Povežite se s nama

Međimurje

Koncert za pamćenje: u ovaj kraj uskoro stiže Marko Perković Thompson!

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i Ivan Gradečak iz Turističke zajednice Grada Preloga najavili su brojna događanja u Prelogu tijekom idućih mjeseci.

Jedan od događanja koji je izazvao najviše interesa javnosti je koncert Marka Perkovića Thompsona u Oporovcu, koji će se održati u subotu 22. lipnja.

Osim njega, 30. lipnja u sklopu Opere pod zvijezdama koncert će održati i Četiri tenora, dok će koncertnu sezonu 17. svibnja otvoriti Miroslav Škoro na Sportskim igrama mladih.

Evo i kompletnog pregleda događanja u Prelogu:

20.4. SUBOTA – LOV NA PISANICE (DRUŠTVO NAŠA DJECA PRELOG)

23.4. UTORAK – NOĆ KNJIGE (KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA)

26.4. – 28.4. PETAK, SUBOTA, NEDJELJA – SAJAM CVIJEĆA

1.5. SRIJEDA – PRVOMAJSKA BICIKLIJADA

4.5. SUBOTA – GASTROMANIJA (SREDNJA ŠKOLA PRELOG)

17.5. PETAK – SPORTSKE IGRE MLADIH

18.5. SUBOTA – FESTIVAL JAGODA

25.5. SUBOTA – 70. GODINA ANSAMBLA LADO

31.5. PETAK – FESTIVAL KRE MURE I DROVE (RADIO STUDIO M)

2.6. NEDJELJA – IZBOR ZA MISS MEĐIMURJA (FEST PRESS j.d.o.o.)

15.6. SUBOTA – SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA, „SEOSKA TRŽNICA“

22.6. SUBOTA – KONCERT MARKO PERKOVIĆ THOMPSON (OPOROVEC)

30.6. NEDJELJA – OPERA POD ZVIJEZDAMA „4 TENORA“

6.7. SUBOTA – SEOSKE IGRE ČUKOVEC

7.7. NEDJELJA – LOV NA LABUĐE PERO (NAUTIČKI KLUB LABUD PRELOG)

11.7. – 21.7. – LJETNE NOĆI GRADA PRELOGA (NK MLADOST KOMET)

15.7. DO 21.7. – 39. SVJETSKO KLUPSKO RIBOLOVNO PRVENSTVO

24.7. SRIJEDA – KONCERT MIRKA ŠVENDA ŽIGE UZ BLAGDAN SV. JAKOBA

28.7. NEDJELJA – KUP GRADA PRELOGA U PREPONSKOM JAHANJU

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati