Povežite se s nama

Kultura

Koncertima u crkvi Sv. Nikole u Varaždinu i Krapini zaključena prva polovica 48. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Chiyomi Yamada, Walter van Hauwe i Tayohiko Satoh sinoć su u sklopu Varaždinskih baroknih večeri publiku u crkvi Svetog Nikole u Varaždinu poveli na glazbeno putovanje u Nizozemsku i 17. stoljeće.

Djelima nizozemskih skladatelja pridružili su i suvremene skladbe glazbenika i skladatelja koji se predstavio publici na lutnji. Tayohiko Satoh prvi je u svijetu objavio LP posvećen isključivo lutnji, čije je tajne otkrivao i brojnim studentima na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu.

Predsjednik Japanskog društva za lutnju i ranu gitaru publiku Varaždinskih baroknih večeri upoznao je s novogodišnjim pjesmama, uspavankama, tradicionalnim japanskim melodijama i zvucima iz daleke zemlje izalazećeg Sunca.

Nastup u Krapini

Oduševljenje koncertom kojeg su pripremili glazbenici Hrvatskog baroknog ansambla sa svojom gošćom Setsuko Sugita nakon Varaždina dan ranije nastavljeno je sinoć i u Krapini, gdje su glazbenici nastupili u tamošnjoj Festivalskoj dvorani.

Time je okončana prva polovica 48. Varaždinskih baroknih večeri s koncertima koji konkuriraju za festivalske nagrade.Kome će one pripasti odlučit će festivalski žiri koji ove godine djeluje kao peteročlani.

Predsjednica mu je kao i proteklih godina dr. sc. Zdenka Weber, članovi profesori varaždinske Glazbene škole Dada Ruža, Davor Matačić i Predrag Šantek, a žiri ove godine ima i inozemno pojačanje. Član mu je Mats Liljerfors, profesor emeritus iz Švedske, iduće zemlje partner VBV-a i umjetnički direktor fundacije Kraljice Kristine.

Upravo će Varaždinske barokne večeri biti idućeg mjeseca predstavljene na velikom skupu te ugledne fundacije u Kraljevskoj palači u Stockholmu.

Radionice u galeriji Kerameikon

Sinoć je održana i druga od tri planirane radionice origamija u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici.

Odaziv je bio odličan jer tražilo se mjesto više na origami druženju s Dragutinom Gerićem, zaljubljenikom u tu tradicionalnu japansku vještinu kreiranja modela od papira već pola stoljeća.

Radile su se baze za ribe, ptice, otkrivale tajne origamija čijih modela ima i do 50 000, jer kako kaže gospodin Gerić ljudska mašta nema granice.

Oni koji žele upoznati origamije za to imaju još samo jednu priliku – u nedjelju u 10 sati u Kukuljevićevoj ulici u galeriji Kerameikona u kojem je u tijeku izložba radova na temu Japan kao inspiracija.

Što se pak koncerata tiče večeras je na programu koncert glazbe iz 18. stoljeća za violinu, violu da gambu i pardesus de viole u Uršulinskoj crkvi gdje će nastupiti Mayumi Hirasaki i Vittorio Ghielmi, te u 21 sati koncert Noneta Donum u proširenom sastavu u crkvi Svetog Florijana. Ulaz na taj koncert je slobodan.

U popratnom dijelu VBV-a u palači Sermage bit će danas predstavljena donacija japanskih lutaka gđe Miki Takamatsu, a u 18 sati u kinu Gaj predavanje će održati Leo Rafolt na temu Transkulturalizam i izvedba: japanski primjeri.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje