Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna Ve – iz pera znatiželjnih umova: Simbolika gljiva u (međimurskoj) tradicijskoj svadbi

Objavljeno:

- dana

Piše: Lea Šprajc

Osim što imaju iznimno značajnu ulogu u odvijanju bioloških procesa kopnenih ekosustava, gljive su također veoma zanimljiv fenomen u simboličkom i kulturološkom smislu. O tome nam, uz ostalo, govore i brojne tradicijske forme u kojima simbolika motiva gljive u potpunosti dolazi do izražaja. Gljiva je simbol obilja, imetka, životne snage, plodnosti i seksualnosti. U vezi s potonjim, ne podsjeća li sam oblik gljive – stapka utaknuta u klobuk – na spolni čin? Erotski simbolički potencijal gljive posvjedočit će i usmene pjesme nekih hrvatskih krajeva u kojima se gljiva javlja kao sinonim za ženski spolni organ.

Slijedom dosad rečenoga, nije neobično da je motiv gljive učestao upravo u svadbenim tradicijskim običajima hrvatskih krajeva. Prisjetimo se, naši preci u bračne zajednice nisu ulazili kako bi na taj način obilježili romantičnu ljubav, već prvenstveno radi reprodukcije, održanja obiteljske linije te iz ekonomskih razloga. Stoga se raznim običajnim (magijskim) postupcima u okviru tradicijske svadbe nastojala potencirati plodnost mladog bračnog para. Na zanimljiv trag motiva gljive u kontekstu slavonskih svadbenih običaja upozorava etnolog Zvonimir Toldi. U prvim godinama braka, mladi na području Slavonije bračni su krevet pokrivali vunenim pokrivačima s motivom gljiva u presjeku, čiji su stapka i klobuk čas razdvojeni, a čas spojeni i tako se smjenjuju u ritmu snošaja (vidi sliku uz tekst).

Gljivu kao simbol plodnosti i seksualnosti nalazimo i u međimurskim svadbenim običajima. Čitatelji koji su i sami prisustvovali međimurskoj svadbi u njezinu tradicijskome obliku, zasigurno će se sjetiti šaljive svadbene igre „Baba gljive brala“. Osim u gornjem i donjem Međimurju, ovu svadbenu igru nalazimo i u Prekmurju, Podravini te među Prečkim Hrvatima u Mađarskoj.

U redoslijedu međimurskog svadbenog ceremonijala, igra „Baba gljive brala“ obično se izvodila nakon svadbene večere. U igri je sudjelovalo dvoje muškaraca (obično su to bili svadbeni „mužikaši“). Jedan od njih bio je preobučen u „ružnu“ ženu i u rukama je držao krpenu lutku koja je predstavljala malo dijete. Njihov izlazak pred svatove bio je praćen pjevanjem stihova – „Baba gljive brala, po bukovi prahi (kladi)/Po bukovi prahi, po jalšovim strnišču./Grabu (kladu) preskočila,/Ranu razdrapila“. Muškarac preobučen u „ružnu“ ženu s djetetom u ruci zapravo utjelovljuje „babu“ koju spominju stihovi pjesme. Ta je „baba“ nekoć bila djevojka koja je pri branju gljiva izgubila nevinost te sada traži novčanu pomoć od svatova kako bi si mogla platiti doktora koji će joj zašiti ranu – „Plačajte katani doktore, barbere/Kaj bodo zašilji to čemerno rano“. Jasno je da je babina „rana“ zapravo ženski spolni organ, što se u nekim varijantama igre eksplicira crtežom organa ili vulgarnim natpisom („cuca“) na drvenoj lopati. Novac prikupljen igrom u konačnici se daje kuharici, tzv. sokačici.

Za kraj, pozivam Vas da pročitate veoma zanimljiv rad autorice Jelke Vince Pallua, koja u međimurskoj svadbenoj igri „Baba gljive brala“ prepoznaje krhotine praslavenske sakralnosti, dovodeći tako u vezu svaku međimursku svadbu s onom uzornom, mitskom, božanskom. Rad je dostupan na portalu „Hrčak“.

“Ve: iz pera znatiželjnih umova” zajednički je projekt etnologinja Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja. Tekstom i slikom istražuju, bilježe i prate aktualno stanje promatranih fenomena. Zbog toga su projekt i nazvale “Ve” – na međimurskom to znači “sad”.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje