Povežite se s nama

Život i društvo

“Konzumacija zobene kaše je korisna za smanjivanje serumskoga kolesterola, što je važno u prevenciji i rehabilitaciji srčanožilnih bolesti”

Objavljeno:

- dana

Iako odavno znamo da biljna vlakna u prehrani nisu balast u našem organizmu, unatoč tomu što kroz probavni sustav samo prolaze bez enzimske probave te iz njih ne dobivamo energiju, valja osvijestiti njihov velik značaj u suvremenoj prehrani, tim više što su visokoproteinske dijete s malim udjelom ugljikohidrata, pa i onih kompleksnih, popularne u ovo vrijeme i doba godine.

Konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima djeluje protektivno u smislu niza bolesti i stanja kao što su divertikuloza, opstipacija (zatvor stolice), upala slijepog crijeva, hemoroidi, dijabetes tipa 2, srčanožilne bolesti, žučni kamenci, debljina i rak debelog crijeva. Preporuča se dnevno unijeti kroz prehranu 25-40 g vlakana, ovisno o dobi i spolu, iz prirodnih izvora.

Naziv biljna vlakna ne odnosi se samo na jednu supstancu već na mješavinu tvari od kojih dominira celuloza (osim celuloze, tu su i hemiceluloza, lignin, pektin, beta-glukani, fruktani i škrob). Nalazimo ih obilato u namirnicama biljnog porijekla gdje su sastojci stanične stijenke biljnih stanica: u voću i povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama koje nisu rafinirane. Rafiniranje upravo odstranjuje vlakna iz žitarica, pa se takve u probavnom sustavu ponašaju potpuno drugačije od integralnih (od cjelovitog zrna). Uslijed prehrane bogate biljnim vlaknima stolica postaje mekanija i voluminoznija, što omogućava lakšu i češću defekaciju.

U vodi netopiva vlakna iz pšenice, riže, oraščića te nekih mahunarki i povrća stimuliraju peristaltiku i potpomažu regularnost pražnjenja debelog crijeva. U vodi topiva vlakna iz voća, graška, graha, sjemenki lana, mrkve i tikvice te zobene i ječmene kaše imaju svojstvo stvaranja gela koji usporava probavu škroba i apsorpciju glukoze iz tankog crijeva u krv, što smanjuje glikemijski indeks i izlučivanje inzulina, pa je važno u regulaciji dijabetesa. Istraživanja su pokazala da dijeta bogata u vodi topivim vlaknima kod osoba sa šećernom bolešću može dovesti i do 30 % pada razine glukoze u krvi nakon obroka i smanjenja razine izlučenog inzulina. Način djelovanja vlakana na ljudski organizam razlikuje se ovisno o vrsti biljnog vlakna – primjerice, konzumacija zobene kaše je korisna za smanjivanje serumskoga kolesterola, što je važno u prevenciji i rehabilitaciji srčanožilnih bolesti.

Neka druga vlakna utječu na sastav crijevnih bakterija, što ima za posljedicu različitu razinu kancerogenih metabolita žučnih soli i fekalnih steroida, pa posljedično smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Također, ubrzavajući pražnjenje crijeva, ostavljaju manje vremena kancerogenim tvarima iz hrane da djeluju na sluznicu debelog crijeva, a upijajući vodu na sebe, upijaju i kancerogene tvari, pa se one brže i više izlučuju stolicom. Detaljnije na koje sve načine biljna vlakna pozitivno utječu na najznačajnije javnozdravstvene probleme današnjice – rak, srčanožilne bolesti te dijabetes i debljinu – pročitajte u sljedećim nastavcima ove kolumne.

Život i društvo

U Hrvatskoj trenutno samo četiri posto očeva koristi roditeljski dopust

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Iskoristio sam mogućnost korištenja roditeljskog dopusta nakon što je moja kći napunila 14 mjeseci. Bilo je to neponovljivo iskustvo. Moj savjet svim očevima je da, ako imaju mogućnost, svakako iskoriste svoj roditeljski dopust i provedu vrijeme sa svojim djetetom – poručio je Tomislav Sokolić, otac dvoje djece i pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, na predstavljanju projekta „Angažirani očevi“ u Županijskoj palači u Varaždinu 29. rujna.  

Riječ je o projektu koji provodi udruga MODE1 uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju, a putem kojeg se želi educirati očeve o novim zakonskim mogućnostima korištenja rodiljnog, roditeljskog i očinskog dopusta te unaprijediti njihove kapacitete za preuzimanje aktivnije roditeljske uloge.

Na predstavljanju je bila Dragica Ratković, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, kao i Etelka Kožar, voditeljica ljudskih resursa u tvrtki SICK Mobilisis. 

U Hrvatskoj trenutno samo četiri posto očeva koristi roditeljski dopust, izvijestila je predsjednica  udruge MODE1 Diana Kobas Dešković. 

– Hrvatska ima jako dobar zakonski okvir koji je među četiri najbolja na svijetu, što se tiče korištenja dopusta, kao i financijskog dijela. Imamo rodiljni dopust za prvih šest mjeseci života djeteta, a potom roditeljski dopust nakon šestog mjeseca, koji se dijeli na 4 + 4 mjeseca za mame i tate. Međutim, od toga su dva mjeseca neprenosiva, tako da činjenica da samo četiri posto očeva koristi roditeljski dopust, znači da 96 posto djece ostaje bez mogućnosti da dva dodatna mjeseca budu sa svojim tatama – navela je Kobas Dešković. 

Pojasnila je da se roditeljski dopust može koristiti do osme godine života djeteta, pri čemu se može kombinirati s takozvanim fleksibilnim radnim angažmanom, što znači da se može raditi i u nepunom radnom vremenu te djelomično biti na roditeljskom dopustu.  

– Dobro je da novouvedeni očinski dopust, koji je potpuno dobrovoljan, koristi značajan broj očeva, njih više od 80 posto. Pritom su značajan faktor financije, jer su očinski dopust, baš kao i prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta, plaćeni 100 posto. Dodatni roditeljski dopust trenutno je limitiran na 995 eura mjesečno, što odgovara samo onima čija je prosječna plaća niža.  Upravo je to jedan od glavnih razloga koji se navode zašto očevi u većoj mjeri ne koriste roditeljski dopust. Drugi razlog, ne manje značajan, jesu kulturalna očekivanja, što će reći kolege i šefovi, kako će to prihvatiti. U tom dijelu imamo veliki prostor za poboljšanje – istaknula je Diana Kobas Dešković. 

S tim se složila i Dragica Ratković, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.

– Baš kao što je pokazalo i istraživanje, kod mlađih generacija se vidi da se oba roditelja podjednako brinu o svojoj deci. To se najbolje može vidjeti vani, primjerice, na dječjim igralištima. Danas živimo ubrzanim načinom života, no nije loše što nas je to „natjeralo“ da se briga o djeci ravnopravnije podijeli između majki i očeva – rekla je Dragica Ratković.  

Primjer dobre prakse iznijela je Etelka Kožar, voditeljica ljudskih resursa u SICK Mobilisisu, tvrtki koja je nositelj MAMFORCE standarda koji potvrđuje da provode obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima.   

– SICK Mobilisis uključio se u MAMFORCE 2021. godine. Budući da zapošljavamo velik broj mladih stručnjaka, naš je zadatak da im omogućimo uspješan rast karijere koji paralelno podupire kvalitetno sudjelovanje u roditeljskoj ulozi. Sukladno tome, proces certifikacije pomogao nam je da još aktivnije i usmjerenije radimo na prilagodbi poslovnih procesa kroz koje jačamo rodnu ravnopravnost i raznolikost u radnom okruženju te osiguravamo prakse za uspostavu ravnoteže poslovnog i privatnog života. Kod nas je zaposleno više muškaraca nego žena, njih 75 posto. U posljednje dvije godine smo „olabavili“ određene aranžmane rada, tako da naši zaposlenici mogu više raditi kod kuće ili s nekog drugog mjesta i puno više brinuti o obitelji – rekla je Etelka Kožar. 

Nositelj MAMFORCE standarda od svibnja ove godine je i Varaždinska županija, u kojoj sve veći broj očeva koristi roditeljski dopust. Među njima je i Kruno Šenbaum, otac jedne kćeri. 

– Roditeljski dopust sam koristio u dogovoru sa suprugom, od devetog mjeseca života djeteta. Iako me je na početku bilo malo strah, sve je dobro krenulo i bilo je to divno iskustvo – rekao je Kruno Šenbaum.  

Dodajmo da je cilj projekta „Angažirani očevi“ bio i potaknuti poslodavce da usvoje i provode upravljačke prakse koje potiču očeve na korištenje beneficija namijenjenih ispunjavanju obiteljskih obveza te im olakšavaju ravnopravno sudjelovanje u brizi o obitelji putem izravnog podizanja svijesti poslodavaca, razvoja edukacijskih alata za zaposlene, te kroz sustavno mjerenje i praćenje učinaka kroz proces certificiranja MAMFORCE© i DADFORCE© standardom. Isto tako, projektom se željelo doprinijeti osvještavanju javnosti te unapređenju javne politike u ovom području osiguranjem empirijskih podataka, na temelju kojih se mogu definirati učinkoviti ciljevi i metode, te javnom kampanjom o ravnopravnom roditeljstvu. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Josip Biškup iz Varaždina i Timotej Inkret iz Maruševca bit će zaređeni za đakone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Josip Biškup iz Župe sv. Vida mč. u Varaždinu i Timotej Inkret iz župe sv. Jurja mč. u Maruševcu bit će zaređeni za đakone Varaždinske biskupije na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u subotu, 7. listopada.

Svečano euharistijsko slavlje s obredom đakonskog ređenja bit će u varaždinskoj katedrali s početkom u 10.30, a predslavit će ga varaždinski biskup Bože Radoš.

U 10 sati započet će molitvena priprava za misu ređenja, koju će predvoditi vlč. Ivica Cujzek, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije.

– Ovim putem pozivamo vas, dragi vjernici, da sudjelujete u ovom slavlju. Na spomendan Kraljice krunice molimo zajedno Majku svećenika i Kraljicu obitelji da udijeli našoj Crkvi svetih obitelji u kojima će se rađati i sveta zvanja – poručuju iz biskupskog ordinarijata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje