogu – otkrila je slikarica Lidija Jelena Jurčec, vidno uzbuđena na otvaranju samostalne izložbe „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Nemirni duh

– Ovdje me poznaju, ovdje sam Lidija koju svi znaju i kroz mnoge druge aspekte života, a ne samo kroz ono što se nalazi na mojim platnima. Trebalo je imati hrabrosti izraziti emocije, ono što držim u sebi prenijeti na medij koji će svima biti dostupan, i to prikazati ljudima koji me poznaju – dodala je likovna autorica.

Lidija Jelena Jurčec rođena je 1972. godine i po zanimanju je farmaceutska tehničarka. Slikanjem se bavi od školskih dana pod vodstvom likovnog pedagoga Vinka Mlinarca. Lidija Jelena Jurčec vječiti je istraživač novoga, nemirnog duha, slikar pustolov koji se kroz likovni rad priklanja temi ljudskog lika, elementima prirode i emotivnoj komunikaciji, koju prikazuje u obliku anđela.

„Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ njezina je četvrta samostalna izložba, a dosad je aktivno sudjelovala na više od 20 zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom.

– Autorica nas svojim slikarskim putovanjem uvodi u šarolikost tema. Okupira je svijet oko nas, kao, primjerice, u ciklusu „Frajle“ iz kojeg je za ovu izložbu odabrala nekoliko djela, ali nam predstavlja i izvanjski svijet nevidljiv našem oku, poput anđela. Zanimljivo je da, bez obzira na temu, u njezinu apstraktnom izrazu ne vidimo detalje lica. Osjećaje slikarica prenosi bojom. Ne mari za portretizam, već sve potrebno pronalazi u slikarskoj paleti. Veliki naglasak stavlja na kolorit te cikluse slika kroji odabirom tonova, tako na biblijskim motivima pronalazimo zemljane, oker i plave tonove, dok su anđeli ponajviše obojeni plavo i narančasto – uvela je Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja, u izložbu brojne posjetitelje okupljene na njezinu otvaranju.

O slikaričinom stvaralaštvu govorili su i njezini kolege iz Likovnog udruženja Čakovec.
– Lidija Jelena Jurčec nas vodi na istraživačko putovanje u kojem dominiraju najčišća emotivna stanja izražena kroz strukture mix medije na platnu, kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije. Osim što govore bojom, Lidijina platna progovaraju i simbolikom te intimnom atmosferom. Istovremeno, njezini motivi su iznimno komunikativni. Kontemplativnost njezinih anđela često je poput molitve. Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan promatrajući ih.

A u to su se uvjerili okupljeni posjetitelji, koji su još dugo nakon otvorenja ostali u izložbenom prostoru upijajući šarolikost i zaigranost autoričina djela.

Muzej za najmlađe posjetitelje organizira projekt „Etno radionica“

Izložba „Etno“ u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga zainteresirala je mnoge radoznale posjetitelje, poglavito one najmlađe. Stoga su se u Muzeju odlučili organizirati Etno radionice namijenjene učenicima osnovnih škola, kako bi se upoznali s kulturnom baštinom svoga kraja.

Na izložbi „Etno“ izloženi su etnografski predmeti koji su korišteni u kuhinji, školi, na polju i u svakodnevnom radu. Edukativno-kreativna radionica odvijat će se ispred kulise na kojoj su u grafičkom obliku prikazani predmeti koji će biti prezentirani i uživo. Grupe polaznika će se imati prilike upoznati i isprobati predmete poput maslenke za izradu maslaca, mužara za usitnjavanje orašastih plodova, tradicijskih drvenih igračaka poput leptira, tački, konjića, vlaka i drugih. U kreativnom dijelu polaznici će svoje znanje i doživljaje prenijeti na papir, a njihova djela će biti izložena u Muzeju. Cilj je polaznicima radionica predstaviti predmete kojima su se služili naši preci, upoznati ih s lokalnim nazivima pojedinih predmeta poput trenfusa, zajca, gledanjke, vandleka, tancara… Radionice će se održavati od 16. listopada do 1. prosinca.
 

Motivi i tehnike

– Ovdje je samo dio onoga što sam mogla izložiti. Imam kod kuće još za četiri ovakva prostora koja bi mogla ispuniti. Mnogo je različitih ciklusa, tematika… nastalih zbog moje želje za istraživanjem, slikarskim lutanjem, urođenom znatiželjom. Čovjek ima potrebu raditi i istraživati kroz različite motive i tehnike, a upravo to i ja radim – zaključila je Lidija Jelena Jurčec.

U glazbenom dijelu programa nastupio je 17-ogodišnji Kristian Čurila, koji je posjetitelje počastio svojim izvedbama na gitari. Ovaj mladi samouki glazbenik čest je gost na muzejskim priredbama, a njegove slobodne kompozicije uključuju rock, pop, blues… Izložba „Nikad ispričana priča o jednom putovanju“ ostaje otvorena do 10. studenoga.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati