Povežite se s nama

U fokusu

Konačno se rješavamo smrada koji je godinama dolazio iz smjera pročistača!

Objavljeno:

- dana

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici potpisan je Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Varaždin) u okviru projekta Aglomeracija Varaždin.

Prije godinu dana Aglomeracija Varaždin djelovala je gotovo bezizlazno. Temeljem prijedloga koji je stigao od Hrvatskih voda obustavljen je rad na dvije trase projekta, na ugovorima A-1 Dogradnja sustava odvodnje – Grad Varaždin i sanacija postojećeg sustava odvodnje te A-2 Dogradnja sustava odvodnje, Općina Cestica, Općina Vinica, Općina Petrijanec, Općina Sračinec. Nakon što je otklonjena sumnja u potencijalni sukob interesa došlo je do nastavka cjelokupnog projekta i nove javne nabave.

Projekt se završava do listopada 2021. godine, kada će uređaj ući u testnu fazu, koja traje dvanaest mjeseci

Sporazum za dogradnju i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin, koji je potpisan u Gradskoj vijećnici s predstavnicima odabranog ponuditelja, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik GmbH iz Njemačke i GIS Aqua Austria GmbH iz Austrije, daje novo svjetlo ovom velikom projektu i velik zamah puno kvalitetnijem pročišćavanju voda.

Ukupna vrijednost projekta je 855 milijuna kuna, od čega je za uređaj za pročišćavanje voda namijenjeno 203 milijuna kuna s PDV-om. Projekt se treba završiti do listopada 2021. godine, kada će uređaj ući u testnu fazu, koja traje dvanaest mjeseci, za vrijeme kojih uređaj mora pokazati da je sve na njemu funkcionalno, odnosno da je voda koja se na kraju ispušta u rijeku Dravu s trećim stupnjem pročišćavanja, koji uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik.

Varkom je trenutno jedini isporučitelj vodnih usluga u Hrvatskoj koji ima zatvorene ugovore za dvije aglomeracije – Varaždin i Varaždinske Toplice.

Kruna javne nabave

– Ovdje je riječ o važnoj stvar za Grad Varaždin, ali i za Varaždinske Toplice i za cijeli ovaj kraj, za naše vodotokove, rijeke Dravu i Bednju, za podzemne vodotokove, ali i za kompletnu zaštitu okoliša. Potpisali smo dva ugovora za pročišćavanje otpadnih voda, jedan za Aglomeraciju Varaždin, drugi za Aglomeraciju Varaždinske Toplice. Kompletirali smo cjelokupan proces javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Naime, infrastrukturni projekti imaju četiri ključne faze: projektiranje, koje dugo traje, nakon toga slijedi financiranje i zatim ugovaranje i javna nabava, i upravo u toj fazi danas cijeli hrvatski vodoopskrbni sustav, ali i drugi, imaju velikih problema, a mi smo tu fazu uspješno priveli kraju. Ovi su ugovori kruna u kompletiranju procesa javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Sada slijedi izvedba, u kojoj već djelomično jesmo – rekao je direktor Varkoma Željko Bunić.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je prilikom potpisivanja istaknuo da je ovo jedan od najvažnijih projekata Grada Varaždina i Varkoma te da potpisivanjem ugovora Aglomeracija Varaždinske Toplice Varkom postaje tvrtka koja, uz HEP i Hrvatske vode, ima najviše europskih novaca.

Treba se prilagoditi i varaždinska industrija

Gradonačelnik tvrdi da s pročistačem više neće biti neugodnih mirisa jer će industrija također morati prilagoditi svoje sustave, a cijeli rekreacijsko-turističko-sportski kompleks od Arene Varaždin do Motičnjaka postat će zelena zona zaštite prirode, otvoreni vodotok.

– Varaždinci možda ni ne znaju da se najveći dio problema vezanih uz smrad pročistača odnosi na industrijske zagađivače koji se ne drže pravila, a riječ je o prehrambenoj i mesnoprerađivačkoj industriji koja u kanalizaciju ispušta organske tvari koje je gotovo nemoguće preraditi ovakvim uređajem. Na kraju krajeva, ovaj uređaj nije ni projektiran da prima otpadne vode iz industrije, već bi ona trebala, prije puštanja vode u kanalizaciju, imati vlastito predčišćenje, odnosno predtretiranje – naglasio je direktor Varkoma.

Dodao je da industrija zasad još uvijek, s obzirom na sve slabosti sustava u Hrvatskoj, radi na prilagodbi svojih otpadnih voda, no sada plaćaju povišene iznose jer su njihove koncentracije veće od dozvoljenih.

– U slučaju nepoštivanja normi, a da bismo sačuvali cijeli projekt, mi ćemo ih biti prisiljeni isključiti iz sustava odvodnje. Varkom je u prošlosti puno radio na projektnoj dokumentaciji i zato je mogao aplicirati. No samo apliciranje ne znači ništa, to je novac koji se nalazi u nekoj omotnici i koji se može iskoristi samo ako se ugovori posao i nakon toga izvede. Hrvatske vode su, primjerice, podijelile 10,5 milijardi alokacija, a potpisani su ugovori samo za 2 milijarde kuna. Varkom je završio ove dvije aglomeracije na način da je potpisao ugovore i nakon trnovitog puta javne nabave došao u priliku da troši novac iz te omotnice. Osvrnuo se Bunić i na financijsku konstrukciju projekta dogradnje i izgradnju UPOV-a Varaždin.

– S te je strane ovo za Varkom sjajan projekt jer ne ulažemo ništa. Investicija se sa 71 % financira iz Europskog kohezijskog fonda, oko 24 % daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te oko 5,7 % daju jedinice lokalne samouprave – zaključio je direktor Bunić.

Do 1. rujna imat ćemo tri stanice za mjerenje koncentracije plinova

– Teško je definirati što je smrad, ima li ga i koliki mu je intenzitet. Ali postoje posebne metode mjerenja plinova, koje ćemo napraviti u tri stanice; jednoj izravno kod uređaja, na kojoj ćemo mjeriti temperaturu, smjer vjetra, količinu padalina, ali i koncentracije plinova sumporovodika, amonijaka, merkaptama i amina, kao najčešćih uzročnika mirisa, a sve te podatke mjerit ćemo i na dvije točke koje idu prema naseljima, jedna prema strani Aquacityja i druga prema Trnovcu, tako da ćemo imati pokazatelje u realnom vremenu koje će uređaji bilježiti, uz to imat ćemo i ulazne parametre u pročistač i moći ćemo napraviti analizu i sustavno praćenje, koje će nam nakon godinu-dvije točno pokazati za koliko smo uspjeli smanjiti utjecaj na okoliš. Do sada smo mogli samo mjeriti koliki su podaci na ulazu u pročistač, ali izlaz koji nije bio definiran niti projektom je bio miris. Sad ćemo točno znati i te podatke – zaključio je direktor Varkoma.

U fokusu

“Hrvatske šume uništavaju 550 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Glas poduzetnika javio se medijima u ime svog člana, Požgaj Grupe, vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama.

Kažu da Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije, dodaju iz Glasa poduzetnika.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, i Nikola Požgaj, generalni direktor Požgaj Grupe, o navedenom su uputili otvoreno pismo premijeru Plenkoviću.

Pismo prenosimo u nastavku.

Poštovani gospodine Plenković,

obraćamo Vam se u ime našeg člana, Požgaj Grupe vezano uz problem koji imaju s Hrvatskim šumama. Naime, Uprava Hrvatskih šuma ucjenjuje i uništava poslovanje Požgaj Grupe već tri godine. Hrvatske šume svojim su postupcima oštetile poslovanje Požgaj Grupe za nevjerojatnih 70 milijuna kuna. Sada pokušavaju uništiti grupaciju, 550 radnih mjesta i preko 40 godina tradicije. Radi se o sramotnoj situaciji, u kojemu Hrvatske šume imaju monopol i odlučuju koja će tvrtka moći poslovati, a koja neće. Smatramo da se to u državi koja je članica Europske unije ne smije događati!

Požgaj Grupa je poslovna grupacija čija je primarna djelatnost proizvodnja proizvoda od drva i jedni su od najvećih subjekata te izvoznika hrvatske drvne industrije. Svoje proizvode izvoze na više od 25 tržišta diljem Europe i svijeta. Početkom godine 2021. godine grupacija je zapošljavala 550 djelatnika u šest pogona na četiri lokacije u Hrvatskoj.

Problemi počinju početkom 2021. godine, kada je Požgaj Grupa s Hrvatskim šumama trebala potpisati godišnji ugovor o kupoprodaji trupaca. Međutim, prijave dva društva Požgaj Grupe (Massive Panels d.o.o. i Massive Lumber d.o.o.) odbačena su uz obrazloženje da tvrtke nemaju potrebnu tehnologiju. Povratna informacija izazvala je, u najmanju ruku iznenađenje, budući da se ništa u proizvodnoj i vlasničkoj strukturi ovih društava, kao ni u ukupno dostavljenoj dokumentaciji u odnosu na prethodne godine nije promijenilo. Požgaj Grupa odmah je uložila žalbu, a Hrvatske šume su nakon toga provele višetjedni nadzor koji je uključivao snimanje raspoložive tehnologije, a kojim je utvrđeno da društva posjeduju svu potrebnu tehnologiju proizvodnje.

Glavni razlog ovakvog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj Grupi su četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine, društvima Požgaj Grupe je dodijeljeno 38% manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti prema propisanim kriterijima. Zbog toga je Požgaj Grupa morala tužiti Hrvatske šume. Predstavnici Požgaj Grupe su 8. veljače 2021. godine imali sastanak s Upravom Hrvatskih šuma koja ih je pokušala ucjenom natjerati da povuku tužbene zahtjeve. Postavili su to kao preduvjet da se potpiše godišnji ugovor za dodjelu trupaca. Radi o činu koji je protivan načelu poslovne etike i koji u najmanju ruku treba biti strogo sankcioniran.

Drugi razlog je taj što je Požgaj Grupa zajedno s tvrtkom Bauwerk-Boen iz Đurđevca prošle godine preko odgovornih institucija Hrvatske gospodarske komore tražila nadzor i reviziju provedenog Javnog poziva za prodaju trupaca za 2020. godinu. Također, javno su istupali upozoravajući na negativne trendove u industriji.
Hrvatske šume, zbog svega toga, pokušavaju diskreditirati Požgaj Grupu i kao glavni razlog problema navode trenutni dug te loš bonitet tvrtki. Međutim, riječ je o najobičnijoj manipulaciji. Postojeći dugovi rezultat su nemogućnosti plaćanja uslijed prekida isporuke trupaca Hrvatskih šuma. Osim toga, važno je spomenuti da su društva Požgaj Grupe jedan od najvećih kupaca Hrvatskih šuma s iznosom većim od 40 milijuna kuna godišnje.

O cijeloj navedenoj problematici, predstavnici Požgaj Grupe razgovarali su s ministricom Vučković, 6. veljače 2021. godine, no do danas nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Uprava Požgaj Grupe, zbog svega napisanog, krenula je s teškim razdobljem reorganizacije poslovanja, koje neminovno uključuje i gašenje pojedinih tvornica i raskidanje ugovora o radu sa zaposlenicima. Osim toga, morat će u potpunosti ugasiti proizvodnju namještaja u tvornici u Donjem Miholjcu i ugasiti proizvodnju drvenih kuća u Otočcu. Također, Požgaj Grupa više neće moći sudjelovati u obnovi Sisačko-moslavačke županije sa svojom akcijom “5 kuća za 5 obitelji.” Zbog postupaka Hrvatskih šuma, posao će izgubiti stotine radnika i uništit će se renomirana tvrtka koja ima 40 godina tradicije. Strašno je da 550 obitelji mora živjeti u neizvjesnosti i brizi zbog neodgovornih postupaka Uprave Hrvatskih šuma.

Očekujemo hitnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske i nadležnih ministarstava kako bi se spasilo 550 radnih mjesta i poslovanje tvrtke koja iza sebe ima sjajne poslovne uspjehe. Inzistiramo da se donesu kvalitetna rješenja za Požgaj Grupu te da se postigne dogovor s Hrvatskim šumama.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Energetski je obnovljena zgrada II. OŠ Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završena je energetska obnova II. osnovne škole Varaždin.

Gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, nakon postupka preuzimanja objekta, susreo se s ravnateljem II. OŠ Varaždin Ernestom Habekom i izvođačima radova te se uvjerio u kvalitetu izvedenih radova, ističu iz Grada Varaždina.  

– Zgrada druge osnovne škole u Varaždinu jedna je od najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. To je prekrasna zgrada. Sada kada je obnovljena možemo reći da je to prava varaždinska ljepotica – rekao je Čehok.

Dodajmo da su iz Grada Varaždina izvijestili da izvođačima radova Hidroingu d.d. teče rok od dva tjedna za otklanjanje eventualnih grešaka, nakon čega će biti organizirana i službena završna konferencija.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost radova je 17 milijuna kuna. Projektom energetske obnove obuhvaćen je prostor cijele škole, ugrađena je toplinska izolacija ovojnice, rekonstruirana je kondenzacijska plinska kotlovnica, ugrađen je sustav ventilacije s rekuperacijom i povećana je energetska učinkovitost rasvjete kako bi se osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije.

Nastavite čitati