Povežite se s nama

U fokusu

Komunalni otpad neće u Univerzal!

Objavljeno:

- dana

Poništena odluku Grada Varaždina o koncesiji za novonastali otpad

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku Grada Varaždina kojom je  tvrtki Univerzal dodijeljena koncesija za odlaganje komunalnog otpada koji svakodnevno nastaje na gradskom području.

Nakon što je još u lipnju prošle godine Grad Varaždin dao obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s gradskog područja, stigle su svega dvije ponude: za zbrinjavanje tone otpada Univerzal je ponudio 519,98 kuna (649,98 kuna s PDV-om), a BABIĆ -T7 VIS 502 kuna (627,50 kuna s PDV-om). Premda je potonja ponuda bila povoljnija,  Grad Varaždin ocijenio ju je nevaljanom te je odabrao Univerzal.

Babić – T7 VIS: Pogodovanje

Na odabir Univerzala žalbu su 30. studenog predali članovi zajednice ponuditelja , tvrtke Babić i T7 VIS, ističući da je Grad Varaždin pogodovao odabranom ponuditelju. Naime, u žalbi su naveli da su odbijeni, iako su tvrtke dokazale pravnu i poslovnu te tehničku i stručnu sposobnost u skladu s onim što se tražilo.  Nadalje, upozorili su da ni Univerzal nije dostavio dozvolu za gospodarenje otpadom postupkom D1 (odlaganje), pa da je stoga i njegovu ponudu trebalo odbiti,  dok je dozvola za gospodarenje otpadom dostavljena dva dana prije nego što je postala izvršna.  Isto tako ukazano je da Grad Varaždin nije ovlašteni davatelj koncesije za djelatnost obrađivanja komunalnog otpada, kao i da bi odabranu ponudu trebalo isključiti jer izjava o nekažnjavanju nije u skladu s traženim u nadmetanja, kao i da krajevi jamstvenika nisu zapečaćeni i ovjereni žigom, čime je omogućeno vađenje listova i izmjena ponude.

U odgovoru na žalbu Grad Varaždin u bitnome navodi da su ovi žalbeni navodi Babića i T7 VIS-a su neosnovani jer nisu dokazali pravnu i poslovnu sposobnost pa stoga u postupku dodjele koncesije niti ne mogu imati pravni interes, a potonje je ustvrdio i Univerzal koji je također preložio da se žalba odbije kao neosnovana.

Što sada?

Tijekom žalbenog postupka Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave nije se složila da tvrtke Babić i T7 VIS nemaju pravni interes za žalbu, već da je njihova žalba dopuštena, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe. Glede navoda iz žalbe koji se odnose na predmet koncesije, Državna komisija naglašava da se na to trebalo žaliti u roku od deset dana od objave poziva na nadmetanje, dok je u vezi izjave o nekažnjavanju zaključila da nju Univerzal nije dostavio u skladu s traženim.

Državna komisija također ukazuje da je iz Univerzalove dozvole vidljivo da je predviđena ukupna količina skupljanja neopasnog otpada oko 70.000 tona godišnje, a da nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost s traženim jer njegove potvrde o urednom izvršenju ugovora koje je dostavio nisu u skladu s traženim.

Tvrtke Babić i T7 VIS ukazale su da su da su članovi stručnog povjerenstva tijekom postupka davanja koncesije obišli prostorije samo Univerzala, iako to nije bilo predviđeno dokumentacijom. S tim u vezi Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave zaključuje da je žalitelj u pravu, dok je u vezi navoda da je na skupu građana održanog 12. studenog prošle godine gradonačelnik iznio detalje iz ponuda zaključuje da to nije dokazano.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na kraju navodi da će Grad Varaždin ponovno provesti postupak pregleda i ocjene ponuda te sastaviti zapisnik te ne temelju provedenog postupka donijeti novu odluku.

Izvor: DOKM
Foto: rt

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje