Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna “Međimurske prirode”: Dojave čuvarima prirode

Objavljeno:

- dana

Dojave uočenih problema

Na internetskim stranicama „Međimurske prirode“ dostupan je obrazac za dojavu čuvarima prirode. Putem tog obrasca, svi zainteresirani mogu prijaviti uočeni problem u prirodi, a prijava se upućuje direktno čuvarima prirode koji onda dalje postupaju po službenoj dužnosti. Naravno, ako je problem direktno vezan za zaštićena područja ili zaštićene vrste unutar ili izvan zaštićenih područja.

Neposredni nadzor

Time je rad Javne ustanove još više približen svima onima koji žele doprinijeti očuvanju prirode u Međimurju.

Neposredni nadzor zaštićenih područja osnovni je zadatak čuvara prirode. Budući da je značajan dio Međimurske županije prepoznat kao područje vrijedne prirode te je kao takav zaštićen u nekoj od zakonskih kategorija zaštite, a trenutni broj čuvara prirode zaposlen u „Međimurskoj prirodi“ još uvijek nije dostatan za kvalitetno pokrivanje cjelokupnog terena na svakodnevnoj bazi, dojave lokalnog stanovništva čuvarima prirode smatramo važnom karikom u ispunjavanju zadaće očuvanja prirode kao zajedničkog cilja svih stanovnika Međimurja.

Čuvari prirode postupaju po službenoj dužnosti sukladno Zakonu o zaštiti prirode te procesuiraju one zabranjene radnje i kažnjiva ponašanja koja su taksativno navedena u Zakonu, što ne znači da prilikom uočavanja problema koji direktno ne spadaju u njihovu domenu okreću glavu. Prijave koje dolaze do čuvara prirode, a spadaju u djelokrug rada drugih institucija, ne završavaju u ladici, već se nakon obrade i prikupljanja relevantnih informacija prosljeđuju do nadležnih institucija na daljnje postupanje. Postignuta razina kvalitetne suradnje s inspekcijama, policijom, komunalnim redarima i ostalima preduvjet je uspješnog rješavanja problema na terenu.

Prijave i savjeti

Stoga apeliramo na sve zainteresirane da iskoriste mogućnost dojave čuvarima prirode i da pritom navedu što je moguće više informacija o potencijalnom problemu. U obrascu dojave postoji mogućnost prilaganja fotografija i odabira lokacije na karti. Dojava čuvarima prirode u pravilu ne može biti anonimna upravo zbog mogućnosti prikupljanja dodatnih informacija od prijavitelja, ali se anonimnost poštuje prilikom postupanja prema trećoj strani.

Dakako, osim dojava o problemima, žitelji Međimurja mogu prijaviti i neki pozitivni uočeni fenomen, pronalazak rijetke vrste ili staništa, poslati fotografiju dijela međimurske prirode kojeg smatraju vrijednim pažnje, ali isto tako i ponuditi savjet kako pridonijeti očuvanju prirode u našemu Međimurju.

Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Međimurskoj županiji

Međimurje

Općina Podturen od 8. do 11. lipnja priprema prigodni program povodom proslave Dana Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana Općine Podturen, iz Općine pozivaju sve mještane da svojom nazočnošću uveličaju obilježavanje ovoga dana.

Svečanost će se održati u petak, 9. lipnja 2023. godine, s početkom u 18 sati u Sportskoj dvorani u Podturnu, a u nastavku donosimo detaljni program proslave od 8. do 11. lipnja.

Program:

Četvrtak, 8. lipnja 2023.

– 7:00 – 13:00 Općinski ribički kup – Mura Podturen (organizator je ŠRD „Šaran“ Podturen)

– 10:00 Tijelovska misa s procesijom – Podturen    

Petak, 9. lipnja 2023.

– 18:00 Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podturen – Sportska dvorana

Subota, 10. lipnja 2023.

– 17:00 – 20:00 STREET-ART FESTIVAL Udruge slobodnih umjetnika Mura Podturen – kod Osnovne škole Podturen

– 20:00 Koncert „U čast velikana“ – LGOP – Sportska dvorana

Nedjelja, 11. lipnja 2023.

– 10:00 Općinska biciklijada – Zdrav život uz Muru (Start kod ribičke kućice u Podturnu)

17:30 Nogometna utakmica – NK Budućnost – NK Mali Mihaljevec (Miklavec)

17:30 Nogometna utakmica – NK Dubrava – NK Borac (Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mladi međimurski inovatori osvojili četiri medalje u Zagrebu, Lovro Erdelji oduševio žiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zagreb je bio domaćin 23. izložbe inovacija mladih „INOVA-MLADI 2023.“. Riječ je o izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te studenata s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Izložba je održana u Studentskom centru u Zagrebu, a izloženo je 250 radova mladih inovatora. Na izložbi je sudjelovalo i Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije koje su predstavljali učenici iz OŠ Sveti Martin na Muri Luka Jakopić s mentoricom Dubravkom Žignić-Resman i učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Lovro Erdelji, Sara Matulin i Maja Tomašić uz suradnju mentorice Jelene Tuksar, učiteljice tehničke kulture.

Lovro Erdelji predstavio se radom „Magic mirror“, Sara Matulin s „Don Quijote vjetrenjačom“, Maja Tomašić s „Un vento tranquillo vjetrenjačom“, a Luka Jakopić s pametnom kućom. Prezentacija rada je izazvala veliki interes među mnogobrojnim posjetiteljima izložbe.

Proglašenje rezultata održano je u srijedu, 24. svibnja, a kvaliteta rada potvrđena je dobivanjem zlatnih medalja za Lovru Erdelju i Luku Jakopića, srebrne medalje za Saru Matulin i brončane medalje za Maju Tomašić.

Posebna nagrada za najbolju inovaciju osnovnih škola dodijeljena je za rad „Magic mirror“ autora Lovre Erdelje s mentoricom Jelenom Tuksar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje