Sredinom srpnja prošle godine pisali smo o neučinkovitosti adulticidnoga tretiranja komaraca, kao i o lošem utjecaju prskanja uz pomoć zrakoplova na okoliš te zdravlje ljudi.

Ove godine pojavnost komaraca čini se nešto manjom pa smo odlučili provjeriti jesu li ostvareni kakvi pomaci.

>>Prskanje komaraca uz pomoć zrakoplova neučinkovito, loše za okoliš i zdravlje ljudi!<<

Pravovremena reakcija

Iz Općine Belica kažu da se, u skladu s planom suzbijanja komaraca koji su napravili u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, prati stanje na terenu.

– Trenutno na Belici nisu nađene jedinke koje bi alarmantno zahtijevale tretiranje, već se čeka daljnji razvoj situacije – sredinom lipnja javio je belički načelnik Zvonimir Taradi. Svetomartinski načelnik Dražen Crnčec također je prije desetak dana priopćio da su u najsjevernijoj hrvatskoj općini provedena isključivo larvicidna tretiranja komaraca, to jest, uz pomoć tableta odloženih u lokvama i drugim mjestima na kojima se skupljala voda tretiralo se ličinke.

Iz Grada Murskog Središća javljaju da su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Bioinstitutom iz Čakovca dvaput obišli područje Grada kako bi evidentirali postoje li lokacije na kojima bi trebalo tretirati larve komaraca.

– Dosad su odrađena dva larvicidna tretmana na lokacijama koje je evidentirao Zavod za javno zdravstvo MŽ. Ta zdravstvena ustanova te Bioinstitut su u stalnom kontaktu s Gradom Murskim Središćem u vezi s mogućim lokacijama tretiranja larvi ili ličinki komaraca, ako se ukaže potreba za tim. Dosad nije zabilježena nijedna lokacija na kojoj bi bilo potrebno tretirati adulte, to jest, odrasle komarce – kažu u Gradu.

Tim Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije još od ožujka aktivno obilazi teren u potrazi za velikim leglima komaraca, javljaju nam iz tamošnje Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju.

– One jedinice lokalne samouprave kod kojih su nađena legla o tome su obaviještene te je napravljen larvicidni tretman u više navrata (suzbijanje ličinki u vodi) pod nadzorom Zavoda. Nažalost, nemaju sve jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine, sporazum sa Zavodom o nadzoru nad provođenjem DDD mjera (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) pa nemamo informacije o postupcima za sve njih. Većina jedinica još uvijek provodi ili ne provodi suzbijanje komaraca u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Bez obzira na sporazum, Zavod je poslao obavijest o početku sezone suzbijanja komaraca svim jedinicama lokalne samouprave u Međimurskoj županiji – objašnjava mag. sanit. Ing. Marko Klemenčić iz spomenute Djelatnosti. Dodaje da se manji broj odraslih komaraca primjećuje na određenim područjima od travnja, no da se njih povezuje s komarcima koji su prezimili od prethodne godine, najčešće u garažama, podrumima, skladištima itd.

– Trenutno povećanje broja odraslih komaraca vežemo uz poplavne komarce, čiji broj će zbog obilnih oborina i povećanja temperature sigurno intenzivno rasti. Iz tog razloga i dalje smo intenzivno prisutni na terenu. Nažalost, svijest nekih jedinica lokalne samouprave (koje ne provode suzbijanje komaraca sukladno propisima), ali i građana (koji i dalje imaju u dvorištima mala legla u vidu bačvi punih vode) o suzbijanju komaraca nije se promijenila nabolje. Nadamo se da će tragična situacija s pomorom pčela ipak utjecati na svijest općina i gradova te građana o primjeni pesticida i njihovu mogućem utjecaju na neciljane organizme te da prestanu pritisci i zazivanja avionskih tretmana kod pojave većeg broja komaraca! – kaže Klemenčić.

Provoditi preventivu

S njim se slaže i Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“, koja već duže vrijeme upozorava na neučinkovitost prskanja uz pomoć zrakoplova te na štetnost upotrebe pesticida i drugih toksičnih sredstava u pretjeranoj mjeri.

– Prilikom prskanja komaraca avionima u većoj se mjeri uništavaju populacije korisnih kukaca; glavni fokus prema preporukama Europske unije i Zavoda za javno zdravstvo treba biti preventiva, osobito svjesnih, odgovornih građana koji ne bi smjeli ostavljati vodu na svojim imanjima, pogodnu za uzgoj komaraca. Apeliramo, također, na jedinice lokalne samouprave koje nisu sukladno propisima sklopile sporazum sa Zavodom za javno zdravstvo MŽ da to što prije učine, kako bi se na vrijeme provelo učinkovito suzbijanje komaraca u skladu sa zakonima RH. Ništa nam ne znači što se kasnije zazivaju prskanja od onih istih općina i gradova koji ne provode svoje zakonske obaveze i to pravovremeno ne spriječe! – smatra Kolar-Fodor.

Možda uz stalno upozoravanje jedinice lokalne samouprave koje krše Zakon počnu provoditi svoje obveze, mada se postavlja pitanje: tko kontrolira provođenje spomenutih propisa i zašto se oni koji to ne čine ne kažnjavaju? Jedno je sigurno: iako bi komaraca sigurno bilo i da svi provode zakonske propise, jedan od najvećih krivaca za njihovu povećanu brojnost sigurno su i samoupravne jedinice, odnosno općine i gradovi, koji to ne čine! Kako očekivati od građana da budu odgovorni ako javna uprava ne postavlja uzus svojim primjerom?

Komentari

Komentara