Povežite se s nama

U fokusu

Komunalni otpad neće u Univerzal!

Objavljeno:

- dana

Poništena odluku Grada Varaždina o koncesiji za novonastali otpad

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku Grada Varaždina kojom je  tvrtki Univerzal dodijeljena koncesija za odlaganje komunalnog otpada koji svakodnevno nastaje na gradskom području.

Nakon što je još u lipnju prošle godine Grad Varaždin dao obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada s gradskog područja, stigle su svega dvije ponude: za zbrinjavanje tone otpada Univerzal je ponudio 519,98 kuna (649,98 kuna s PDV-om), a BABIĆ -T7 VIS 502 kuna (627,50 kuna s PDV-om). Premda je potonja ponuda bila povoljnija,  Grad Varaždin ocijenio ju je nevaljanom te je odabrao Univerzal.

Babić – T7 VIS: Pogodovanje

Na odabir Univerzala žalbu su 30. studenog predali članovi zajednice ponuditelja , tvrtke Babić i T7 VIS, ističući da je Grad Varaždin pogodovao odabranom ponuditelju. Naime, u žalbi su naveli da su odbijeni, iako su tvrtke dokazale pravnu i poslovnu te tehničku i stručnu sposobnost u skladu s onim što se tražilo.  Nadalje, upozorili su da ni Univerzal nije dostavio dozvolu za gospodarenje otpadom postupkom D1 (odlaganje), pa da je stoga i njegovu ponudu trebalo odbiti,  dok je dozvola za gospodarenje otpadom dostavljena dva dana prije nego što je postala izvršna.  Isto tako ukazano je da Grad Varaždin nije ovlašteni davatelj koncesije za djelatnost obrađivanja komunalnog otpada, kao i da bi odabranu ponudu trebalo isključiti jer izjava o nekažnjavanju nije u skladu s traženim u nadmetanja, kao i da krajevi jamstvenika nisu zapečaćeni i ovjereni žigom, čime je omogućeno vađenje listova i izmjena ponude.

U odgovoru na žalbu Grad Varaždin u bitnome navodi da su ovi žalbeni navodi Babića i T7 VIS-a su neosnovani jer nisu dokazali pravnu i poslovnu sposobnost pa stoga u postupku dodjele koncesije niti ne mogu imati pravni interes, a potonje je ustvrdio i Univerzal koji je također preložio da se žalba odbije kao neosnovana.

Što sada?

Tijekom žalbenog postupka Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave nije se složila da tvrtke Babić i T7 VIS nemaju pravni interes za žalbu, već da je njihova žalba dopuštena, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe. Glede navoda iz žalbe koji se odnose na predmet koncesije, Državna komisija naglašava da se na to trebalo žaliti u roku od deset dana od objave poziva na nadmetanje, dok je u vezi izjave o nekažnjavanju zaključila da nju Univerzal nije dostavio u skladu s traženim.

Državna komisija također ukazuje da je iz Univerzalove dozvole vidljivo da je predviđena ukupna količina skupljanja neopasnog otpada oko 70.000 tona godišnje, a da nije dokazao tehničku i stručnu sposobnost s traženim jer njegove potvrde o urednom izvršenju ugovora koje je dostavio nisu u skladu s traženim.

Tvrtke Babić i T7 VIS ukazale su da su da su članovi stručnog povjerenstva tijekom postupka davanja koncesije obišli prostorije samo Univerzala, iako to nije bilo predviđeno dokumentacijom. S tim u vezi Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave zaključuje da je žalitelj u pravu, dok je u vezi navoda da je na skupu građana održanog 12. studenog prošle godine gradonačelnik iznio detalje iz ponuda zaključuje da to nije dokazano.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na kraju navodi da će Grad Varaždin ponovno provesti postupak pregleda i ocjene ponuda te sastaviti zapisnik te ne temelju provedenog postupka donijeti novu odluku.

Izvor: DOKM
Foto: rt

U fokusu

Gradit će se treći krak na autocesti od Zagreba do Karlovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.

Najavljen je na lokalnoj razini, u Skupštini Karlovačke županije, a od glasnogovornice Hrvatskih autocesta Kate Kuprešak Jutarnji je dobio i službenu potvrdu da će se za desetak dana učinjiti prvi konkretni korak – HAC će raspisati natječaj za projektiranje prometnice.

Nakon što se sagradi dionica od Zagreba do Karlovca, gradit će se i treći trak dionice – od Karlovca do Bosiljeva.

Više pročitajte na Jutarnjem.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o glasanju za ostanak bala u Brezju: “Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradski vijećnici na 13. sjednici Gradskog vijeća trebali bi odlučivati pod točkom 7. i o kreditnom zaduženju Grada za sanaciju odlagališta otpada u Brezju. Riječ je o zaduženju kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d. Rijeka „teškom“ 15.926.740 eura. Podsjećamo, gradonačelnik Bosilj tu očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a, te je u jednom od zadnjih intervjua poručio da „Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju“.

>>Bosilj očekuje podršku Budimo grad i HDZ-a: Svi koji ne podrže proračun glasaju za ostanak bala u Brezju

Ovu Bosiljevu izjavu sinoć je za Regionalni tjednik komentirao predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan

– Riječ je o djetinjastoj i blago rečeno – ucjenjivačkoj izjavi gradonačelnika Bosilja jer dosad smo imali barem 5 ili 6 ovakvih situacija gdje su se predlagala određena rješenja koje gradski vijećnici iz različitih razloga nisu prihvaćali. Prema tome, svaka vijećnica ili vijećnik imaju svoju samostalnost odlučiti po tom pitanju kako smatraju da treba – rekao je Habijan.

Dodao je kako se vijećnike na ovakav način diskreditira i dovodi u pitanje njihov zdrav razum i prosudbe.

– Svaki od njih ima pravo odlučiti o prijedlogu gradonačelnika onako kako smatra da je ispravno. Ako gradonačelnik smatra da je nešto po njemu ispravno i Bogom dano, ne znači da drugi moraju dijenliti njegovo mišljenje – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje