U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 515. Još je 75 osoba na liječenju, s dva pacijenta na respiratoru (Split i Zagreb). U posljednja 24 sata testirana je 921 osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2777 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 52 u posljednja 24 sata.

2.155 osoba se oporavilo,a dosad je preminulo stotinu i sedam osoba. Do sada je testirano 79.104 osobe, od čega 921 u posljednja 24 sata.

Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera, ističe Stožer.

– Zadnjih 10-ak dana, nakon povoljnog perioda, broj novooboljelih je počeo rasti. Imali smo u početku nekoliko importiranih slučajeva koji su preneseni na kolege, obitelj i prijatelje i virus je počeo cirkulirati u RH. Nakon toga imali smo dva žarišta: Đakovo, gdje se dogodio masovan prijenos zarazre, i Zagreb, gdje kontinuirano imamo veći broj oboljelih. Oba žarišta i ostali slučajevi su pod kontrolom. Svi su nam poznati, napravljeno je vipš od 500 briseva. Epidemiolozi u Zagrebu ulažu također velike napore da otkriju novooboljele. Situacija je pod kontrolom. U fazi smo u kojoj smo počeli puštati gospodarstvo, turizam, i najbitnije je da brzo reagiramo i blokiramo izvor zaraze. U ovome trenu to radimo jako dobro – istaknuo je Krunoslav Capak.

Alemka Markotić izvijestila je da je u „Fran Mihaljeviću“ 30 hospitaliziranih, od toga je jedna osoba stavljena na respirator, 83-godišnja osoba.

– Znate da je danas u tijeku usuglašavanje vezano uz preporuke za putovanje i prijelaza graničnih prijelaza na EU prostoru. Mi smo u funkciji predsjeditelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU. Iz svega je najvjerotnije, odnosno donijeli smo novu odluku za privremenu zabranu prijelaza granica, koja je izmjenjena da se odsad ne odnosi na države članice EU – poručio je Božinović.

 

Komentari

Komentara