Povežite se s nama

Kultura

Članovi Kontrast teatra, Andro Damiš i Matko Buvač, uspješno odigrali diplomsku predstavu!

Objavljeno:

- dana

Andro Damiš i Matko Buvač, mladi članovi i osnivači Kontrast teatra, nedavno su u Centru za kulturu u Čakovcu, pod mentorstvom profesora Jasmina Novljakovića, vrlo uspješno odigrali diplomsku predstavu „Njegovi džepovi puni kamenja“.

Radi se o prevedenom i adaptiranom tekstu sjevernoirske spisateljice Marie Jones. Predstavu je režirala Barbara Rocco.
„Alma mater“ Matka i Andre je Umjetnička akademija u Osijeku. Između njih i titula magistara kazališne umjetnosti stoji još obrana diplomskih radova.

– Što se tiče diplomske predstave, tražili smo savršen tekst, priču koja je istodobno intrigantna, zahvalna za prenošenje glumačke energije, ali i privlačna publici. Tekst „Njegovi džepovi puni kamenja“ preporučila nam je Barbara Rocco, s kojom puno surađujemo i čije mišljenje izrazito cijenimo – kaže Andro. Matko dodaje:

U predstavi međimurski dvojac igra ukupno čak 12 likova, od zvijezde glumice, asistenta redatelja, statista, lektora…

– Tražili smo originalni tekst preko agencije za autorska prava. Nakon što je preveden na hrvatski jezik, shvatili smo da je original jezično prilagođen irskoj ruralnoj sredini, te da predstava neće funkcionirati toliko dobro na standardu. Zbog toga smo tekst adaptirali, odnosno lokalizirali. Radnju smo smjestili u Mačkovec, na jezero Martica, lijepu lokaciju na kojoj bi se realno mogla odigrati radnja – snimanje visokobudžetnog filma.

Nešto svoje

U predstavi međimurski dvojac igra ukupno čak 12 likova, od zvijezde glumice, asistenta redatelja, statista, lektora…

– Moć teksta leži u duhovnoj liniji koju najjasnije ocrtavaju dva glavna lika, Jake i Charlie, koji imaju velike ambicije i snove te žele snimanjem filma osigurati egzistenciju, što je apsurd. Matko i ja osjetili smo određenu povezanost s tim likovima s obzirom na činjenicu da i oni žele pokrenuti nešto svoje i predstaviti se svijetu. U predstavi se gotovo sve radi čisto glumački: osim dva mala stolca nemamo rekvizita, obučeni smo u crno, nema kostima i slično – govori Andro.

Dodaju da će predstavu sigurno igrati tijekom iduće tri godine, vjerojatno od rujna, jer imaju prava na osam izvedbi po sezoni. Trenutno rade na predstavi „Filoktet“ u HNK-u u Varaždinu, a surađuju i s pulskim Teatrom Naranča. Planiraju početkom ove školske ili iduće kalendarske godine pokrenuti dramski studio, a tijekom ljeta održat će i kazališne radionice – mali dječji kamp u prirodi.

– Za koji tjedan bismo trebali i službeno diplomirati, nakon čega ćemo se u potpunosti posvetiti Kontrast teatru. Imamo velike planove! – uz osmijeh završava Matko.

Kultura

U srijedu u Varaždinu počinje 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 6. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass.

Više od 600 mladih puhača iz 10 zemalja svijeta okupit će se na natjecanju koje Glazbena škola u Varaždinu organizira uz potporu osnivača Varaždinske županije, generalnog sponzora (koji osigurava i nagrade – instrumente), eminentne kompanije koja izrađuje vrhunske puhačke instrumente Buffet Crampon iz Pariza, a organizaciju natjecanja podupiru i mnogi drugi sponzori, kao što su Vindija, Parkovi, Prggin, PZC i Hrvatska glazbena mladež.

U srijedu, 22. ožujka 2023. godine, očekuje nas prvi dan natjecanja, a sve do 31. ožujka mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi.

Mnogobrojni žiri sastavljen je od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Austrije.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

– Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri. U Glazbenoj školi u Varaždinu dani koji slijede bit će ispunjeni zvukovima puhačkih instrumenata, a vjerujemo da će samo natjecanje još jednom doprinijeti promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske – rekli su iz Glazbene škole.

Natjecanje Varaždin Woodwind & Brass završava 31. ožujka, kada će se održati finale natjecanja, ali i završni koncert ponajboljih mladih puhača uz svečanu dodjelu nagrada.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU otvorenje izložbe „Praksa“ autora Josipa Kresovića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 21. ožujka, s početkom u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe Josipa Kresovića pod nazivom „Praksa“.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja.

– Tamo gdje završava klasični medij počinje eksperiment, opredmećen kombiniranjem neočekivanih objekata i umjetničkih tehnika. Josip Kresović, psiholog po struci, a umjetnik po vokaciji, pristupa umjetničkom procesu poput dijaloga kako bi se izrazio i komunicirao. Isprepletanjem autoreferencijalnog i konceptualnog pristupa pri umjetničkoj praksi, autor u ovim značenjski slojevitim radovima problematizira poprilično intiman spektar tema. Radovi su nusprodukt integriranja polariteta svakodnevnog posla, psihologa u centru za spolno zdravlje koji uz razgovor s korisnicima uključuje i mnoštvo papirologije i administrativnih zadataka, ali i direktan kontakt s liječnicima i medicinskim osobljem gdje upoznaje sve ono što tvori ljudsko tijelo te uspostavlja prema njemu novi odnos.

Djela tematski povezuje težnja za pronalaskom, odnosno uspostavljanjem balansa u profesionalnom, ali i svakodnevnom životu. Počevši od potrebe za dekonstrukcijom vlastitog identiteta kroz sjećanja i asocijacije, preispitujući ulogu obiteljskih i tradicionalnih normi unutar kojih odrasta te sada kao pojedinca koji reagira na problematiku raznih diskriminiranih skupina s kojima se poistovjećuje. Pozicioniravši proces introspekcije i otkrivanja podsvijesti kao sastavni dio umjetničke prakse, problematizira nevidljivost, stigmu i strah života pojedinaca s kojima se susreće na autentičan i intiman način. Inicijalno promišljanje koncepta sebe i svakodnevnog, rezultira radovima u raznim tehnikama koji se vizijom, koloritom i materijalom direktno referiraju na ljudsko tijelo i svu kompleksnost psiholoških i fizičkih procesa koji se događaju unutar nas samih – stoji, među ostalim, u predgovoru kustosice Marte Radman, mag. hist. art.

O autoru

Josip Kresović,interdisciplinarni umjetnik i psiholog, rođen u Zadru (Hrvatska) 1992. godine gdje magistrira psihologiju u području psihologije umjetnosti s interesom za vizualno-estetsku osjetljivost i odnos umjetnosti i raspoloženja.

Paralelno sa studijem razvija umjetničku praksu u kojoj se bavi osobnom ikonografijom kroz koju pokušava istražiti odnos između okoline i pojedinca te kako taj odnos može utjecati na formaciju ličnosti pritom koristeći različite materijale, od skulptura i kolaža do scenografije i performansa.

Od 2017. godine samostalno i grupno izlaže i izvodi u Zagrebu, Zadru, Rovinju i Splitu. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje