Povežite se s nama

U fokusu

Korotaj: Moja plaća je 8.908 kuna, pristao sam da se smanji 15 posto

Objavljeno:

- dana

OPĆINA CESTICA

Je li opravdano da načelnik Općine Cestica svaki mjesec dobiva plaću u iznosu od 13.584 kune bruto i još troši oko 2.500 kuna mjesečno za putne troškove u vrijeme dok se dug Općine broji u milijunima kuna?

To pitanje su u četvrtak postavili Tomislav Lazar iz HDZ-a, dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća, i Stjepan Bistrović, nezavisni vijećnik.

(Ne)istine

Izvanredni izbori zbog nedonošenja proračuna za 2016. sve su bliže, a politički odnosi sve su oštriji. S jedne strane je načelnik Mirko Korotaj iz HNS-a, kojeg je podržavalo sedam vijećnika HNS-a i SDP-a, a s druge strane je osam vijećnika HDZ-a te nezavisnih.

– Na izbore idemo samo zato jer HNS i SDP ne žele prihvatiti uštede na sebi, uštede na promidžbi te zato što bi im naše izmjene proračuna onemogućile neracionalno trošenje novca na koje su bili naučeni proteklih godina – istaknuo je Lazar i podsjetio da je financijska situacija u Općini alarmantna.

Korotaj uzvraća da su njihovi dosadašnji partneri iz HDZ-a zajedno s nezavisnima odlučili zaustaviti razvoj Cestice. Napominje da je prihvatio smanjenje plaća zaposlenih, ali ne i da se sufinanciranje smještaja djece sa sadašnjih 550 kuna smanji na 275 kuna, kao i stipendije. – Vijećnici HDZ-a i nezavisni nisu bili spremni na bilo kakav kompromis i to je jedini razlog zbog kojeg je došlo do nedonošenja proračuna – napomenuo je.

Tvrdnje da bi se prihvaćanjem njihovog amandmana smanjila izdvajanja za djecu, studente i socijalno ugrožene, Lazar je nazvao potpuno neistinitima i zlonamjernima.
– Načelnik je povukao prijedlog proračuna iako je rebalansom tijekom godine  prihode i rashode mogao uravnotežiti. Ne samo da nije dao novi prijedlog proračuna, nego nije predložio ni Odluku o privremenom financiranju, koja bi nam dala dodatna tri mjeseca da uskladimo  prijedlog proračuna – istaknuo je HDZ-ov vijećnik.

Bistrović je ustvrdio da su laži i spinovi načelnika dosegnuli vrhunac. – Najveći problem je što smo se usudili predložiti smanjenje plaća zaposlenika Općine, koji su postavljeni po političkoj podobnosti, a ne sposobnosti. To smo predložili nakon što smo prije dvije godine svim vijećnicima naknade s previsokih 975 kuna smanjili na 200 kuna. No Općina je i dalje u minusima, pa smo, uz manje plaće, predložili i da svi mi vijećnici radimo za nula kuna. A što je za razvoj Općine napravio načelnik? Mjesečna plaća mu je 13.584 kune bruto, a u 11 mjeseci prošle godine je potrošio još 28.100 kuna za korištenje osobnog automobila u poslovne svrhe. Zanima me i što je napravio njegov zamjenik, kojem je u 11 mjeseci isplaćeno 34.700 kuna naknade? – javno je upitao nezavisni vijećnik.

Načelnik Korotaj navodi da zadnje dvije godine prima plaću od 8.908 kuna neto. – Prije dvije godine sam prihvatio smanjenje plaće za 15 posto. HDZ-ovi i nezavisni vijećnici sada su tražili novo smanjenje od 24 posto, a prihvatio sam 15 posto. Pogledaju li se plaće načelnika u susjednim općinama, koje imaju manje stanovnika i manje su površinom, tada je vidljivo da je moja plaća niža od njihovih – rekao je i napomenuo da su putni troškovi obračunati sukladno zakonskim propisima.

 

Za povjerenika je imenovan Martin Hajdinjak, unutarnji revizor u Županiji

Napominje da je njegovom zamjeniku Žarku Rodešu naknada za rad isplaćivana sukladno dogovoru. – Isplaćivano mu je 25 kuna neto po odrađenom satu. Ovjerio sam te dokumente, mjesečno je dobivao do 1.500 kuna. Sve te sate je korektno odradio, prisustvovao je sastancima, sudjelovalo u radu komisija kada je bilo potrebno te je odlazio na teren kada sam ja bio spriječen – naveo je Korotaj.

I dok on poručuje da je ovdje riječ o osobnim ambicijama pojedinaca koji već duže pokušavaju omalovažiti te umanjiti uspjehe i projekte HNS-a, Bistrović ističe da je aktualna vlast nesposobna te da ga nikakvi pritisci neće pokolebati da iznosi istinu. Poslove iz nadležnosti Vijeća i načelnika će do izbora obavljati Martin Hajdinjak, kojeg je Vlada Zorana Milanovića u četvrtak na zadnjoj sjednici imenovala za povjerenika.

Bistrović: Načelnik me prijavio inspekciji

– Nakon konstruiranih političkih priča o šteti koju nanosimo Općini svojim amandmanima, načelnik je krenuo na nas prijavama. Veterinarskoj inspekciji je 28. prosinca prijavio da se iz farme Stjepana Bistrovića i Zvonka Šinceka šire neugodni mirisi i zatražio nadzor i postupanje. U prijavi se krije iza naših susjeda i sumještana iako je farma u pogonu 15-ak godina i dosad nije bilo slične situacije. Inspektorica kod nas na farmi nije našla nesukladnosti. Međutim, dolazak se poklopio s našim otporom u Općinskom vijeću. Je li to samo upozorenje ili će, ako nas ne uspije zaplašiti, na nas poslati i druge inspekcije? Jesmo li stvarno došli do toga da se netko političku priču iz vijećnice usudi prenijeti u vaš privatni život? – zapitao se Bistrović.

Korotaja smo pitali stoji li on iza prijave. – Pa je li to moj posao? – pitanjem je odgovorio Korotaj i istaknuo da je više pita javno rekao da je Bistrovićevo poslovanje u potpunosti sređeno, pa se ne treba bojati inspekcije. – Bistrović je uspješni poljoprivrednik i privrednik te se treba baviti onim u čemu je najkvalitetniji – poručio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje