Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna „Međimurske prirode“: Zašto prenosimo žabe?

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Sara Janković, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode

Vodozemci se smatraju najugroženijom skupinom kralježnjaka na Zemlji, a čak trećini danas poznatih vrsta vodozemaca prijeti izumiranje. Glavnim uzrokom nestanka i ugroženosti svih vrsta, pa tako i vodozemaca, smatra se promjena staništa, bilo da je riječ o krčenju šuma, isušivanju močvara, kanaliziranju vodotoka, onečišćenju voda, zarastanju travnjaka ili pak cjepkanju staništa prometnicama.

Kao što im samo ime kaže, vodo-zemci su životinje koje dio svog života provode na kopnu, a dio u vodi. S prvim toplim proljetnim kišama započinje sezona razmnožavanja i migracije žaba i drugih vodozemaca pri čemu oni putuju do najbližeg potoka, ribnjaka, bare ili močvare. Taj put ponekad im presijecaju prometnice gdje često stradavaju pod kotačima vozila. Na nekim dijelovima prometnica stradavanja su masovna pa takva mjesta nazivamo crnim točkama. Iz toga je razloga “Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode 2013. godine pokrenula projekt “Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama”. Na području Međimurja zabilježeno je više crnih točaka, a zasad se projekt provodi na dvjema: u Selnici i Črečanu.

Uz prometnicu postavljamo ograde i na svakih 50-ak metara ukopane kante koje služe kao zamke. Vodozemci hodajući uz ogradu i pokušavajući prijeći cestu upadaju u zamke te ih tada fizički prenosimo preko ceste, u blizinu vodene mase u kojoj se mrijeste. To činimo svakog dana u jutarnjim i večernjim satima, jer su većina vodozemaca noćne životinje.

Od svih vrsta žaba koje u proljeće sele na mriješćenje, najviše stradavaju obične ili smeđe krastače (Bufo bufo). One se mrijeste samo u većim i trajnim vodama pa je put koji prevaljuju često dug i do nekoliko kilometara. Budući da se sve krastače iz zimskog sna bude u isto vrijeme, prema jednoj bari kreće se veliki broj žaba. Krastače se najčešće kreću hodanjem, pri čemu često zastajkuju i dugo borave na prometnici pa je vjerojatnost da ih automobil pregazi vrlo velika. Mužjaci smeđih krastača najčešće već na kopnu hvataju ženke ispod pazuha i do mjesta za razmnožavanje dolaze na ženkinim leđima. Osim smeđih krastača, pojavljuju se još i smeđe žabe, pokoja zelena žaba i vodenjaci.

Pri svakom obilasku crne točke, bilježimo podatke o broju i vrsti vodozemaca, vremenskim uvjetima, gustoći prometa i sl. Tijekom jedne sezone obično prenesemo i do nekoliko tisuća jedinki.

Vodozemcima su primarna hrana kukci, osobito komarci. Stoga je jedini put do prirodnog smanjenja broja komaraca povećanje broja vodozemaca! Uključite se i vi u ove vrijedne akcije!

Međimurje

Tim koji pobjeđuje se ne mijenja: HDZ i HSS i dalje zajedno u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Sve što smo obećali smo ispunili te nema razloga da zajedno još jednom ne zatražimo novi mandat – istaknuli su uglas Ljubomir Kolarek i Zdravko Kvakan, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Grada Preloga.

Rezultat je to potpisanoga Sporazuma između HDZ-a i HSS-a Grada Preloga. U srijedu, 17. veljače, Sporazum o predizbornoj koaliciji i postizbornoj suradnji potpisali su sadašnji gradonačelnik Ljubomir Kolarek uime HDZ-a i predsjednik gradskog ogranka HSS-a Petar Novak uime te stranke. Kandidat za gradonačelnika bit će Ljubomir Kolarek, a za zamjenika gradonačelnika Zdravko Kvakan.

Potpis sporazuma o suradnji u sljedećem mandatu samo je nastavak odlične suradnje između gradskih ogranaka dviju stranaka koji se očituje brojnim uspješnim projektima koji su itekako podigli kvalitetu života u Prelogu.

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

Postavljeni su i novi ciljevi u razvoju Preloga: daljnje uređenje gospodarskih zona, kako bi Prelog nastavio svoj prepoznatljivi gospodarski razvoj, uređenje centra Preloga, Trga Franje Tuđmana sa pristupnim prometnicama, izgradnja zaobilaznice Grada Preloga, dovršetak aglomeracija na cijelom području Grada Prelog, što uključuje Aglomeraciju Dubrava, ali i početak Aglomeracije Podbrest, čime bi se konačno riješio dugotrajni problem izgradnje kanalizacije u „starim“ ulicama Preloga, proširenje Dječjeg vrtića u Draškovcu, dovršetak uređenja sportskih parkova na području cijelog Grada Preloga, u svim naseljima, izgradnja pješačko-biciklističkih staza između naselja gdje to još nije uređeno, suradnja u preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnim školama na području Preloga, širokopojasni Internet u svim naseljima, daljnja izgradnja komunalne infrastrukture, praćenje rada sportskih i kulturnih udruga s područja cijelog Preloga, praćenje rada vatrogasnih društava zbog sigurnosti stanovnika i gospodarskih subjekata od požara i svih drugih elementarnih nepogoda.

U direktnom kontaktu s građanima osluhnut će i njihova mišljenja te ih uključiti u svoj izborni program.

– Radili smo u prošlih osam godina, zajedničkim snagama, na razvoju svih mjesta Preloga. Nismo gledali uvijek stranačke boje, već smo pokušavali okupiti sve ljude koji žele pomoći. Mislim da se rezultati vide. Planova je puno, energije i volje ne manjka. Imamo još mnogo toga za napraviti za dobrobit svakog stanovnika Preloga. Prelog danas ima sve preduvjete da postane istinski centar ovog dijela Međimurja – ističe saborski zastupnik i gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Međimurje

Zadnjega dana veljače između Mure i Drave 19 novozaraženih koronavirusom, na respiratoru dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 255 osoba, od čega je evidentirano 19 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji, što je 7,45% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 11 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 119. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.847 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 44 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata hospitalizirano je sedam pacijenata, a otpušten jedan pacijent. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 COVID-pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 28. veljače, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 77 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 91 pozitivan ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 142 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 166 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1044 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih, te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,1%.

Nastavite čitati