Povežite se s nama

U fokusu

Koprivnici, Dubrovniku i Poreču škole po JPP-u

Objavljeno:

- dana

Kontroverzni model gradnje većina prihvaća

Ovo je povijesni dan za naš grad – naglasio je porečki gradonačelnik Edi Štifanić nakon što je nedavno s ministrom Željkom Jovanovićem, gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, gradonačelnikom Buja Edijem Andreašićem i čelnikom CEI-ja Josipom Borakom potpisao sporazume o (do)gradnju četiriju škola javno-privatnim partnerstvom.

Poreč traži partnera

Natječaj za privatnog partnera očekuje se u travnju, a učenici će 1. rujna 2016. godine krenuti u nove škole izgrađene po europskim standardima. Njihovom gradnjom po principu javno-privatnog partnerstva, kako je ustvrdio istarski župan Valter Flego, profitirat će ne samo učenici, njihovi roditelji te učitelji, već i šira zajednica.

– Vlada je svojom odlukom omogućila javno-privatno partnerstvo, koje se pokazalo 13,5 posto povoljnijim u odnosu na klasični model kapitalnih investicija i održavanja objekata, a sada je odgovornost na gradovima i županijama, na odgovornim i hrabrim ljudima koji moraju donijeti odluke da se krene u realizaciju projekata. Osigurali smo 55 posto sredstava za ukupno 338 školskih objekata u vrijednosti od 6,2 milijarde kuna. Često nas se proziva da ne činimo dovoljno za obrazovanje, no kada smo osigurali sredstva, krenuli smo na prikupljanje ponuda na terenu na što se javilo više od 139, no više od njih stotinu nije dostavilo tražene informacije – rekao je ministar Jovanović govoreći o projektu „Istarska županija i grad Poreč – škole“ vrijednom 164 milijuna kuna koji su porečki vijećnici prihvatili u prosincu prošle godine.

Jovanović: JPP 13,5 posto povoljniji u odnosu na klasični

Kapitalni troškovi dogradnje tisuću kvadrata osnovne škole u gradu Buje iznose 20 milijuna kuna (Ministarstvo 55 posto, Istarska županija 35 i Buje 10 posto), dogradnje dvorane i 1.200 kvadrata osnovne škole u Žbandaju 16 milijuna kuna (Ministarstvo 35 posto, Grad Poreč 51 posto, Županija 15 posto), troškovi gradnje nove pulske Medicinske škole na 4,3 tisuće kvadrata procijenjeni su na 50 milijuna (55:35:10), a nove porečke škole površine 2,6 tisuće kvadrata s 23 učionice, kuhinjom, blagovaonicom, čitaonicom i dvoranom na 2,4 tisuće kvadrata procijenjeni su na 78 milijuna kuna (Ministarstvo 50 posto, Grad Poreč 39 posto, Županija 11 posto).

Idu Dubrovnik i Koprivnica

Javno-privatnim partnerstvom dograđivat će se i dvije škole u Dubrovniku, projekt vrijedan 102 milijuna kuna (bez PDV-a). JPP je jedan od dva moguća modela gradnje i osnovne škole u splitskoj gradskoj četvrti Žnjan Pazdigrad. Nakon što su sredinom prošle godine ministar Jovanović, obnašateljica dužnosti koprivničkoga gradonačelnika Vesna Želježnjak i koprivničko-križevački župan Darko Koren potpisali sporazum temeljem kojeg država sufinancira 55 posto najamnine za koprivničku Gimnaziju i sportsku dvoranu, prve objekte građene po modelu javno-privatnog partnerstva u Hrvatskoj, krajem prošle godine po istome modelu dogovorili su i projekt „Koprivnica – škole“. Koprivničko Gradsko vijeće je još 2012. donijelo odluku o namjeri provedbe projekta izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije školskih objekata na području Koprivnice po JPP-u, a prošlog listopada su vijećnici s 18 glasova za i 2 „protiv“ podržali sporazum koji obuhvaća dogradnju umjetničke škole s rekonstrukcijom i obnovom sinagoge u obrazovne svrhe, zatim rekonstrukciju zgrade OŠ Đuro Ester i izgradnju dvodijelne dvorane te izgradnju škole na Podolicama s dvodijelnom dvoranom i vanjskim terenima. Procijenjena vrijednost projekta „Koprivnica – škole“ je oko 120 milijuna kuna, a konačna vrijednost izgradnje i održavanja kroz 27 godina bit će utvrđena nakon odabira privatnog partnera.

– Čestitam vam na brzini i kvaliteti pripreme projekta jer je on prvi u Hrvatskoj s kojim krećemo te vam zahvaljujem jer je ovo model kojim ćemo omogućiti misiju Ministarstva, a to je da Hrvatska bude društvo jednakih šansi za sve, a to je upravo kvalitetno obrazovanje – rekao je prilikom potpisivanja sporazuma Jovanović dodavši da projektima u obrazovanju kreće “hrvatska investicijska oluja”.

Jurčić: Naši ugovori o JPP-u nisu javno-privatno partnerstvo

Najveći dio javnosti u Hrvatskoj se bori kako da preživi od danas do sutra, dok u najrazvijenijim zemljama se bore za što veće profite u što kraćem roku, što izaziva dosta negativnih efekata u prirodi te dovode u pitanje održivi kapacitet Zemlje, upozorio je Ljubo Jurčić na varaždinskom Geotehničkom fakultetu gdje je održao predavanje „Održivi kapacitet Zemlje i granice gospodarskog rasta“ tiekm kojeg je ukazao na posljedice velikog rasta stanovništva.
Hrvatska je po Jurčiću jedno od najboljih mjesta za život zbog male gustoće naseljenosti i prirodnih resursa, no problem je u upravljanju. Problem vidi i u JPP-u.
– Obveza države je osigurati obrazovanje svima kojima je to potrebno. Kako će se to ostvariti, stvar je politike. Danas imamo ugovore koji se često zovu javno-privatno partnerstvo, a zapravo se radi o građenju na kredit ili građenju radi iznajmljivanja. Više od 80 ugovora o JPP-u u Hrvatskoj u biti nisu JPP jer graditelj ne preuzima obrazovanje, već samo iznajmljuje objekt – rekao je Jurčić dodavši da političari u to idu samo da bi se vidjelo kako se nešto radi u okolnostima kada proračuni ne dopuštaju kreditno zaduživanje.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje