Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća održanoj 26. svibnja raspravljalo se o novom paketu mjera pomoći gospodarstvu.

Za sada je na stolu Vladin prijedlog da se kroz postojeće mjere nastavi pomoć i nakon lipnja, ali samo za tri sektora. Pravo na pomoć kroz isplatu 4000 kuna radničke plaće iz proračuna i otpis potraživanja trebale bi imati tvrtke iz tih sektora koje će imati pad prihoda veći od 50 %, piše RTL.

– Ono što je naša ideja i naš prijedlog, da za mjesec lipanj, da za samo one najugroženije grane ostavimo konzumaciju mjera kakva je bila do sada. To su – ugostiteljstvo i hotelijerstvo, prijevoz putnika i organizatori kulturnih, sportskih i drugih događaja. Kriteriji su pad prihoda veći od 50 posto. Ovo su najugroženiji sektori – poručio je ministar Josip Aladrović.

Istaknuo je i da je postojao konsenzus svih strana za sve one tvrtke koje su srednje i velike da se uvede poseban kriterij HZZ-a koji bi pratio pad prihoda od 20 i više posto te koji bi se koristio kao dokaz pri korištenju mjera.

– Uvest ćemo zabranu isplata dividendi i dobiti za sve srednje i velike tvrtke do kraja 2021. godine jer smatramo da nije oportuno nekoristiti zadržanu dobit i dobit iz prethodnih godina, a paralelno očekivati državnu pomoć. Ukoliko netko iskoristi mjeru, ostavit ćemo mu mogućnost da vrati potporu, a zatim isplati dobit i dividendu dioničarima – kazao je Aladrović.

Komentari

Komentara