Povežite se s nama

Novosti

Koprek. Donošenje proračuna je svečani trenutak s tamnim oblacima

Objavljeno:

- dana

GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO KAKO ĆE SE POTROŠITI 238 MILIJUNA KUNA

Proračun bi mogao biti blokiran sudskim tužbama ili pak stavkom “zbrinjavanje bala” koja uopće nije uvrštena u proračun za sljedeću godinu, upozorava oporba

– Proračun je prenapuhan. Svečani trenutak donošenja proračuna nad sobom ima tamne oblake – tako je oporbeni vijećnik HDZ-a Anđelko Koprek opisao današnje donošenje budžeta Grada Varaždina za 2014. godinu teškog 237,9 milijuna kuna. Oporba je gradskoj vlasti prilikom donošenja proračuna najviše zamjerila što nema gospodarske vizije. – Ako izostavimo i sudske tužbe koje prijete gradu kao i zbrinjavanje tih nesretnih bala što bi samo po sebi moglo blokirati proračun stanje je opet – pesimistično. Nema gospodarske vizije jer planirani prihodi od poreza ostaju isti. To znači da se planira da grad ostane takav kakav je. Žalosno je vidjeti i kako je centar prazan, kako nema ničega – rekao je Koprek. HRAST-ov vijećnik Željko Cecelja kritizirao je i što su rashodi za zaposlene povećani za milijun kuna u 2014. unatoč obećanjima da će biti smanjene. Naime, samo za plaće zaposlenih odlazi 51,266.300 kuna

Habuš: centar grada je mrtav, to je problem većine gradova

No oporbene kritike naišle su na objašnjenje – da je proračun realan. – To je popis želja građana i vijećnika. Nije ni isključivo razvojan ni socijalan. Što se tiče tužbi, nemojmo prejudicirati da ćemo ih sve izgubiti kao ni da ćemo ih dobiti. A bale se ne nalaze u proračunu jer se još ne zna koliko će koštati. A da je centar grada mrtav, istina je. To je problem većine europskih gradova ove veličine – rekao je Habuš.

Obrazovanje i rotori

No u budžetu, ukoliko ga ne blokiraju sporovi ili bale našlo se novaca i za neke nove projekte. U sljedećoj školskoj godini predviđeno je 700 tisuća kuna za sufinanciranje kupnje udžbenika osnovnoškolaca, mada se još ne zna kako će se podijeliti, povećano je sufinanciranje privatnih vrtića, financirat će se igraonice stranih jezika u vrtićima, a 300 tisuća kuna namijenjeno je djeci u školskim sportskim klubovima.
Najskuplji projekti predviđeni za 2014. su rotori, za dva rotora (jednog kod Baumaxa, drugog na raskršću Ulice Ratimira Hercega i Ulice braće Radić) potrošit će se 4,5 milijuna kuna, za ulicu iza Solvisa 2 milijuna kuna, za infrastrukturu POS-a u Vilka Novaka 2,8 milijuna kuna, a za rekonstrukciju kotlovnica “Srednjoškolca” te stadiona Slobode 700.000 kuna.

Za proračun je glasalo 15 vijećnika, osam ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Amandmani, prilika za drijemanje
Prvo je gradonačelnik Goran Habuš izjavio da je donošenje proračuna najsvečaniji trenutak. No kada se glasovalo za osam oporbenih amandmana, izjavio je da je zadrijemao. – To vam dođe pred Božić – izvlačio ga je predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet. Oporba je, među ostalim, predlagala smanjenje davanja za NK Varaždin u korist žrtvama nasilja ili Caritasa ili socijalnoj samoposluzi, smanjivanje davanja za žensko Europsko rukometno prvenstvo u korist gospodarskih programa, ali i povećanje davanja za sufinanciranje udžbenika koji bi se odnosili i na srednjoškolce. Usvojio se samo amandman HSLS-ovca Željka Bunića o povećanju programa rada s darovitim učenicima za 150.000 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje