Povežite se s nama

U fokusu

Konačna odluka: Špancirfest će se održati, ali u malo drugačijem opsegu

Objavljeno:

- dana

Na današnjem javnom kolegiju varaždinskoga gradonačelnika službeno je potvrđeno da će se nastaviti s održavanjem manifestacija u gradu, te da će se održati Ljeto u Varaždinu, Špancirfest i Barokne večeri, ali uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite.

Zahvalivši građanima na ponašanju za vrijeme pandemijskih mjera, koji su bili odgovorni i zreli, gradonačelnik Čehok je rekao da mu to daje za pravo očekivati da se takve veće manifestacije  mogu održati. Pozvao je pri tom građane da se i dalje drže preporuka, te paze na sebe i svoje bližnje i ostale.

– Naravno da će ove godine sve biti u nešto manjem intenzitetu i opsegu, te da Špancirfest neće biti onakav na kakav smo navikli, ali pronaći će se tu za svakoga po nešto, od koncerata, predstava, uličnih performansa za djecu i odrasle, no ipak s manje sredstava jer mislimo da nije potrebno trošiti onoliko koliko bi se potrošilo da su vremena bolja. Biti će tu naravno i štandova, pri čemu će se naglasak dati domaćim izlagačima – rekao je Čehok

Iako se govorilo da bi ovogodišnji Špancirfest trebao trajati kraće, gradonačelnik je rekao da se od te ideje odustalo.

– To je jedna mogućnost koja se zdravorazumski pojavljuje i čini se najrazumnijom, ali ako skratimo onda nema gospodarskog interesa, odnosno nema logike da privučete ljude sa štandovima jer se nikome ne isplati raditi na samo tri dana – rekao je Čehok i tako potvrdio da će ovogodišnja manifestacija trajati kao i po običaju 10 dana. Što se tiče ostalih sadržaja, najavljeno je kako Vinski grad ostaje u sklopu Špancirfesta, ali da se otvara i Rakijarnica.

I ovoga je puta istaknut cjelovit paket pomoći poduzetnicima u Gradu Varaždinu koji je realiziran u tri etape. Prva etapa je bila 1000 kuna pomoći onima koji su bili zatvoreni za što je u Grad stiglo 340 prijava, druga faza je oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, te plaćanja zakupnine za prostore u vlasništvu Grada Varaždina. U tom su kontekstu pozvani svi gospodarski subjekti, obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, čije je poslovanje onemogućeno u potpunosti odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ili Stožera civilne zaštite Grada Varaždina ili čiji je prihod pao za više od 20% u odnosu na isti mjesec prethodne godine i ako su uzrok pada prihoda mjere Stožera, da podnesu zahtjev  putem online Obrasca za dodjelu potpore-oslobođenje od plaćanja obveze komunalne naknade.

Jednako tako zbog oslobođenje od plaćanja zakupnine za prostore u vlasništvu Grada Varaždina, Gradsko vijeće je donijelo Odluku o mjerama pomoći pravnim osobama, fizičkim osobama-obrtnicima te udrugama  koje  koriste prostore u vlasništvu Grada Varaždina te je ista objavljena u Službenom vjesniku Grada Varaždina broj 4/20.

Svi koji ispunjavaju kriterije za oslobođenje od plaćanja zakupnine mogu se javite pisanim putem, u najkraćem mogućem roku, a najkasnije 30 dana od dana prestanka mjere, na adresu Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina, Trg slobode 12/II, Varaždin.

Također, sukladno članku 2. stavku 3. Odluke o mjerama pomoći pravnim osobama, fizičkim osobama-obrtnicima te udrugama  koje  koriste prostore u vlasništvu Grada Varaždina, pravne ili fizičke osobe koje obavljaju  ugostiteljsku djelatnost u čvrstom objektu uz koji se, u pravilu, nalazi terasa tog ugostiteljskog objekta oslobađaju se plaćanja poreza za korištenje javne površine za postavu terasa za 2020. godinu, kao mjera pomoći gospodarstvu u obliku subvencije.

S današnjim danom aktivirana je i treća mjera kao pomoć u oporavku, u smislu pomoći za likvidnost, a to su bespovratne potpore. Na natječaj za Poduzetnički fond koji će biti uskoro objavljen moći će se javiti i oni koji su prošle godini dobili potpore, što je novost u pravilniku jer su se do sada zainteresirani mogli prijaviti svake druge godine.

– Upravo zbog stanja u gospodarstvu izazvanog ovom epidemijom omogučit ćemo na taj način i onima koji su prošle godine dobili potporu da se i ove godine mogu javiti. Iznosi su određeni od 5000 do 15.000 kuna, za pojedinog prijavitelja, a prijava će se podnositi online da se smanje nepotrebni kontakti, te vjerujemo da će odaziv biti znatno veći od ranijih godina i da ćemo u rebalansu proračuna morati osigurati dodatna sredstva – zaključio je gradonačelnik.

 

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Varaždinska županija

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

TEHNIČKI SERVISI ŽELJEZNIČKIH VOZILA d.o.o. za proizvodnju i usluge zapošljava osobu na radnom mjestu Radnik/radnica na održavanju . Mjesto rada Varaždin.Tražimo radnike/ce mehatroničkog, bravarskog, strojobravarskog, elektro, mehaničkog, frigomehaničkog i ostalog srodnog tehničkog zanimanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

Hanjes d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Skladištar (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Nudimo stimulativna primanja. Prijave poslati putem linka do 27.06.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Međimurska županija

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

HSG Kariera društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zapošljava više osoba  na radnom mjestu Radnik/radnica u proizvodnji. Mjesto rada Čakovec.Rad u dvije smjene od ponedjeljka do petka uz sigurna i redovita primanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

LTH Alucast društvo s ograničenom odgovornošću za lijevanje aluminija zapošljava više osoba na radnom mjestu Operater/operaterka na ćeliji za lijevanje. Mjesto rada Čakovec. Poznavanje osnovnih pravila pokretanja i rada strojeva. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

U fokusu

U MUP-u tvrde da nemaju od čega živjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemaju samo zaposleni u pravosudnim tijelima vrlo niske plaće, već istu sudbinu po pitanju mjesečnih primanja dijele i državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako dalje?

Podsjetimo, početkom lipnja ispred zgrade suda u Ulici braće Radić u Varaždinu organiziran je prosvjed kako bi se ukazalo na nimalo lagan položaj državnih službenika i namještenika u sustavu pravosuđa, koje se, navedeno je na prosvjedu, tretira kao da su zadnja rupa na svirali – rade za minimalac bez obzira na godine staža, bolesni jer ih nema tko zamijeniti, svakodnevno su omalovažavani, uskraćeni za dostojanstvo radnog čovjeka i drugo.

Prosvjed su podržali i neki od sindikata vezanih uz policiju, što je i bio razlog da predsjednika Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravka Jagića upitamo jesu li i državni službenici i namještenici u sustavu MUP-a u sličnoj ili istoj situaciji kao i njihovi kolege u pravosudnim tijelima.

– Nalaze se u gotovo identičnoj situaciji jer su koeficijenti službenika i namještenika u sustavu pravosuđa i MUP-a među najnižima. Smatramo da im je materijalna egzistencija ugrožena zbog niskih primanja, posebno ako u kućanstvu primaju samo tu plaću ili još jednu sličnu plaću, od sličnih poslova, osobito kod porasta troškova života kakvom svjedočimo – rekao je Jagić.

Navodi da Sindikat policije Hrvatske kontinuirano poduzima aktivnosti usmjerene na povećanje materijalnih prava državnih službenika i namještenika, prvenstveno kroz onaj dio na koji Sindikat može izravno utjecati putem pregovora, a to su odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

– Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike potpisan je 6. svibnja i njime je ugovoren niz novih pogodnosti, kao i poboljšanja Kolektivnog ugovora u odnosu na prethodni, a uvedeni su i novi instituti i dodatna materijalna prava, o čemu smo već govorili nakon potpisivanja. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora započeli smo socijalni mir, a nakon završetka turističke sezone pregovarat ćemo o daljnjem povećanju osnovice u drugom dijelu godine za sve državne službenike i namještenike. Naravno, sve što tražimo, tražimo za sve državne službe, ne samo za zaposlenike MUP-a – rekao je Jagić, podsjetivši da je Sindikat policije Hrvatske reprezentativan za cijelo područje državne službe i potpisnik Kolektivnog ugovora, a ta se pitanja rješavaju putem pregovora.

S obzirom na to da raspolažemo saznanjima da je prije dvije do tri godine došlo do povećanja koeficijenata državnih službenika i namještenika u pravosuđu, čime je nastala još veća razlika u plaćama odnosno primanjima službenika Ministarstva pravosuđa i MUP-a, zanimalo nas je kako to komentira predsjednik ovog sindikata. Jer, odnedavno zastupaju i državne službenike i namještenike MUP-a, a ne, kao dosad, samo policijske službenike.

– To je problem i iz tog se razloga ne zalažemo za parcijalna rješavanja pitanja pojedinih radnih mjesta, a osobito u okviru službeničkih mjesta. Imali smo situaciju s posebnim kategorijama službenika, poput policijskih, pravosudnih policajaca, carinskih službenika i poreznika, s obzirom na specifičnosti posla i činjenicu da je riječ o osobama koje provode najvažnije ovlasti koje država ima, gdje se mogu raditi određene distinkcije. Kod ostalih službenika, upravo to što se dogodilo 2019. godine bio je dokaz da ne treba u promjene ići parcijalno, nego navedeno treba konačno riješiti putem, primjerice, Zakona o plaćama državnih službenika, odnosno plaćama u javnom sektoru. SPH kao potpisnik Kolektivnog ugovora sva takva pitanja rješava putem pregovora, a ne na ulici, kako su sindikati koji su izgubili reprezentativnost prinuđeni činiti. Takve njihove aktivnosti potiču pitanje o njihovoj legalnosti, osobito u vrijeme radnog vremena u pojedinim situacijama – zaključio je Jagić.

A da je plaća zaposlenika sa srednjom stručnom spremom u sustavu MUP-a još niža u odnosu na pravosuđe, doznali smo u razgovoru s nekoliko zaposlenih u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

– Svakim povećanjem plaće stvara se sve veća razlika između srednje, više i visoke stručne spreme, s tim da MUP ima manje plaće od pravosuđa jer im 2019. nije dizan koeficijent plaće. Posebno se to odnosi na zaposlenike početnike bez radnog staža, kojima plaća jedva doseže 4000 kuna, uključujući i putne troškove – ističu naši sugovornici.

Podsjetili su da je, na primjer, Vlada u jeku mjera vezanih uz COVID-19 iznos od 4000 kuna potpore davala privatnom sektoru (konobarima, frizerima, općenito uslužnim djelatnostima), a oni su, navode, iznosom bili “zgroženi” jer se “s tim iznosom ne može živjeti”.

– A nama, koji smo cijelo vrijeme koronakrize uredno radili i sa strankama, i puno prije toga, to je još uvijek, zapravo cijelo vrijeme normalna plaća s kojom moramo živjeti, i još svakodnevno trpjeti uvrede od nekih stranaka i slušati neke neugodne komentare koji su nam svakodnevno upućivani. Smatramo da se poslodavac nekorektno odnosi prema nama, a njihova obećanja da će se uskladiti plaće, što bi za MUP značilo povećanje, slušamo već godinama. Posljednje obećanje je da će usklađenje plaća biti 2023. godine. Ne vjerujemo – ogorčeno su istaknuli.

Na primjer, plaća daktilografa, tajnika ili referenta iznosi oko 4300 kuna (srednja stručna sprema), odnosno 4600 (viša stručna sprema). – S obzirom na količinu posla i odgovornost, to je apsurd i nije čudo da kronično nedostaje ljudi, gotovo na svakom radnom mjestu. I da, znamo da će nas javnost ovim istupom sada “slati na sezonu” da zaradimo. No netko i taj naš posao mora raditi – objašnjavaju nam rezolutno.

Pomalo očajni, otkrivaju i to da namještenici (spremačice, kuriri, domari) povećanje od 4 % na plaću s 1. svibnja uopće nisu osjetili jer je njihov limit za plaću – minimalna plaća, što znači da im se više od 3750 kuna ne može isplatiti na račun.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje