Povežite se s nama

Međimurje

Koncerti od ove godine u renoviranom prostoru

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Župan Međimurske županije Matija Posavec je s načelnikom Općine Gornji Mihaljevec Goranom Lovrecom potpisao Sporazum o sufinanciranju sanacije i obnove Doma kulture Gornji Mihaljevec.

Sporazum omogućava kvalitetno uređenje vanjskoga i unutarnjega prostora ovog središta kulturnih i društvenih događaja. Nakon što su Općini odobrena sredstva za financiranje projekta obnove od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske u iznosu od 100.000 kuna, Međimurska županija odlučila je pomoći u sufinanciranju iznosa koji je potreban za kompletno dovršenje radova.

– Zahvaljujući i našem angažmanu Općini su od resornog ministarstva dodijeljena sredstva, a to će nam biti cilj i ubuduće: zajedničkim snagama realizirati projekte koji su od osobitog značaja za same ljude – naglasio je Posavec.

 

Ministarstvo kulture za projekt obnove Doma kulture izdvojilo je 100.000 kuna

Prema dogovoru koji je postignut između župana i načelnika sredstva će biti uložena i u unutarnji dio Doma kulture, odnosno u njegovo opremanje tijekom 2017. godine. – To će svakako razveseliti krajnje korisnike, a to su mještanke i mještani Općine, kojima su prostori Doma neophodni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, okupljanja, učenja, zabave i razvoj njihova kraja – rekao je načelnik Lovrec te zahvalio županu na svemu što radi za Gornji Mihaljevec.

Prostori Doma kulture u Mihaljevcu ujedno su namijenjene priređivanju mnogobrojnih humanitarnih, zabavnih i glazbenih manifestacija koje služe na ponos Međimurju, pa gesta time itekako dobiva na značaju. Inače, potpisivanju sporazuma su nazočili i Igor Tekeli iz Tekeli projekt -inženjeringa, koji je izvođač radova obnove i sanacije, Nenad Srpak, predstavnik Neimar d.o.o. Mursko Središće, zatim predstavnik NK Jedinstva Nenad Novak, vijećnici Općinskog vijeća i članovi Povjerenstva za provedbu javne nabave Robert Veselko i Boris Resman te Robert Kos, vijećnik Općinskog vijeća.

Izvor:
Foto:

Međimurje

MMČ povodom Noći muzeja pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Muzej Međimurja Čakovec za ovogodišnju je manifestaciju pripremio virtualno otvorenje izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

– U petak, 29. siječnja, u 17 sati na Facebook stranici Muzeja Međimurja Čakovec našoj ćemo publici prikazati video sa snimkama nastanka izložbe, raspored i detalje postava izložbe, prezentaciju IT opreme na izložbi te popratna objašnjenja kustosica izložbe povodom virtualnog otvorenja – rekli su iz čakovečkog Muzeja.

Izložbeni koncept elaborira život obitelji Zrinski putem političkih i vojnih tema te tema iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično.

Za potrebe izložbe od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća.

Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene, grofice Sofije Löbl.

Bez obzira na virtualno otvorenje izložbe, u planu je tijekom proljeća, kada situacija s koronavirusom prijeđe u status mirovanja, održati i realno otvorenje s uzvanicima i projektnim partnerima.

Za Noć muzeja masovne posjete nisu moguće, no već od idućeg dana izložbu možete pogledati pojedinačno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Petak u Međimurju uz 36 novih slučajeva zaraze koronom, i dalje se smanjuje broj hospitaliziranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 137 osoba, od čega je evidentirano 35 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 22. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 60 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-a 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili putem e-mail adrese [email protected]

Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz COVID-19 je na broju 040/386-835.

Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati