Povežite se s nama

Kultura

Koncertom pijanistice Terezije Cukrov na povijesnom Hammerflügelu nastavlja se „Srijeda u Muzeju“

Objavljeno:

- dana

Nakon ljetne stanke Gradski muzej Varaždin nastavlja ciklus „Srijeda u Muzeju“, u sklopu kojeg će 7. rujna u palači Sermage koncert na povijesnom klaviru Hammerflügelu održati ugledna hrvatska pijanistica Terezija Cukrov.

Hammerflügel (klavir s batićima) je iz fundusa Glazbene zbirke Gradskog muzeja Varaždin, a nastao je oko 1810. godine u radionici Michaela Rosenbergera (Frohnhof, Frankonija, 1766. – 1832., Beč), poznatoga bečkoga graditelja klavira.

Klavir je restauriran u zagrebačkoj umjetničkoj radionici Heferer 2008. godine, nakon čega je na tom raritetnom povijesnom glazbalu održano i nekoliko koncerata. Izvorni Rosenberger je furniran u orah umjesto u trešnju i opremljen dodatnom polugom za treće koljeno.

Koljenaste poluge služe za promjenu boje zvuka instrumenta i izvedbu posebnih zvučnih efekata, što uvelike obogaćuje interpretaciju klavirske i komorne glazbe prve četvrtine 19. stoljeća. Odlučujući čimbenici za konstrukciju ovoga klavira bili su njegova tonska svojstva i raspon od šest oktava.

Izvorni instrument predstavljao je vrhunac klasične bečke klavirske konstrukcije, odnosno epohu prije implementacije romantičnoga zvučnog ideala, i posebno je prikladan za interpretaciju glazbe Ludwiga van Beethovena i njegovih suvremenika.

Na Hammerflügelu iz GMV-apijanistica Terezija Cukrov prošle godine izvela je i snimila nekoliko klavirskih sonata W. A. Mozarta u okviru digitalnog projekta ABC Mozart, koji je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, a ovom prigodom odabrala je djela J. Haydna i L. van Beethovena.

Svoju glazbenu izvedbu umjetnica će popratiti i tematskim predavanjem o povijesnom glazbalu i stilskom razdoblju u kojem su stvarali skladatelji čija je djela pripremila za koncert u sklopu ove muzejske glazbene srijede.

Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Kultura

Centar tradicijske kulture svečanim koncertom obilježit će 30 godina rada Krešimira Plantaka Večerina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 16. prosinca 2022. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu Centar tradicijske kulture održat će svečani cjelovečernji koncert pod nazivom „Pa kak već?!“.

Riječ je o koncertu koji obilježava 30 godina rada umjetničkog voditelja folklornog ansambla Krešimira Plantaka Večerina.

Krešimir Plantak Večerin rođen je 1976. godine u Varaždinu. Po profesiji je magistar ranog i predškolskog odgoja. U amaterskom životu grada Varaždina počinje participirati kao dijete davne 1987. godine kao član radničkog kulturno umjetničkog društa „Vilko Jurec“, kasnije KUD-a „Varteks“ Varaždin te nakon toga Centra tradicijske kulture Varaždin, gdje djeluje kao umjetnički voditelj još od 1992. godine.

– Kao krunu svog tridesetogodišnjeg umjetničkog rada na koncertu „Pa kak već?!“ predstavit će nam nešto drugačiji oblik cjelovečernjeg koncerta od onog na koji smo navikli! Tako će se na repertoaru, koji će izvesti nekoliko sekcija Centra tradicijske kulture Varaždin, pronaći točke koje će uprizoriti plesove i pjesme iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a kako će to postati drugačije od uobičajenog – pogledajte iz prve ruke – poručuju iz CTK-a.

Koncert će se održati u petak u varaždinskom HNK-u s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Ulaznicu možete nabaviti na blagajni HNK-a u Varaždinu svakim radnim danom od 10 do 12 sati ili od 18 do 19:30 po cijeni od 60 kuna.

Pripremu i realizaciju koncerta financijski su omogućili Grad Varaždin, PZC Varaždin d.d. te Gradska tržnica Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U četvrtak u Kuli stražarnici otvorenje Godišnje izložbe članova HDLU Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati održat će se otvorenje Godišnje izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba će biti otvorena u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Izlažu autori: Nenad Opačić, Wanda Tudja Strahonja, Dražen Pavlović, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopnec, Ljiljana Belavić Kliček, Željko Prstec, Monika Rusak, Nedjeljko Klarić , Jurica Mihinjač, Sandra Horvat, Branko Bobić, Sunčanica Tuk, Valentina Meštrić, Živko Toplak, Krunoslav Martinović, Darwin Butković, Rajko Novak, Dražen Eisenbeisser i Nedjeljko Krčar.

Izložba će biti otvorena do 22. siječnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje