Povežite se s nama

Kultura

Koncerti učenika baleta UŠ “Miroslav Magdalenić” u Murskome Središću i Prelogu 13. i 18. svibnja

Objavljeno:

- dana

Koncerti Odjela klasičnog baleta Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec održat će se u Murskome Središću i Prelogu u petak, 13. svibnja, odnosno u srijedu, 18. svibnja.

Pritom nastupaju polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta. Prvi koncert organizira se u Centru za kulturu “Rudar” u Murskome Središću s početkom u 19, dok će se onaj u Prelogu održati u Domu kulture Grada Preloga, također s početkom u 19 sati.

Ulaz na koncerte je slobodan, a oni se fotografiraju i bilježe audiovizualno.

Predškolski i početnički programi klasičnog baleta pružaju mogućnost svim zainteresiranim polaznicima uvod u plesnu umjetnost i obrazovanje u kulturi. Balet kao posebna disciplina, iznimno pozitivno utječe na pravilno držanje, razvoj izduženih, vretenastih mišića, samosvjesnost o vlastitom tijelu, te potiče razvoj koordinacije tijela i koncentracije, što se pokazalo višestruko pozitivnim u djelovanju na razvoj djece.

Klasični balet razvija dječji smisao za estetiku pokreta, koncentraciju, pamćenje, samodisciplinu i usredotočenost te potiče međusobno uvažavanje i suradnju. Predškolski i početnički programi klasičnog baleta obuhvaćaju djecu u rasponu od 5 do 10 godina, organizirani su u četiri stupnja i u skupinama, a održavaju se u Čakovcu.

Osnovno plesno obrazovanje izvodi se prema glazbenom kurikulumu u trajanju od četiriju godina, pri čemu se učenicima nakon svakog završenog razreda izdaje svjedodžba, a po završetku 4. razreda izuzetno nadareni učenici imaju mogućnost nastavka plesnog obrazovanja u srednjim plesnim školama.

Kultura

FOTO Na Međunarodnom natjecanju pijanista okupilo se oko 130 pijanista iz 21 zemlje svijeta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 130 mladih pijanista iz 21 zemlje svijeta od Portugala do Taiwana okupilo se u varaždinskoj Glazbenoj školi na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijalu Jurica Murai.

U proteklih tjedan dana mladi su se pijanisti predstavili članovima ocjenjivačkog suda kojeg su ove godine sačinjavali vrhunski glazbeni pedagozi – Giuliano Adorno iz Italije, Nataša Veljković iz Srbije, Xin Wang iz Kine, Kálmán Dráfi iz Mađarske i Đorđe Stanetti iz Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje s ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina.

Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

A da je varaždinsko pijanističko natjecanje već postalo prepoznatljivo po svojoj kvaliteti, svjedoče i podatci da laureati ovog međunarodnog natjecanja, nakon nastupa u Varaždinu, započinju osvajati nagrade i širom svijeta.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix je uspješno prošao selekcijski postupak te je uvršten kao jedan od projekata u sklopu “European Year of Youth 2022.” na razini EU.

Natjecanje je postalo privlačno za brojne natjecatelje širom svijeta, steklo je velik ugled i postalo članom Alink-Argerich fondacije. Alink-Argerich fondacija neprofitna je organizacija koja pruža bitne informacije o međunarodnim pijanističkim natjecanjima diljem svijeta, prati većinu njih i pruža korisnu pomoć organizatorima natjecanja i nudi smjernice svim uključenim stranama.

A u Glazbenoj školi u Varaždinu na natjecanju se članovima žirija pridružila i Akemi Alink, supruga predsjednika Alink-Argerich fondacije.

Na završnom koncertu koji je održan 15. svibnja sudjelovali su laureat B kategorije Oleksandr Fediurko iz Ukrajine, kandidat B i C kategorije Jaden Ordoñez iz Nizozemske, laureat F kategorije Stjepan Gerić iz Hrvatske, kao i dobitnici triju nagrada Murai Grand Prix natjecanja Hsin-Yu Kwan iz Tajvana, Andrija Jovović iz Crne Gore i Roman Fediurko iz Ukrajine.

– Vjerujemo kako sudjelovanje na ovom natjecanju predstavlja svima novo iskustvo, jer zahtijeva jako dobru pripremu, a i činjenica da imaju prigodu predstaviti se svjetski poznatim članovima žirija velika je stvar za mlade glazbenike – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Kultura

Industrijska baština ivanečkoga kraja na izložbi u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nekadašnja industrija Ivanca i šireg ivanečkog kraja prikazana u riječi, slici i eksponatima iz privatne zbirke Borisa Jagetića Daraboša, moći će se vidjeti na izložbi „Industrijska baština Hrvatskoga zagorja“ koja se u utorak, 17. svibnja, u 19 sati otvara u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Izložba baštine ivanečkoga kraja organizirana je posredstvom Turističke zajednice grada Ivanca odabirom prepoznatljivih predmeta, fotografija, dokumenata i drugih priloga, koji dokumentiraju i predstavljaju nekadašnju industriju Ivanca i okolice (rudarstvo, Varteks, Ivančica, ITAS-Prvomajska, Drvodjelac i dr.).

Bit će izložen i stari planinarski cepin iz 1929. godine, ukrašen mjedenom pločicom i na njoj stiliziranom planinom Ivančicom, čime se Ivanec ujedno turistički brendira kao Planinarski grad.

Dio izložbe koji se odnosi na Ivanec posebno je obrađen tematskim tekstovima i naglašen u katalogu izložbe.

Zastupljenost ivanečke baštine na izložbi u Tehničkom muzeju ujedno predstavlja lijepu promociju Ivanca u hrvatskoj prijestolnici, koji se time predstavlja kao grad bogate industrijske baštine i generator industrijskog napretka u Varaždinskoj županiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje