Povežite se s nama

Međimurje

Konstituirano Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Na izborima za izbor članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina koji su održani 5. svibnja u Međimurskoj županiji, izabrano je Vijeće romske nacionalne manjine od 25 članova.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, u utorak, 11. lipnja, održana je konstituirajuća sjednica Vijeća romske nacionalne manjine, kojoj su nazočila 22 od 25 izabranih kandidata.

Za predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine jednoglasno je izabran Matjaš Oršuš, dok je njegovim zamjenikom imenovan Elvis Kralj.

– Zahvalio bih romskoj zajednici na ukazanom povjerenju. S obzirom na to da u našoj zajednici imamo ozbiljnih problema, koristim priliku da sve dionike, gradove, općine i institucije, kao i Županiju, pozovem na suradnju u interesu unapređenja kvalitete života svih građana. Smatram da u 21. stoljeću nije dobro dijeliti ljude na „vaše“ i „naše“. Nadam se da ćemo uspostaviti dobru suradnju koja će rezultirati izradom strateškog akcijskog plana za Rome – poručio je novoizabrani predsjednik Matjaš Oršuš, te dodao da će se raditi na sanaciji narušenih međuljudskih odnosa.

Izrazio je i želju da se unutar Županije otvori Odsjek za romska pitanja gdje će biti zaposleni visokoobrazovani Romi iz Županije.

Podršku mu je pružio savjetnik ministra unutarnjih poslova i pomoćnik načelnika PU međimurske Vladimir Faber, a nakon njega se članovima obratio i predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak, izrazivši nadu da će konstituirano Vijeće raditi odgovorno i kvalitetno na korist čitave romske zajednice, ali i svih stanovnika Međimurja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novoizabranim vijećnicama i vijećnicima te vodstvu romske nacionalne manjine.

– Želim da rješavanje postojećih problema bude naš zajednički interes. Pritom imajmo na umu staru poslovicu koja kaže „Ako vam netko da ribu, nahranio vas je za jedan dan, ali ako vas nauči pecati, nahranio vas je za cijeli život.“ Postoje problemi u suživotu s romskom zajednicom, ali i unutar romskih naselja, a povećanje broja policajaca i uvođenje vaučera kako bi se spriječilo nenamjensko trošenje novaca, predlažemo u interesu sigurnosti i dostojanstva kako Roma, tako i većinskog stanovništva – rekao je župan i naglasio da je nužno mijenjati zakonske propise oko neovlaštenog upada u posjed koji se mora teže sankcionirati.

Pozvao je vijećnike da budu primjer u svojim naseljima te da sami nastoje utjecati na prevenciju i rješavanje negativnosti u svojim sredinama, a šestero državnih prvaka iz romske nacionalne manjine naveo je kao primjere kojima se mora težiti.

– Podržavamo svaki napor uključivanja u obrazovni sustav kao i to da što više Roma pronađe zaposlenje. Međimurje je oduvijek bilo mirna i tolerantna sredina, naši građani su miroljubivi i za miran suživot, ali potreban je jači doprinos romske zajednice. Neka Vam ovo bude prilika da se pozitivnim primjerima dokažete u stvaranju kvalitetnog suživota. Na vama je velika odgovornost, no vjerujem u dobre rezultate – poručio je Posavec.

Konstituirajućoj sjednici nazočile su i viša stručna suradnica za nacionalne manjine Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić te pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga.

Međimurje

Suradnjom lovaca i policijskih službenika PP Prelog do suzbijanja krivolova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Prelog i ove godine nastavljaju suradnju s lovačkim udrugama u nastojanju da se suzbiju svi oblici protuzakonitog lova.

Uz nadzor lovišta koji članovi lovačkih udruga, ali i policijski službenici u sklopu svojih zadaća, obavljaju samostalno, redovito se organiziraju i zajedničke aktivnosti. Ovih su se dana zajedničke aktivnosti provodile na području kojim gospodari Lovačka udruga „Fazan“ iz Hodošana, i one će se nastaviti. Isti oblik suradnje u narednom razdoblju provodit će se i s lovcima Lovačke udruge „Jastreb“ iz Domašinca, osobito na području polja Murščak.

Članovi lovačkih udruga pojačano su prisutni u lovištima kojima gospodare, pri čemu im se pridružuju policijski službenici, koristeći pritom svu raspoloživu opremu, radi uspješnijeg uočavanja i hvatanja krivolovaca u nezakonitim radnjama, poput drona, uređaja za noćno promatranje i termovizijske kamere.

Ovakav oblik rada prepoznat je kao vrlo učinkovit u suzbijanju nezakonitog lova: sve lovačke udruge vrlo se rado uključuju u zajedničke aktivnosti sa policijskim službenicima.

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!