Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna Ve – iz pera znatiželjnih umova: ples mladih sneha z bidrami na glavi

Objavljeno:

- dana

Piše: Lea Šprajc

Otprilike do polovice 20. stoljeća u nekolicini međimurskih sela u okolici Čakovca (Mala Subotica, Palinovec, Palovec, Orehovica, Belica, Kvitrovec i Štefanec) na svadbenoj se svečanosti izvodio ples mladih sneha z bidrami na glavi. Riječ je o osobitom svadbenom predstavljačkom obliku koji je, osim pjesme i plesa, uključivao i poluimprovizirane dijaloge glavnih svadbenih dužnosnika, podsnehalje i starešine.

U plesu z bidrami sudjelovale su isključivo mlade snahe. Obično poslije svadbene večere ili poslije ponoći, mlade su snahe izašle pred svatove i u glavnoj prostoriji gdje se održavala svadbena svečanost plesale kolo. Svaka je od njih na glavi imala poveći kolač okruglog oblika, tzv. bidru ili pogaču. Naziv bidra potječe od mađarske riječi bodra, što znači rebro. Naime, zemljana posuda koja je služila za pravljenje kolača bidre, bila je rebraste površine. Takve posude (također bidre) danas u Međimurju aktivno izrađuju još samo Lovro Pergar iz Zasadbrega i Đurđica Horvat iz Svetog Urbana.

Mlade su snahe osobito pazile da im bidra tijekom plesa ne sklizne s glave, što se smatralo ne samo sramotnim, već i neprimjerenim, jer je bidra kao kolač ili kruh ujedno i božji dar. Kršćanska simbolika kruha kao dara božjega dolazi do izražaja i u običajnoj obvezi da se kruh prije rezanja mora prekrižiti. Osim toga, ne kaže se slučajno – Dok boš znal kuruzo kopati, unda si moreš i kruha narezati. Kruh, dakle, valja zaslužiti i odnositi se prema njemu s punim poštovanjem. Zabave radi, ponekad bi koji veseo uzvanik namjerno ometao snahe u plesu, s ciljem da im poruši bidru s glave.

Ples mladih snaha naizmjenično je bio prekidan dijalozima podsnehalje i starešine. Podsnehalja bi skinula bidru s glave, došla pred starešinu i pitala ga: „Gospon kapitan, elj more of dar na vaš oltar?“ Starešina bi prvi put odgovorio da bidra nije dovoljno zdelana, drugi put da nije dovoljno pečena, treći put da nema dost orehi (…), što je značilo da snahe, a s njima i podsnehalja, moraju još plesati, i to tako dugo dok starešina ne kaže da je bidra dobra i sprema za oltar. Napomenimo da podsnehalja nije otvoreno iskazivala tobožnje nezadovoljstvo starešininim sudom. Odnos podsnehalje i starešine tijekom ovog predstavljačkog oblika ilustracija je društveno prihvaćenih rodnih uloga, koje će i mladenci morati obnašati u skorašnjem bračnom životu.

Lončar Lovro Pergar izrađuje bidru

Marija Novak znakovito primjećuje da se bidra, osim u svadbenim običajima, pojavljuje i u običajima uz rođenje djeteta. Nakon što se dijete rodilo, krsna kuma dolazi mu u posjetu noseći na glavi košaru s onoliko bidri koliko je u kući bilo članova. Na povratku bi joj domaćica jednu bidru vratila natrag u košaru. Usporedna pojavnost bidre u običajima uz porod i u svadbenim običajima, konkretno svadbenome plesu z bidrami, prema mišljenju spomenute autorice potkrepa je bidre kao simbola plodnosti.

Ples z bidrami svojom strukturom i funkcijom u svadbenome kontekstu veoma podsjeća na ples na zelje koji je, za razliku od plesa z bidrami, zabilježen u većini međimurskih sela. Je li u slučaju plesa z bidrami uistinu riječ o uskoj lokalnoj tradiciji, ili su snažne sile zaborava s vremenom učinile svoje, pitanje je koje ostaje otvorenim.

Međimurje

FOTO Dr. sc. Predrag Kočila na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska demokratska zajednica grada Čakovca i njezin kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, dogovorili su suradnju i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore s nezavisnim i najaktivnijim gradskim vijećnikom u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Čakovca, Predragom Kočilom.

Suradnja i zajednički izlazak na listi za Gradsko vijeće predstavljeni su na konferenciji za novinare u četvrtak, na središnjem gradskom trgu, a tom su prilikom i Marković i Kočila naglasili da je vrijeme za promjene u načinu upravljanja Čakovcem kojeg treba, prije svega, vratiti Čakovčankama i Čakovčancima.

– Vrijeme je za TVOJ Čakovec! Poruka je to s kojom kolega Kočila i ja, kao i cijeli naš tim zajedno s građanima Čakovca, krećemo u kampanju za bolji Čakovec. S najaktivnijim vijećnikom u Gradskom vijeću našli smo se po svim ključnim točkama programa kojeg sam nedavno predstavio javnosti. Ono što je ključno i što nam je zajedničko je da želimo naš Čakovec učiniti boljim i po mjeri svakog našeg sugrađana. Vrijeme je za promjene, a mi zajedno znamo kako te promjene i provesti – istaknuo je Marković, koji je podsjetio da se Kočila uz svoj rad u Gradskom vijeću borio i zalagao jednako za sve građane Čakovca, kao i za sve dijelove grada.

To je potvrdio i Kočila, ističući kako, primjerice, Mihovljanu treba uređenje i izgradnja prometne infrastrukture zbog veće sigurnost svih sudionika u prometu te kako bi tamošnji društveni dom trebao biti na raspolaganju svim građanima. Uz rekonstrukciju svake godine po jedne ulice, rekao je i da ovo prigradsko naselje svakako ima potrebe za gradnjom novog vrtića, kao što sam Čakovec hitno treba izgradnju nove osnovne škole te Centra za odgoj i obrazovanje.

– Manjak vrtića, kao i nedostatak škole, poruka je aktualne vlasti koliko im je stalo do mladih ljudi u ovom gradu, do mladih obitelji. Samo desetak kilometara dalje u Varaždinu na tisuće osnovnoškolaca već godinama pohađa nastavu u jednoj smjeni. Mi, nažalost, moramo nekome objašnjavati kolika je nužnost da izgradimo novu školu, da našim mladim sugrađanima osiguramo kvalitetne uvjete obrazovanja kako bi danas-sutra bili što konkurentniji među svojim vršnjacima – pojasnio je aktualni nezavisni gradski vijećnik.

Što se tiče Ivanovca, Kočila je kao veliki problem istaknuo činjenicu da je tamo pojačan teretni promet zbog industrijske zone i da je nužno poboljšanje prometne infrastrukture, posebice one koja bi pojačala sigurnost najranjivijih skupina.

– To prigradsko naselje, odnosno tvrtke koje posluju na tom prostoru, značajno doprinose punjenju gradskog Proračuna, a aktualna vlast propustila je svih ovih godina zajednici, odnosno građanima koji tamo žive, vratiti dio poboljšanjem prometne infrastrukture, odnosno uređenjem Ivanovca – naglasio je Kočila. Nije zaboravio ni na sportski segment, pri čemu je upravo u Ivanovcu nužno uređenje svlačionica u sklopu nogometnog igrališta.

Govoreći o ostalim dijelovima Čakovca, rekao je da gotovo svi dijele istu sudbinu, a to je potreba za gradnjom i uređenjem prometnica odnosno pješačko-biciklističkih staza, kao i gradnja te uređenje društvene infrastrukture poput društvenih domova, igrališta za djecu, kvalitetnih sadržaja za mlade. Naglasio je i potrebu izgradnje pješačko-biciklističke staze od Slemenica do Murskog Središća, kao i sanaciju i izmještanje odlagališta otpada iz Totovca.

Posebno se osvrnu na samo stanje u centru Čakovca, gdje brojne fasade i objekti jednostavno vape za obnovom, ne samo zbog izgleda, već i zbog sigurnosti onih koji žive u njima, ali i prolaznika. Naglasio je da Grad u Proračun ubire spomeničku rentu od koje se dio treba vratiti uređenjem, ako ničega drugoga, barem pročelja zgrada.

Nezavisni Kočila, kao i politički partneri HDZ te zajednički kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, slažu se da je nužno hitno pokrenuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz program poticane stanogradnje. Također, obojica inzistiraju da se kod stanogradnje uvede red, točnije da se propiše koliki dio površine mora biti predviđen za zelene površine i prostor za djecu.

– Moramo stati na kraj betonizaciji cjelokupne površine kada se grade nove zgrade. Aktualna vlast dozvolila je takav način ponašanja, ali oni koji kupuju stan ne žele samo svojih 50-ak kvadrata i parkirališni prostor, već traže i okoliš ugodan za život. Mi ćemo promijeniti lošu praksu aktualne vlasti – odlučni su Marković i Kočila.

Marković je najavio kako će uz zajedničku suradnju naglasak posebno staviti na stvaranje preduvjeta za privlačenje novih investicija koje će otvarati nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću i većim primanjima za građane Čakovca. Posebna pažnja posvetit će se transparentnom radu gradske uprave, prije svega trošenju proračunskog novca te digitalizaciji u radu gradske uprave.

– Podsjećamo da je gradonačelnik ovdje da prije svega radi u interesu građana i da na transparentan i racionalan način upravlja novcima građana. To je ono što mi nudimo: rad za građane Čakovca, rad u interesu građana i razvoj našeg Čakovca – zaključio je Marković koji je još jednom poslao jasnu poruku svim Čakovčankama i Čakovčancima: “Vrijeme je za TVOJ Čakovec!”

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 87 novozaraženih, na respiratoru tri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 255 uzoraka, od čega je evidentirano 85 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 37,77 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 61 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 568.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, iz drugih županija javljeno o 1 pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 50.271 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo u MŽ 13.342 oboljelih COVID 19 osoba, a ukupno se opravilo 12.518 osoba

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući upute epidemiologa donio je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija da se nastava narednih tjedan dana za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike završnih razreda srednjih škola organizira prema A modelu nastave, odnosno u školskim učionicama.

Preporuka je da se nastava za više razrede osnovnih škola i ostale razrede srednjih škola održi online, odnosno prema C modelu nastave.

Nastavite čitati