Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: u Varaždinskoj županiji tri osobe umrle, 126 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije danas, 27. listopada, u 9 je sati započeo s konferencijom za medije.

Silvija Zagorec, načelnica Stožera, rekla je da je danas u Varaždinskoj županiji 126 novozaraženih koronavirusom, a preminule su tri osobe.

U OB Varaždin na liječenju je 98 pacijenata, na respiratoru je njih 9, a u Varaždinskoj županiji aktivno je ukupno 790 slučajeva. Oporavile su se 94 osobe.

Također, Varaždinska je županija treća po procijepljenosti u Hrvatskoj. Prvom dozom dosad je cijepljeno 49,5 posto, a drugom dozom 46,2 posto ukupnog stanovništva.

Zagorec je apelirala na sve žitelje Županije da se pridržavaju aktualnih mjera i da se cjepe, a ako bude potrebe razmatrat će se i uvođenje novih mjera. Podsjetila je da nakon jesenskog odmora (2. i 3. studenoga) učenici imaju 4. i 5. studenoga nastavu online u cijeloj zemlji.

V.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio je da se u Općoj bolnici Varaždin na liječenju nalazi 98 pacijenata, od kojih je devet na respiratorima. – Reorganizacijom službe Klenovnik fokusirali smo se da ostali dio bolnice može kvalitetno i dalje zbrinjavati sve ostale pacijente koji nisu ugruženi covid bolešću, tako da je većina tih pacijenata smještena u Klenovniku, dok odjel Infektologije popunjava sa kapacitetom od 23 kreveta. Prije nekoliko dana otvoren je i covid odjel u Novom Marofu, pa se novootkriveni pacijenti na području Novog Marofa smještaju u toj bolnici – rekao je Poljak.

– Usporedimo li ovu godinu s prošlom, vidimo da je broj zaraženih i hospitaliziranih veći, no zahvaljujući velikoj procijepljenosti zdravstvenih djelatnika OB Varaždin, imamo trenutno u samoizolaciji i pozitivnih 20 pacijenata, dok je lani bilo 134 u samoizolaciji ili pozitivnih zdravstvenih djelatnika – naveo je Poljak.

Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, kazao je da se trenutno nalazimo u četvrtom valu pandemije, koji ima svoje posebnosti. Procjepljenošću nisu zadovoljni, dodaje, jer je cilj da bude barem 70 %.

– U jesenskom periodu cijepljenje će provoditi svi liječnici obiteljske medicine, to je njihova zakonska obveza. Pozivam građane da se jave svojim liječnicima, oni su ih dužni cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom – naveo je. Paraleno s cijepljenjem kod liječnika, cijepit će se i u dva termina u prostorima OB Varaždin u podrumskom dijelu Kirurgije, kao i subotama u domovima zdravlja Novi Marof, Ivanec i Ludbreg, rotirajući se svake subote na jednoj lokaciji.

Jučer je na respiratoru u Općoj bolnici Varaždin bilo 10 ljudi na respiratoru, od toga 9 ih nije cijepljeno, a onaj cijepljeni je skinuti s respiratora, rekla je dr. Renata Krobot i dodala da je u posljednjem valu najmlađa preminula osoba imala samo 40 godina, a najstarija 85.

Objasnila je da su pacijenti zaprimljeni u bolnicu oko 10 godina mlađi nego u prošlom valu, zbog procjepljenosti, te je ukupna smrtnost manja. Dr. Krobot pojasnila je da su u OB Varaždin spremni i za veći broj pacijenata te se nada da do toga neće doći.

Doktorica Katica Ćusek Adamić, voditeljica epidemiološke službe, nadovezala se na procjepljivanje trećom dozom koje u Hrvatskoj traje već dva tjedna.

– S trećom dozom cjepimo osobe koje su primarno cijepljenje obavile unatrag šest mjeseci – cjepivom Pfizer, a od jučer je EMA dozvolila da se docjepljivanje može vršiti i Modernom. Kategorije za koje je preporučeno ovo cjepivo su korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanove socijalne skrbi, svi zdravstveni djelatnici i osobe starije životne dobi, 65 nadalje. Tu su i osobe starije životne dobi koje imaju respiratorne kronične bolesti – izjavila je.

Također, treća doza namijenjena je osobama oslabljenog imunološkog sustava. Napominje da se od sutra, 28. listopada, započinje s procjepljivanjem protiv gripe.

Gužve za blagdane

Konferenciji za medije nazočio je i Danijel Leskovar, voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU varaždinske, koji je srenuo pozornost na tranzit kroz granične prijelaze i mogućnstima ulaska u RH.

– Radi se o tome da osobe koje su procijepljene i imaju EU covid putovnicu, mogu ulaziti bez ikakvih posebnih kriterija. Da bi se moglo ući u RH, a da se ne ulazi u mjeru samoizolacije, potrebno je imati ili covid putovnicu ili molekularni PCR test ne stariji od 72 sata, a vrijedi i antigenski test koji ne smije biti stariji od 48 sati. U slučaju da osoba koja ulazi u RH ne posjeduje ni jedan od tri važeća dokumenta, određuje joj je mjera samoizolacije koja traje deset dana – naveo je Leskovar. Također, moguće je i korištenje “Enter Croatia” aplikacije, kojom se ubrzava postupak prelaska graničnog prijelaza.

Situacija u školstvu vezana uz koronavirus

Voditeljica epidemiološke službe Katica Ćusek Adamić upitana je o tome jesu li škole trenutno najveća žarišta koronavirusa te planira li se produljenje online nastave nakon idućeg tjedna.

– Oko 30 do 35 % svih novozaraženih su djeca iz školskog sustava. Obrada je puno, na sreću djeca ne pune bolnički i zdravstveni sustav. O online nastavi mislim da trebamo još malo popratiti situaciju i vidjeti tijek brojaka i događaja oko te epidemije. Osluškivat ćemo i pravovoremeno reagirati – odgovorila je.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji ovoga petka ukupno 965 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je PCR testiranjem potvrđeno 816 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirana 1.321 osoba. Brzim antigenskim testovima evidentirano je 149 pozitivnih slučajeva. Preminulih osoba nije bilo.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 121 osoba, od kojih je osam osoba na respiratoru.

Oporavilo se 650 osoba i broj aktivnih slučajeva je 3.371.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje sljedeći tjedan organizira u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije prema ovom rasporedu:

Utorak, 1. veljače – 8 do 13 sati;

Srijeda, 2. veljače – 13 do 18 sati;

Četvrtak, 3. veljače – 13 do 18 sati.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji ukupno 879 novooboljelih, u posljednja dva dana porast hospitalizacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je PCR testiranjem potvrđeno 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirana 1.151 osoba. Brzim antigenskim testovima evidentiran je 161 pozitivni slučaj. Preminulih osoba nije bilo.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 109 osoba, od kojih je šest osoba na respiratoru.

U Varaždinskoj županiji 14-dnevna incidencija iznosi 3.570 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Kliničke slike su, srećom, blage i obično popraćene povišenom tjelesnom temperaturom tijekom nekoliko dana, grloboljom i općim bolnim sindromom. Virus se najčešće zadržava u gornjem respiratornom traktu. Međutim, posljednja dva dana ipak se uočava i porast hospitalizacija, čime nas virus upozorava da nije bezazlen. I dalje preporučujemo cijepljenje trećom dozom, osobito osoba starije životne dobi i narušenog zdravlja, te obavezno poštivanje osnovnih, već svima poznatih epidemioloških mjera za sve cijepljene i necijepljene – navodi dr. med. Katica Čusek Adamić, voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije organizira danas, 27. siječnja, od 13 do 18 sati.

Dodajmo da su se od koronavirusa oporavile 553 osobe i broj aktivnih slučajeva je 3.205.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje