Povežite se s nama

Život i društvo

“Konzumacija zobene kaše je korisna za smanjivanje serumskoga kolesterola, što je važno u prevenciji i rehabilitaciji srčanožilnih bolesti”

Objavljeno:

- dana

Iako odavno znamo da biljna vlakna u prehrani nisu balast u našem organizmu, unatoč tomu što kroz probavni sustav samo prolaze bez enzimske probave te iz njih ne dobivamo energiju, valja osvijestiti njihov velik značaj u suvremenoj prehrani, tim više što su visokoproteinske dijete s malim udjelom ugljikohidrata, pa i onih kompleksnih, popularne u ovo vrijeme i doba godine.

Konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima djeluje protektivno u smislu niza bolesti i stanja kao što su divertikuloza, opstipacija (zatvor stolice), upala slijepog crijeva, hemoroidi, dijabetes tipa 2, srčanožilne bolesti, žučni kamenci, debljina i rak debelog crijeva. Preporuča se dnevno unijeti kroz prehranu 25-40 g vlakana, ovisno o dobi i spolu, iz prirodnih izvora.

Naziv biljna vlakna ne odnosi se samo na jednu supstancu već na mješavinu tvari od kojih dominira celuloza (osim celuloze, tu su i hemiceluloza, lignin, pektin, beta-glukani, fruktani i škrob). Nalazimo ih obilato u namirnicama biljnog porijekla gdje su sastojci stanične stijenke biljnih stanica: u voću i povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama koje nisu rafinirane. Rafiniranje upravo odstranjuje vlakna iz žitarica, pa se takve u probavnom sustavu ponašaju potpuno drugačije od integralnih (od cjelovitog zrna). Uslijed prehrane bogate biljnim vlaknima stolica postaje mekanija i voluminoznija, što omogućava lakšu i češću defekaciju.

U vodi netopiva vlakna iz pšenice, riže, oraščića te nekih mahunarki i povrća stimuliraju peristaltiku i potpomažu regularnost pražnjenja debelog crijeva. U vodi topiva vlakna iz voća, graška, graha, sjemenki lana, mrkve i tikvice te zobene i ječmene kaše imaju svojstvo stvaranja gela koji usporava probavu škroba i apsorpciju glukoze iz tankog crijeva u krv, što smanjuje glikemijski indeks i izlučivanje inzulina, pa je važno u regulaciji dijabetesa. Istraživanja su pokazala da dijeta bogata u vodi topivim vlaknima kod osoba sa šećernom bolešću može dovesti i do 30 % pada razine glukoze u krvi nakon obroka i smanjenja razine izlučenog inzulina. Način djelovanja vlakana na ljudski organizam razlikuje se ovisno o vrsti biljnog vlakna – primjerice, konzumacija zobene kaše je korisna za smanjivanje serumskoga kolesterola, što je važno u prevenciji i rehabilitaciji srčanožilnih bolesti.

Neka druga vlakna utječu na sastav crijevnih bakterija, što ima za posljedicu različitu razinu kancerogenih metabolita žučnih soli i fekalnih steroida, pa posljedično smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Također, ubrzavajući pražnjenje crijeva, ostavljaju manje vremena kancerogenim tvarima iz hrane da djeluju na sluznicu debelog crijeva, a upijajući vodu na sebe, upijaju i kancerogene tvari, pa se one brže i više izlučuju stolicom. Detaljnije na koje sve načine biljna vlakna pozitivno utječu na najznačajnije javnozdravstvene probleme današnjice – rak, srčanožilne bolesti te dijabetes i debljinu – pročitajte u sljedećim nastavcima ove kolumne.

Život i društvo

NK „Udarnik 32“ dobio najsuvremeniji sustav navodnjavanja travnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Teren Nogometnog kluba „Udarnik 32“ iz Gornjeg Kućana opremljen je najsuvremenijim sustavom navodnjavanja, odnosno zalijevanja travnjaka.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, posjetio je u petak, 24. lipnja, klub iz tog varaždinskog prigradskog naselja gdje se sastao s Blaženkom Beli, članicom Gradskog vijeća Grada Varaždina te predstavnicima mjesnog odbora i kluba.

Uvjerio se u kvalitetu nedavno izvedenih radova na kompjuterski upravljanom sustavu za zalijevanje travnjaka koji će još više potkrijepiti ambicije kluba da se natječe u višem rangu natjecanja. Klub se sada natječe u 3. ŽNL – skupina Varaždin.

Vrijednost izvedenih radova je 90.000 kuna, pola od tih sredstava osigurano je putem natječaja Županjskog nogometnog saveza, a polovinu je osigurao Grad Varaždin. Prilikom boravka u Gornjem Kućanu zamjenik gradonačelnika Marković razgovarao je s domaćinima o planovima uređenja i razvoja sportsko rekreacijskog centra, koji je omiljeno sastajalište žitelja tog dijela grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuju se vodotoci na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području.

Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca.

Zahvate na uređenju vodotoka na području Grada Lepoglave Hrvatske vode nastavit će izvoditi i u narednom razdoblju pa će tako u ovoj godini, prema planu, biti uređeni i vodotoci potoka u centru Kamenice, na području Poduzetničke zone te Šumeca odnosno na području Patačićeve i Zagorske ulice.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda s kojima imamo odličnu suradnju, kontinuirano se uređuju brojni vodotoci na području Grada Lepoglave. Rezultat toga itekako je vidljiv. Naime, na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izljevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana. poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje