Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna Ve – iz pera znatiželjnih umova: dječja pjesma kao preostatak rituala plodnosti

Objavljeno:

- dana

Piše: Janja Kovač, magistra etnologije i kulturne antropologije te magistra južnoslavenskih jezika i književnosti

Tu za repu, tu za ljen, tu za masno zelje. Fašnjik se je oženil, Pepelnicu zaručil. Pepelnica zaručnica, Fašnjik mladoženja!

Ovu varijantu možda najpoznatije fašenjske pjesme zapisala je Marija Novak 1983. godine. Nekoliko varijanti zapisao je i Vinko Žganec. U svoju prvu knjigu iz 1916. godine uvrstio je i „Tu za len, tu za len“. Popratio ju je napomenom: „To je dječja pjesma, koja se pjeva o pokladama. Djeca se opreme kao svatovi te idu od kuće do kuće pjevajući „Tu za len…” Plešu običnu poskočicu u svakoj kući.”

Djeca koja se igraju svatova česta su pojava u svako doba godina. Među sobom podijele uloge svatova (mladenke, mladenca, devera, podsnehalje, starešine), formiraju povorku te idu selom. Za maškare ulaze u kuće i počinju skakati, plesati i praviti buku uz pjesmu „Tu za repu, tu za len“. Nakon što završe, domaćini ih obično daruju i djeca odlaze u drugu kuću.

U ovom naizgled običnom pokladnom ponašanju možemo prepoznati elemente rituala ili obreda. Obred je čin koji se sastoji od svetog teksta i niza pokreta. Da bi ritual bio uspješan, oba dijela jednadžbe moraju biti prisutna i pravilno izvedena. Ono što možemo iščitati iz dječjih pokladnih ophoda su ostaci rituala plodnosti. Kako to znamo?

Tekst pjesme govori o dugom lanu, debeloj repi i masnom kupusu. Sve su ovo biljke i namirnice koje su domaće u Međimurju što znači da nisu preuzete iz neke druge tradicije. Ove tri imenice redovito se pojavljuju sa svojim pridjevima upravo u toj kombinaciji, što ih čini njihovim stajaćim pridjevima, odnosno nečime što se toliko često koristi jedno uz drugo da je već postalo uobičajena kombinacija. Nadalje, zapisano je mnogo varijanti ove pjesme! To znači da je dugo vremena i na širokom području prisutna među pjevačima.

Starinu pjesme na glazbenoj razini uočava i Žganec: „Visina glasa ove melodije je neodređena. To, potiče, vjerojatno, otuda što je način pjevanja veoma star…”

Tekst imamo, a što je s pokretom? Vratimo se Žgancu koji bilježi da je ovo „poskočica“. Upravo su poskoci ti elementarni pokreti kojima se pokušava probuditi zemlja kako bi iz nje isklijalo zelenilo nakon duge mračne zime. Indikativan je i krug koji djeca formiraju nakon ulaska u kuću, a koji imitira kruženje sunca oko Zemlje.

No, najbolje sakriveni trag je Žgančeva početna bilješka, a to je da ovu pjesmu izvode djeca. Folkloristi stručnjaci za teoriju pripovijedanja smatraju da je karakteriziranje nečega kao „dječjeg“ znak umanjivanja važnosti tog fenomena. No, to je zapravo zadnji životni stadij svetog teksta. Prelaskom stanovništva s pretkršćanskih poganskih vjerovanja na kršćansku vjeru i jednog boga prijašnji običaji nisu u potpunosti nestali. Samo su promijenili oblik i prešli u dječju, neozbiljnu sferu.

“Ve: iz pera znatiželjnih umova” zajednički je projekt etnologinja Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja. Tekstom i slikom istražuju, bilježe i prate aktualno stanje promatranih fenomena. Zbog toga su projekt i nazvale “Ve” – na međimurskom to znači “sad”.

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati