Povežite se s nama

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju jedna novozaražena osoba. Nabavljen novi uređaj za bržu i jeftiniju dijagnostiku.

Objavljeno:

- dana

U Međimurskoj županiji jedna je novozaražena osoba od koronavirusa. Kako je izvijestio županijski stožer Civilne zaštite, u Međimurskoj županiji je s današnjim danom, 20. kolovozom, 25 aktivnih slučajeva.

Njih 19 se vratilo s ljetovanja, četiri osobe su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u Republici Hrvatskoj s prijavljenim prebivalištem u Međimurskoj županiji, a preostale dvije osobe su samo s prebivalištem u Međimurskoj županiji. Svi su bez simptoma ili s vrlo blagom kliničkom slikom i nema hospitaliziranih. U samoizolaciji je 137 osoba i svi su kontakti oboljelih.

S obzirom na završetak godišnjih odmora, odnosno povećani povratak s mora gdje je locirano nekoliko žarišta  kao i povećane potrebe za privatnim testiranjima zbog uvođenja novog režima ulaska u Austriju, Italiju i neke druge zemlje koje traže negativan test na koronavirus, od srijede, 19. kolovoza, za dijagnostiku pored postojećeg koristi se i novi uređaj za RT-PCR dijagnostiku (molekularnu dijagnostiku). Nalazi su gotovi isti dan te kao i do sada besplatan je za osobe koje imaju bilo koju od indikacija za uzimanje brisa od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili epidemiologa.

Za sve koji nalaz trebaju zbog putovanja u inozemstvo ili drugih privatnih razloga, cijena iznosi 698 kuna, odnosno 1000 kuna za nalaz u roku od jednog sata. Brisevi će se uzimati u COVID kontejneru od 7.30, uz prethodnu najavu na telefon 040 386 841, ali sva testiranja će se obavljati u Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Novi uređaj za molekularnu dijagnostiku nabavljen je uz potporu i financijsku pomoć Međimurske županije.

Međimurje

FOTO Tjedan kolektivne sadnje stabala u Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove je godine Dječji vrtić Potočnica sudjelovao je u nacionalnoj kampanji “Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.” koji se održava u razdoblju od 1. – 7. ožujka.

Inicijativa “Zasadi drvo, ne budi panj!” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena. Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila.

Vrtni centar Iva Štefanec i Rasadnik Žižek Sveta Marija velikodušno su donirali Dječjem vrtiću sadnice kupine, maline, smokve i jasena. Djeca su zajedno sa svojim odgojiteljicama, ravnateljicom i općinskim načelnikom zasadili sadnice u dvorištu vrtića.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Juraj na Bregu: “Barakači” očistili potok, radnici razne lokacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Baraka/Općina Sveti Juraj na Bregu

Unutar Udruge Baraka djeluje “gerilska skupina” s misijom raščišćavanja šuma od štetnog otpada koji se godinama nakuplja u prirodnim životnim zajednicama.

Drugoga vikenda u veljači članovi Udruge koji se nazivaju “Barakačima” organizirali su testnu verziju akcije čišćenja potoka na području spomenika prirode Bedekovićeve grabe koji se nalazi na prostoru općine Sveti Juraj na Bregu.

– Pošto smo ocjenili akciju uspješnom, sudeći po količini skupljena otpada i dobrom danu kojeg smo proveli u parku, kontaktirali smo načelnika Općine Anđelka Nagrajsalovića s planom organizacije većih akcija kojima se možete pridružiti i vi! Pratite informacije o nadolazećim događajima na Facebook stranici Udruge Baraka! – poručuju “Barakači”.

Djelatnici na javnim radovima sanirali onečišćene lokacije

Pokoji dan kasnije na području iste Općine, u skladu s dojavama građana, locirana su mjesta na kojima su nesavjesne osobe odbacile otpad. Djelatnici zaposleni na javnim radovima u Općini Sveti Juraj na Bregu sanirali su spomenute lokacije i prikupile odbačeno smeće. Odbačene vreće s raznim otpadom nalazile su se u šumi pokraj županijskih cesta Pleškovec – Mali Mihaljevec, Mali Mihaljevec – Zasadbreg i Frkanovec – Dragoslavec.

Nastavite čitati