Povežite se s nama

U fokusu

Korotaj: HDZ je izazvao izvanredne izbore i to ne mogu prekriti lažima i podmetanjima

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Predsjednik Podružnice HNS-a Cestica i dosadašnji načelnik te Općine Mirko Korotaj reagirao je na video-uradak cestičkog HDZ-a, koji je objavljen i na portalu Regionalnog tjednika.

Ističe da je pun laži i podmetanja, čime u toj stranci žele „oprati“ nečistu savjet za izazivanje izvanrednih izbora.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

„U iznimno dosadnom i nemaštovitom video uratku cestičkog HDZ-a kojeg su objavili na nekim portalima, nanizano je mnoštvo laži i besmislenih podmetanja na koje se može samo odgovoriti golom istinom. A ona se može vidjeti u analizi Instituta za javne financije objavljenoj samo koji dan prije HDZ-ovog pamfleta (www.ijf.hr; Newsletter; veljača, 2016., pod naslovom: Zaduženost županija, gradova i općina od 2002. do 2014.). I dok se u HDZ-ovom uratku radi o političkom pamfletu i izmišljotinama kojima žele oprati nečistu savjest za izazivanje izvanrednih izbora, podaci Instituta za javne financije o zaduženosti hrvatskih gradova i općina pokazuju nekoliko vrlo zanimljivih podataka. A najvažniji je da je zaduženost Općine Cestica među najnižim u cijeloj zemlji, odnosno svega 0,9 mil. kuna. Identično koliko iznosi i u susjednoj Vinici u kojoj je načelnik njihov stranački kolega. Ali svoga viničkog načelnika nisu prozivali jer tamo nisu izazvali izvanredne izbore.

Prava je šteta što gospoda iz HDZ-a nisu čitala izvješće iz ove stručne analize  izrađene na temelju objektivnih pokazatelja. Jer da jesu, mogli su vidjeti nekoliko zanimljivih podataka koje gospoda iz HDZ-a ne bi htjela baš vidjeti i čitati. Evo, da im pomognemo. Bilo bi zgodno da su kontaktirali svoje stranačke kolege u našoj Županiji ili u brojnim drugim općinama i gradovima diljem zemlje. Recimo načelnika Općine Sveti Ilija u kojoj je HDZ-ov načelnik (dug 2,3 mil. kn), ili svoga stranačkog kolegu i načelnika Vidovca s dugom od 0,8 mil. kuna. A prave dugove imaju HDZ-ove perjanice koje se pronalazi u ovom izvješću. Kako oni ne pišu o stvarnim problemima, već ih izmišljaju kod nas u Cestici, evo nekoliko najzanimljivijih izvan naše Županije, u gradovima i općinama kojima se vole dičiti kolege iz HDZ-a. Sve se to može pronaći u spomentuoj stručnoj analizi.

Idemo najprije do Zadra, grada njihovog donedavnog potpredsjednika stranke i bivšeg ministra prometa, gospodina Kalmete s dugom od 98,9 mil. kuna. Grad Šibenik, u kojemu je njihov gradonačelnik g. Burić s dugom od 37,5 mil. kn. Aktualni podpredsjednik stranke i nesuđeni ministar obrazovanja Damir Jelić gradonačelnik je Karlovca s dugom od 30,5 mil. kuna. Vinkovcima upravlja nesuđeni HDZ-ov kandidat za ministra branitelja gospodin Karlić s dugom od 21,5 mil. kn. Još jedan nesuđeni ministar (turizma) Gari Capelli vodi grad Mali Lošinj s dugom od 18,3 mil. kn. Aktualni ministar prometa g. Butković zadužio je svoj grad Novi Vinodolski za 13,0 mil. kn. Bivši ministar zdravstva i potpredsjednik HDZ-a Darko Milinović gradonačelnik je Gospića s dugom od 3,9 mil. kn.

Među općinama kojima upravljaju HDZ-ovi načelnici na vrhu je Općina Dugopolje s dugom od 36,1 mil. kn kojeg je napravio sadašnji župan splitsko-dalmatinski, ali i nesuđeni ministar gospodarstva u ovoj Vladi, gospodin Ževrnja. Općine Konavle su poznate po jednom od najdugovječnijih načelnika, još jednom “uspješnom” HDZ-vom načelniku s dugom od 20 mil. kuna. Općina Šestanovac jedna je od općina s najvećom izbornom podrškom HDZ-a u cijeloj zemlji, s dugom od 3,3 mil. kn.

To su prave slike zaduženosti u općinama i gradovima kojima upravljaju HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici. Ove podvale s navodnim dugom služe isključivo u izborne svrhe i pokušaj prikrivanja prave uloge HDZ-a u izazivanju izvanrednih izbora. Ali građani su prepoznali tu prozirnost i kaznit će je za manje od pet tjedana. Jer, takva neodgovornost se ne može prikrivati ni lažima iz najvećih kuhinja, pa makar ona bila iz HDZ-a.

Bilo bi zanimljivo čuti i reakciju odgovornih koji brinu o izbornom procesu i poštivanju zakona. A oglašavanje prije službene izborne kampanje je zakonom nedozvoljena i kažnjiva radnja. Ali, HNS neće podnijeti prigovor zbog nedozvoljenog oglašavanja, jer bi to trebao biti posao institucija. Pa neka rade svoj posao!“

Mirko Korotaj, predsjednik Podružnice HNS Cestica

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

U fokusu

Europskoj autoindustriji prijeti potpuno zaustavljanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim nedostatka računalnih čipova, sada postoji i prijetnja nedostatkom magnezija koja stvara rizik da će se cijela automobilska industrija zaustaviti.

Magnezij se uglavnom koristi u automobilskoj industriji za proizvodnju aluminija. Aluminij je idealan za dijelove koji moraju imati malu težinu, ali još uvijek čvrstu konstrukciju, piše HAK.

Kinezi su najveći proizvođači magnezija i trenutno proizvode samo malu količinu za izvoz. Više od 85% svjetske proizvodnje u rukama je ove gospodarske velesile. Gotovo polovica kineske proizvodnje namijenjena je europskom tržištu, koje koristi gotovo sav isporučen magnezij za proizvodnju aluminija.

Situacija na američkom tržištu automobila je nešto bolja. I sama Amerika je proizvođač magnezija, pa ih manjak manje pogađa. Nedostatak magnezija posebno će utjecati na europske proizvođače automobila. Zbog toga će različite industrije, uključujući automobilsku, morati ozbiljno smanjiti proizvodnju, a u najgorem slučaju čak i zatvoriti.

Sada je pitanje što europske vlade mogu učiniti kratkoročno kako bi osigurale da automobilska industrija ne stane? U svakom slučaju, čini se da gomilanje zaliha onog što je trenutno još dostupno nije opcija jer magnezij je sam po sebi sirovina koja je vrlo osjetljiva na oksidaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje