Povežite se s nama

Kultura

Ekskluzivno doznajemo: Konvoji šlepera ove će godine voziti umjetnine Nikole Vudraga u Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku

Objavljeno:

- dana

Ovih dana varaždinski umjetnik svjetskoga glasa, Nikola Vudrag, doslovno nema vremena za predah. Naime, svoje osebujne skulpture, od kojih su neke tek u nastajanju, predstavit će u elitnim europskim muzejima i galerijama.

Štoviše, radi angažmana od strane Royal Minta, državne kovnice koja proizvodi kovanice za Ujedinjeno Kraljevstvo, putovat će i u daleku Kanadu!

“Metamorphosis“

– Proteklih mjeseci bio sam doslovno zatrpan ponudama svjetski poznatih galerista. Primjerice, morao sam izabrati između Museum district gallery i Saatchi Gallery u Londonu. Odlučio sam se za potonju ustanovu, s kojom pripremam produkciju pod naslovom „metamorphosis“ koja će 2025. godine biti predstavljena i na Venecijanskom bijenalu (Venice Biennale). Riječ je o iznimno ozbiljnom projektu te su u Varaždinu nekoliko dana boravile predstavnice Saatchi Gallery, koja se etablirala kao svjetski autoritet u modernoj umjetnosti – otkriva Vudrag čiji radovi će se odsad izlagati i u muzejima.

To je nesumnjivo najbolja moguća validacija njegovog 15-godišnjeg umjetničkog rada. Dakako, to donosi stresne, pa i provokativne intervjue galeristica koje produciraju umjetnike za nastupe diljem Europe.

– Ne smijem otkrivati sve detalje spomenutog posjeta Londončanki, ali nije tajna da sam zakupio prostor u restoranu „Bedem“ kako bih na miru odradio intervjue. Nakon što sam čuo njihovu ponudu za suradnju, ostao sam bez riječi. To je kao da vas netko upita želite li biti direktor Bentleya… Sa Saatchi Gallery sam na kraju sklopio ugovor za ovogodišnju izložbu u velikoj hali u prizemlju muzeja. Radimo na tri koncepta – odnosno, bit će izloženi samo poligoni ili mrežaste skulpture. No, opcija je i da sve skupa bude spojeno u nove skulpture. Trebat će mi dosta vremena za njihovu izradu jer treba popuniti oko 300 metara četvornih izložbenog prostora. Izvedba mora biti savršena, jer tamošnji kustosi i likovni kritičari pripremaju tematsku knjigu koja prati kompletnu izložbu koja je za razgled otvorena tri tjedna – objasnio je Vudrag od kojeg doznajemo da domaćinima može pokloniti pojedine izloške za buduće postave.

The Saatchi Gallery at the former Chelsea Barracks in London, UK

Varaždinski umjetnik izlagat će samostalno i to je prvi put da se nakon 40-tih godina prošlog stoljeća u Saatchi Gallery kulturnoj javnosti predstavlja umjetnik iz Hrvatske. Predstavljanje u takvom muzeju sa sobom donosi i iznimno velike troškove. Stoga se već pripremaju sponzorski paketi.

Humanitarna aukcija u Varšavi

– Sve to rješavamo zajednički jer kompletna produkcija stoji od 150 do 250.000 eura. Imat ću dosta posla i s logistikom, jer će od Varaždina do Londona skulpture putovati natovarene u dva ili čak tri šlepera. Rok za realizaciju izložbe je studeni 2023. godine, te već dogovaramo koje ću točno skulpture izraditi, što se mijenja ili nadopunjuje. Iako stvaram sam, uz mene je još dosta suradnika angažirano na lakiranju, varenju, utovaru skulptura, vožnji i na drugim poslovima – govori Vudrag koji paralelno priprema izložbu za bijenale u Sologni kod Pariza.

p
I tamo će početkom rujna svoje umjetnine dostaviti šleperima, na imanje dvorca Chaumont-sur-Tharonne.

– Riječ je o dvotjednom bijenalu velikih monumentalnih željeznih radova, koji se održava svake dvije godine. Uvijek okuplja velika imena i bio sam ugodno iznenađen nakon primitka informacije da sam ušao u izbor za izlaganje. Prijavio sam 12 gotovih radova i na moje iznenađenje – uzeli su sve, uz napomenu da im pošaljem fotografije još nekoliko skulptura! No, izradit ću još četiri nove za tu prigodu. Dvorac okružuje veliki park s livadom i u tom fantastičnom prostoru izlažu europski umjetnici koji stvaraju „sirove“, željezne i „hrđave“ skulpture monumentalnog izričaja – naglašava umjetnik koji još jedan šleper umjetnina šalje i u Poljsku,

Naime, Omena Foundation 10. svibnja priređuje veliki dobrotvornom ivent u Varšavi.

– Za aukciju organizatorima poklanjam jednu „mrežastu“ glavu i usput izlažem u tamošnjem dvorcu još 5 većih radova. Raduje me ovo predstavljanje jer domaćini prodajom doniranih umjetnina prikupljaju sredstva za bolesnu i gladnu djecu iz Kenije – veli naš umjetnik – humanitarac koji će biti jedini strani europski sudionik ovog donatorskog skupa.

Podsjećamo, Nikola Vudrag je lani uvršten među malobrojne umjetnike u svijetu koji su dosad angažirani na izradi eurokovanica, a istovremeno s njihovim izlaskom otkovani su Vudragovi veliki zlatnici Višnjana. Vjerovali ili ne setovi su rasprodani u roku tri dana, a na „Njuškalu“ su odmah ponuđeni na prodaju po dvostruko većoj cijeni.  

Izradio je i nove brončane plakete Grada Varaždina u suradnji sa Lovrom Vujnovcem koji je napravio nove drvene podloge…., a baš to njegovo umijeće i zlatne ruke na djelu, sada želi vidjeti još jedna država članica Commonwealtha.

Osvojio Commonwealth

– Kada su vidjeli „mojeg“ Teslu na eurokovnici, kontaktirali su me iz kovnice Royal Mint koja ja se prvo upoznala s mojim umjetničkim opusom u medaljarstvu. Zanimalo ih je tko je bio autor medalja, tko ih je izvodio, čije je bilo 3D rješenje i drugo. Ostali su u čudu doznavši da sam u većini slučajeva kod medalja samostalno odradio čitav proces do graviranja i obrade u kovnicama. Naime, u svijetu se kod izrade kovanica ili medalja točno zna tko što radi na predlošku. Ukratko, još sredinom prosinca trebao sam putovati u Kanadu, ali je odlazak prolongiran do veljače 2023. radi rođenja mog sina Arthura Elronda. Strancim umjetnicima u Kanadi je dozvoljeno raditi isključivo na kovanicama i prigodnim sadržajima koji nemaju veze s kanadskim dolarom ili funtom. Imaju čvrste zakone u kovnicama, ali je  dobro da za njih dio procesa mogu odrađivati u Hrvatskoj, sa suradnicima u našem varaždinskom “RezervArtu“ – zaključio je Nikola Vudrag.

Uskoro natječaji za mlade kreativce

S obzirom na to da je Nikola Vudrag bivši učenik Elektrostrojarske škole Varaždin, s čijim ravnateljem Igorom Kosom ima iznimno dobru suradnju, u ovoj će obrazovnoj ustanovi uskoro početi s radom zanimljive radionice.

Naime, budući strojari, varioci, dizajneri, rezači, dobit će priliku sudjelovati na natječaju za kreativce.

– Temeljem prihvaćenih idejnih rješenja, svi zainteresirani učenici pristupit će izradi objekata koji će se na kraju postaviti u vanjski izložbeni prostor škole, ili u neki drugi javni prostor. Cilj radionica je da srednjoškolce naučimo kako funkcioniraju službeni javni natječaji i procedure od idejnog rješenja do postava. Bit će im to dobra priprema za poslovanje u realnom sektoru. Djecu, nažalost, svijet nepotrebno i nemilosrdno ograničava u ambicijama i tu smo da im pomognemo prebroditi probleme s kojima se mogu suočiti – objasnio je Nikola Vudrag.

Kultura

Novi Marof: u Gradskoj knjižnici uskoro počinju radionice “Vesele stranice“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof na tjednoj se bazi provode participativne aktivnosti poticanja čitanja i podizanja javne svijesti o važnosti čitanja u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Radionice „Stranice sjećanja“ uskoro će biti završene, nakon čega slijede „Kreativno pisanje“ i „Vesele stranice“.

U udruzi „Sunce“ iz Novog Marofa koja okuplja djecu i osobe s poteškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom, stručnjaci će provesti 16 radionica „Vesele stranice“ koje su ritmičko-glazbene naravi. Izvođači će zajedničkom suradnjom izvesti autorsku interpretaciju priča i pjesama koje će se uz interaktivne zadatke i glazbu prezentirati polaznicima. U tome će im pomoći muzički instrumenti koje je knjižnica nabavila u siječnju ove godine.

Osim radionica „Vesele stranice“, uskoro će početi i radionice „Kreativno pisanje” namijenjene svima koji žele razviti svoj kreativni potencijal u pisanju priča i pjesama. Kroz 20 radionica polaznici će naučiti kako se izražavati u formi poezije i proze te izraziti svoje unutarnje osjećaje.

Radionice „Vesele stranice“ počinju 11. svibnja te će se održavati četvrtkom u poslijepodnevnim satima u prostorima udruge „Sunce“. O početku održavanja radionica „Kreativno pisanje“ knjižnica će obavijestiti sve zainteresirane putem web stranice i društvenih mreža.

Nastavite čitati

Kultura

Rabuzinovi dani u Novom Marofu uz likovne radionice, projekcije filmova, predavanje o kolekcionarstvu …

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak su u Novom Marofu započeli 7. Rabuzinovi dani, otvorenjem izložbe pod nazivom “Ivan Rabuzin – zadivljen crtežima drugih umjetnika”. Izložbu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin posjetitelji mogu razgledati do 23. travnja.

Da je Ivan Rabuzin bio i kolekcionar, malo je poznata činjenica o ovom proslavljenom slikaru čije slike krase zidove mnogih svjetskih muzeja. Ovogodišnji Rabuzinovi dani temom će pratiti ovaj, svojevrsni hobi umjetnika koji je cijenio druge, ali i sam  bio cijenjen od drugih.

Nit vodilja organizatora ove kulturne manifestacije bila je prikazati Rabuzina iz drugog kuta, ukazati na širinu njegovog djelovanja i ostavštinu koju je ostavio budućim generacijama. Izloženi crteži dio su zbirke iz Gradskog muzeja Varaždin, a koju je Rabuzin darovao 2003.godine.

Tako se na izložbi u Novom Marofu može vidjeti 40- tak crteža eminentnih imena iz slikarskog svijeta. Ivan Meštrović, Slava Raškaj, Bela Čikoš Sesija, Vasilije Jordan, Mirko Rački, Jozo Kljaković, Krsto Hegedušić, Ivan Lovrenčić  samo su neki od autora čiji će crteži krasiti zidove Kulturnog centra Ivan Rabuzin.

Manifestacija će kroz mjesec dana svog trajanja osim izložbe, ponuditi razne likovne radionice, projekcije filmova o Ivanu Rabuzinu, predavanje o kolekcionarstvu, te pričaonice za djecu inspirirane slikovnicama koje je Ivan Rabuzin ilustrirao i tako odati počast svom sugrađaninu svjetskog glasa.

Organizatori Rabuzinovih dana su Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i Gradski muzej Varaždin, kao suorganizator.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje