Povežite se s nama

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju 257 novozaraženih, osposobljeno dodatnih 50 soba s 80 kreveta

Objavljeno:

- dana

Današnje rekordne brojke u Hrvatskoj i susjednim regijama prati i Međimurska županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 445 osoba, od čega su evidentirana 257 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID-19.

U proteklih 24 sata oporavilo se 125 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1312. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 21.367 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, čime se dolazi do podatka od više od četvrtine stanovništva testirane na COVID-19.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec hospitalizirana su 94 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 8 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 13 pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba. Riječ je o muškoj osobi staroj 66 godina, s dodatnim kroničnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno 10 liječnika i 17 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 10 medicinskih sestara.

Osposobljeno novih 50 soba s 80 kreveta i medicinskom opremom

U svega 36 sati osposobljen je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. Na taj način je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba s 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom. Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID-19, te će biti u funkciji samo ukoliko kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata.

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8 do 20 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat mogu se dobiti sve informacije o koronavirusu.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Također, informacije vezane uz koronavirus mogu se pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Međimurje

„Za prvih 1000 dana djetinjstva“: humanitarni turnir parova Teniskog kluba „Dubravčan“ za MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 21. svibnja, s početkom u 10 sati Teniski klub „Dubravčan“ ponovno organizira humanitarni teniski turnir ženskih, muških i mješovitih parova pod nazivom „Za prvih 1000 dana djetinjstva“. Sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu „MURID“.

Organizator je pripremio i veliku tombolu te zakusku uz grah i langoše koje će pripremiti vrijedne ruke članica Udruge žena Donja Dubrava. Za najmlađe će pak na raspolaganju biti besplatni veliki tobogan napuhanac, kao i „MURID-ov tepih“ gdje roditelji mogu svoje najmlađe povjeriti na čuvanje i igru stručnim djelatnicama MURID-a.

Prijave za teniski turnir moguće su pozivom na broj 098/9565-244 (Stanislav Žinić) ili na dan turnira najkasnije do 10 sati. Kotizacija po osobi iznosi 100 kuna. Za pobjednike turnira osigurane su vrijedne nagrade.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Humanitarni koncert „I ja bih na more“ do posljednjeg mjesta ispunio čakovečki Centar za kulturu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Nakon otvorenja dječjeg igrališta na Franjevačkom trgu, Čakovec je povodom svojih dana i u večernjim satima okupio one najmlađe. Naime, Društvo „Naša djeca“ Čakovec sa svojim nominalnim članovima i vrtićima organizirao je u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca humanitarni koncert za projekt „I ja bih na more“.

Koncert je održan u Centru za kulturu Čakovec, a sav prihod prikupljen od ulaznica i donacija namijenjen je ljetovanju djece iz socijalno osjetljivih obitelji s gradskoga područja. Prošle godine je u odmaralištu u Dramlju zahvaljujući ovom projektu boravilo 20 djece u pratnji voditeljica, dok tijekom godina održavanja ovakvih akcija, njih 500-tinjak.

Sve koji su došli podržati 22. godinu provođenja projekta u samom je uvodu pozdravila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Djeca moraju biti središte naših promišljanja kakav grad i zajednicu želimo te kakav Čakovec mora biti. Velikim brojem sudionika koncerta, suorganizatora i humane publike u Centru za kulturu, dokazujemo da brinemo za dobrobit onih koji ostaju iza nas i koji će u skoroj budućnosti voditi Čakovec. Na nama je da im pomognemo danas, damo krila i sutra pratimo njihov napredak – rekla je gradonačelnica Cividini.

Predsjednica Društva „Naša djeca“ Čakovec i predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Čakovec – prijatelj djece“ Gordana Šoltić Siladi iskoristila je priliku da bi zahvalila svima koji odvajaju svoje vrijeme za humanost i djecu.

– Već više od dva desetljeća organiziramo niz humanitarnih akcija da bi omogućili našoj djeci ljetovanje. Posebno mi je drago da je današnji program ujedno i jedan od prvih u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca, a u kojem djeca nastupaju za djecu. Veliko i toplo srce Međimurja dokazuje se punom dvoranom CZK-a – naglasila je Gordana Šoltić Siladi.

Na ovogodišnjem koncertu nastupilo je 200-tinjak izvođača, a svoj su doprinos Čakovečki mališani, Plesni studio „Vivona“, dječji vrtići „Žibeki“, „Prugi i prijatelji“, „Dječja mašta“ te „Cipelica“ Područni odjel „Mrav“ Mačkovec, Studio suvremenog plesa „Teuta“, Čakovečke mažoretkinje, Plesna skupina Osnovne škole Belica i Umjetnička škola „Miroslav Magdalenić“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje