Povežite se s nama

U fokusu

Znanstvenici iz desetak zemalja u Varaždinu raspravljaju o globalizaciji i razvoju

Objavljeno:

- dana

SVEUČILIŠTE SJEVER

Tijekom dva dana, 9. i 10. lipnja Sveučilište Sjever domaćin je 15. međunarodne znanstvene konferencije o gospodarskom i društvenom razvoju – Upravljanju ljudskim potencijalima.

Prva konferencija održana je 2012. godine u Frankfurtu te je nakon niza gradova od Zagreba do Beograda, Pariza, Barcelone, Bangkoka i New Yorka, došla i do Varaždina. Jedan od pokretača i organizatora konferencije na globalnoj razini je i varaždinski gradski vijećnik te profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marijan Cingula.

Od globalizacije do birokratizma

Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković kazao je kako su prijašnjih godina profesori s varaždinskog sveučilišta putovali na ESD (Economic and Social Development) konferencije širom svijeta, a sada imaju priliku ugostiti ugledne stručnjake iz zemalja EU, Azije i SAD-a na svome terenu. Tijekom dva dana domaći i inozemni stručnjaci iz desetak zemalja održat će tridesetak izlaganja, a njihove teme obuhvaćaju globalizaciju i promjene u suvremenom svijetu, poduzeća u turbulentnom okruženju te poduzetništvo između kreativnosti i birokratizma. Izlaganja će biti objavljena u zborniku radova koji je indeksiran u vodećim svjetskim znanstvenim bazama.

“Vrlo je važno povezivanje sa znanstvenicima iz cijeloga svijeta” Rektor Marin Milković

“Govorimo o ekonomskom i socijalnom razvoju. S obzirom na stanje u kojem se nalazi naša zemlja, nadam se da ćemo moći dobiti preporuke za poboljšanje situacije s globalne razine. Hrvatska je mala zemlja, veličine grada u Aziji, ali bez obzira na to, vrlo je važno povezivanje s uglednim znanstvenicima iz cijeloga svijeta i vrlo je bitno da naši profesori i studenti dođu do novih saznanja i spoznaja”, istaknuo je rektor Milković.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje