Povežite se s nama

Međimurje

Nikola Sebastian Jambrošić i “Furjonova zviezda” za 130. obljetnicu Andraščeva rođenja

Objavljeno:

- dana

Protekle nedjelje u župnoj crkvi u Dekanovcu održan je koncert povodom 130. obljetnice rođenja Florijana Andrašeca.

Glavni organizator i pokrovitelj manifestacije bila je Općina Dekanovec, ostali pokrovitelji Ministarstvo kulture i Međimurska županija, suorganizator dekanovska Župa Svih svetih, dok je suorganizator programa bio Institut „Ars musica“. Koncert je dio projekta „Furjonova zviezda“, kojim se promiču tradicijski napjevi Florijana Andrašeca u obradama suvremenih skladatelja. Jedno od ključnih imena koje se susreće uz ovaj projekt definitivno je dirigent Nikola Sebastian Jambrošić, porijeklom iz Dekanovca.

Pjevači koji su nastupali u sklopu projekta, upoznajući tako kulturu Međimurja, obično se vrate u posjet Međimurju s obitelji

– Dekanovec, moje rodno mjesto, uvijek mi je bilo u srcu, a tako će i ostati. Moji roditelji i veći dio obitelji živi u ovom prekrasnom mjestu. Živim u Zagrebu, otišavši „trbuhom za kruhom“, no iskoristim svaku mogućnost da dođem u Dekanovec. Projekt „Furjonova zviezda” jedan je od načina kako mogu tu poveznicu održati čvrstom. Neizmjerno mi je drago što su to mještani, načelnik i ostali odgovorni prepoznali te što mi daju srdačnu podršku. Trenutno intenzivno radim u području glazbene pedagogije. Radim u Gimnaziji Sesvete, gdje sam nastavnik predmeta Glazbena umjetnost i zborsko pjevanje. Mentor sam studentima pedagoškog usmjerenja na Muzičkoj akademiji, pa ta područja zaokupljaju veći dio mog vremena. Kao voditelj Djevojačkog zbora „Aurora“ radim s mladim pjevačicama.

U slobodno vrijeme, koliko ga ima, volim čitati, posjetiti koncerte, stjecati nova znanja i putovati – kaže Jambrošić, koji je diplomirao crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u istom gradu. Usavršavao se u školi za dirigente pri Sveučilištu u Limericku u Irskoj.

Tradicijski napjevi

Dodaje da je projekt prvenstveno namijenjen domeni zborske glazbe. Zamisao je Andrašecove napjeve oplemeniti zvukom zbora u skladu s idejama suvremenih skladatelja:

– Skladatelji su još za Andrašecova života znali tako postupati, samo što mu najčešće nisu pridali zasluge autora teksta i melodije. Njegovo ime nije zaboravljeno: zahvaljujući naporima koje su uložili Dekanovčani, njihov načelnik Ivan Hajdarović i ostali entuzijasti, ono je postalo prepoznatljivo u Međimurju, a polako i u Hrvatskoj. Osobno mnogo radim u području zborskog pjevanja, kao voditelj i kao pjevač, pa je na neki način bilo prirodno da projekt bude usmjeren k zborskom pjevanju.

Razmišljajući kako najbolje pridonijeti razvoju „brenda Andrašec“, jer ipak su “legende” o njemu i njegova ostavština utjecali na moj profesionalni put, zaključio sam da bi u projekt primarno trebalo uključiti skladatelje i izvođače koji nisu iz Međimurja: mislim da svaki skladatelj prije pisanja neke skladbe ili obrade, da bi ona bila u duhu kraja, mora upoznati Međimurje, međimursku popevku, kulturu i život. To mora i dirigent da bi dosljedno mogao interpretirati skladbu. Skladatelji tako obogaćuju svoj izražajni jezik elementima međimurske kulture, koje tada mogu koristiti u drugim skladbama. Budući da je moje radno mjesto povezano sa Zagrebom i ostalim većim gradovima Hrvatske, ovaj način djelovanja omogućuje mi rad izvan Međimurja, pri čemu sam svejedno povezan sa svojim rodnim mjestom! Sve naznake ukazuju na činjenicu da bi projekt mogao postati redovitom manifestacijom!

Umrežavanje

Kao suorganizator koncerta naveden je Institut „Ars musica“, institucija s dekanovečkom adresom.

– Ideja za „Ars musicu“ nastala je otprilike u istom razdoblju kad i projekt „Furjonova zviezda“. Za pripremu terena bila su potrebna istraživanja koja je trebalo obaviti na terenu. Budući da je za istraživanja potrebna suradnja stručnjaka iz različitih područja glazbe, poput etnomuzikologa, skladatelja, dirigenata, producenata i slično, tražio sam način kako najbolje okupiti i umrežiti stručne entuzijaste koji mogu zajedno raditi na različitim glazbenim projektima. Najveći dio trenutnog rada usmjeren je prema istraživanju i umrežavanju stručnih članova, poticanju konstruktivnog stvaralaštva, očuvanju domaće tradicije i podizanju kulturne svijesti.

U sljedećoj fazi (do 2020.) planirani su osnivanje vokalnih i instrumentalnih sastava te pripremanje različitih edukacija usmjerenih u ta područja. Dosad je prikupljen popriličan broj obrađenih Andrašecovih skladbi koje čekaju prvu izvedbu. Postoji interes i za predstavljanje projekta izvan Međimurja. Sljedeći nam je cilj izdati notne materijale za zborove diljem Hrvatske! – kaže Nikola.

Smatra da postoji prostor za popularizaciju lika i djela Florijana Andrašeca u Hrvatskoj:

– Uskoro ću izdati pjesmaricu za zborove osnovnih škola s njegovim napjevima koja će se moći koristiti u nastavi. Već neko vrijeme radim i na knjizi o čuvarici naše pučke kulture Muni Orehov. Andrašec je primjer pravog umjetnika, istaknuo se u mnogim područjima. Tragično je što nije imao pristup višem obrazovanju.

Teško je prežaliti gubitak zahtjevnijih partitura za koje znamo samo iz korespondencije i svjedočanstava Vinka Žganca i Miroslava Vuka Croate. Andrašec je po struci bio orguljaš. Završio je (s pohvalama!) školu za crkvenog orguljaša u Celju. Skladatelji su često uzimali njegova djela i potpisivali ih kao narodna ili čak kao vlastita! Volio je neumorno stvarati i svoje ideje pretakati u umjetnost. Projektima poput „Furjonove zviezde“ želimo pomoći u senzibilizaciji mladih za ljubav prema tradiciji!

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje