Povežite se s nama

Međimurje

Komunalac iz Preloga: već sada su u europskom prosjeku, a na prodaji korisnog otpada zarađuju milijun kuna

Objavljeno:

- dana

S 1. veljače na snagu je stupila nova Uredba gospodarenja komunalnim otpadom. Naime, Uredbom se od koncesionara koji se bave prikupljanjem otpada traži da, između ostaloga, rade selekciju otpada kako bi se njegov veći dio mogao reciklirati te se ponovno pretvoriti u korisnu sirovinu.

Europska unija od Hrvatske traži da se najkasnije do 2022. godine odvojeno prikuplja barem 60 posto komunalnog otpada, prvenstveno papira, plastike, stakla, metala i biootpada.

U samom vrhu

I dok je većina gradova i općina stupanje na snagu nove Uredbe dočekala nespremna, takav slučaj nije s komunalnom tvrtkom Pre-kom, koja uslugu prikupljanja i selekcije otpada radi na području Grada Preloga i još devet međimurskih općina. Naime, Pre-kom je već sada vrlo blizu zacrtanih 60 posto.

– U 2017. godini povećali smo udio obrađenog otpada na 53,68 posto. Ako pridodamo i podatke vezane za prikupljeni i obrađeni glomazni otpad, što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uzima kao osnovu za izračun, tada dolazimo do vrlo visokih 57,88 posto, čime ćemo i dalje ostati među najboljim tvrtkama koncesionarima u Hrvatskoj – zadovoljan je Siniša Radiković, direktor Pre-koma.

Preloška tvrtka je u 2016. godini, uz komunalnu tvrtku Ponikve Krk, ostvarila najbolje rezultate u Hrvatsku. Među deset najboljih jedinica lokalne samouprave u odvojenom prikupljanju otpada nalaze se četiri kojima tu uslugu obavlja upravo Pre-kom. Na popisu su se našli Donja Dubrava s udjelom obrađenog otpada od 64,97 posto, Prelog (58,44), Goričan (57,04) i Sveta Marija (54,56). Preostalih šest jedinica lokalne samouprave odnose se na tvrtku Ponikve Krk.

Za usporedbu, gradovi u Varaždinskoj županiji nisu ni blizu ovim brojkama. Najbolje stoji Ludbreg s 25,65 posto, Varaždin je na skromnih 12,34 posto, a najlošije stanje je u Lepoglavi (10,56).

– Ovakvi rezultati Pre-koma ne trebaju čuditi, s obzirom na to da mi odvojeni pristup prikupljanja otpada provodimo već dulji niz godina. Istovremeno smo radili na edukaciji naših korisnika o tome koji otpad ide u koji spremnik. Ako bi se pojavile nejasnoće, nismo kažnjavali građane, već smo dijelili upozorenja u obliku žutih i crvenih kartona. Takva je praksa urodila plodom. Svake godine imali smo sve manje upozorenja. Redovito radimo na edukacijama djece predškolskog uzrasta, kao i s učenicima 4. razreda osnovnih škola, i to punih 12 godina. Posljednje četiri godine s učenicima 7. razreda organiziramo ekokvizove koji uključuju teoriju i praksu – dodaje direktor Radiković.

Iako zbog stalnoga gospodarskog rasta na području Grada Preloga i susjednih općina te otvaranja novih tvrtki rastu i količine otpada, Pre-kom sve promjene na terenu dočekuje spreman.

– U prošloj godini prikupljeno je 12,59 posto više otpada svih vrsta, i to zbog rasta broja korisnika. Otpad koji se odlaže na odlagalište rastao je 11,25 posto, a otpad koji se obrađuje za recikliranje 13,78 posto. Naš sustav gospodarenja otpadom i dalje ostvaruje ponajbolje rezultate u odvojenom skupljanju i obradi korisnog otpada. Za poslove gospodarenja otpadom ishođene su sve potrebne dozvole i očevidnici te smo ishodili dozvolu za gospodarenja otpadom za ponovnu uporabu. Sustavni rad na gospodarenju otpadom doveo je i do otvaranja radnih mjesta, pa danas na tim poslovima radi više od 40 ljudi. Dosad smo u cijeli sustav uložili oko 20 milijuna kuna, od čega smo više od 8 milijuna dobili bespovratno kroz različite fondove – otkriva Radiković.

Tržište

Pre-kom je i dalje usredotočen na privlačenje bespovratnih sredstava, posebno iz europskih fondova. U punom je jeku projekt informiranja i edukacije korisnika, a sve je spremno i za prijavu na prednatječaj za kupnju spremnika. Pre-kom će za svaku općinu i Grad Prelog prijaviti potrebne količine, za što se kroz europske fondove dobiva 85 posto potrebnog novca.

Izdvajanjem korisnog otpada i njegovom prodajom tvrtka ostvaruje i određene prihode. Prošle godine od prodaje korisnog otpada Pre-kom je zaradio nešto više od 900 tisuća kuna, 120 tisuća kuna bio je prihod od otkupa povratne ambalaže, te 30 tisuća od Centra za ponovnu uporabu.

– U 2017. godini poslovanjem iz naših djelatnosti ostvarili smo rast prihoda od 3,2 posto, prvenstveno zbog povećanja opsega poslovanja. Ostvareni su prihodi u visini od 11.377.430 kuna, dok su rashodi bili 11.350.788 kuna. Rezultat poslovanja je pozitivan, a uz to su odrađene i značajne investicije potrebne za daljnji rast prihoda u idućim godinama. Na prihode od prodaje korisnog otpada u velikoj mjeri utječe stanje na tržištu. Cijena papira je pala za 30 posto, a plastike za čak 150 posto. Kinezi reguliraju taj dio tržišta. Kad kod njih padne potražnja, padaju i otkupne cijene. Čim Kinezi traže otpadni papir i plastiku, otkupne cijene rastu. Zbog toga bi u Hrvatskoj trebalo poraditi na izgradnji burze otpada kako bismo postizali bolje cijene za korisni otpad, koji radi toga prodajemo u inozemstvo, ali i na povećanju kapaciteta za oporabu korisnog otpada – kaže Radiković.

Nova Uredba traži posebno prikupljanje biootpada, koji se potom odvozi u kompostane na daljnju obradu. Pre-kom je stoga povećao kapacitete vlastite kompostane, nabavio dodatne strojeve te očekuje dozvolu Ministarstva za godišnju obradu 7000 tona biootpada.

– Našu kompostanu koristit će Ludbreg i Novi Marof, s kojima smo potpisali ugovore, a blizu smo dogovora i s Križevcima – zaključio je direktor Radiković.

Centar za ponovnu uporabu

Pre-kom je prošle godine otvorio vrata Centra za ponovnu uporabu (CPU), u kojem se prikupljeni uporabni predmeti popravljaju i prodaju po cijeni koja pokriva troškove popravka. U sedam mjeseci rada CPU-a ostvaren je prihod od oko 30 tisuća kuna.

– Dobra je stvar da se Centar isplaćuje, prihodom pokrivamo troškove radnika i funkcioniranje Centra. Radimo dosta stvari iz usluge, pa ljudi donose istrošene stvari na obnovu. Na taj način predmeti ostaju u uporabi, a ne pretvaraju se u otpad – kaže Radiković.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje