Povežite se s nama

U fokusu

Koncesionari za bale smeća tužili Grad Varaždin, Habuš: Tužba me nije iznenadila!

Objavljeno:

- dana

TUŽBA TEŠKA 100-TINJAK MILIJUNA

Sukladno očekivanjima, zajednica ponuditelja CEZAR, Eko-flor plus i Komunalac Davor podnijela je tužbu protiv Grada Varaždina budući da ni tri godine nakon dodjele koncesije za odlaganje baliranog otpada iz Brezja s njima nije potpisan ugovor.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je da ga tužba „teška“ gotovo 100 milijuna kuna nije iznenadila.

– To je bilo očekivano s obzirom da istječe rok zastare od tri godine. I ja bih podnio tužbu da sam njihovom mjestu – istaknuo je Habuš, koji nije zabrinut.

– U kontaktu smo sa zajednicom ponuditelja, koji su spremni povući tužbu ako se potpiše koncesijski ugovor. Kao što sam već rekao, Grad Varaždin planira podići kredit putem HBOR-a, i to 96 milijuna kuna za odlaganje baliranog otpada plus četiri milijuna kuna za sanaciju zemljišta u Brezju. HBOR za kredit ne može dati „zeleno svjetlo“ sve dok ne bude izabrana nova Vlada. Očekujemo da će se to dogoditi u listopadu. Međutim, prije toga ćemo prijedlog o kreditnom zaduživanju u iznosu od 100 milijuna kuna uputiti pred Gradsko vijeće. Sjednica bi trebala biti održana sredinom kolovoza – najavio je gradonačelnik.

Grad želi zadužiti za 100 milijuna kuna

I dalje smatra da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost može sufinancirati zbrinjavanje bala na temelju koncesije. Međutim, posljednje dvije godine iz Fonda ističu da novac ne mogu odobriti na temelju koncesije, dok su iz Ministarstva zaštite okoliša prošli mjesec napomenuli da je novac spreman, ali da bi ga mogli odobriti, Grad mora poništiti koncesiju.  

Što se dalje događati, teško je reći, no pitanje je hoće li Gradsko vijeće dati suglasnost gradonačelniku da Grad zaduži za čak 100 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje