Povežite se s nama

U fokusu

Korotaj: Moja plaća je 8.908 kuna, pristao sam da se smanji 15 posto

Objavljeno:

- dana

OPĆINA CESTICA

Je li opravdano da načelnik Općine Cestica svaki mjesec dobiva plaću u iznosu od 13.584 kune bruto i još troši oko 2.500 kuna mjesečno za putne troškove u vrijeme dok se dug Općine broji u milijunima kuna?

To pitanje su u četvrtak postavili Tomislav Lazar iz HDZ-a, dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća, i Stjepan Bistrović, nezavisni vijećnik.

(Ne)istine

Izvanredni izbori zbog nedonošenja proračuna za 2016. sve su bliže, a politički odnosi sve su oštriji. S jedne strane je načelnik Mirko Korotaj iz HNS-a, kojeg je podržavalo sedam vijećnika HNS-a i SDP-a, a s druge strane je osam vijećnika HDZ-a te nezavisnih.

– Na izbore idemo samo zato jer HNS i SDP ne žele prihvatiti uštede na sebi, uštede na promidžbi te zato što bi im naše izmjene proračuna onemogućile neracionalno trošenje novca na koje su bili naučeni proteklih godina – istaknuo je Lazar i podsjetio da je financijska situacija u Općini alarmantna.

Korotaj uzvraća da su njihovi dosadašnji partneri iz HDZ-a zajedno s nezavisnima odlučili zaustaviti razvoj Cestice. Napominje da je prihvatio smanjenje plaća zaposlenih, ali ne i da se sufinanciranje smještaja djece sa sadašnjih 550 kuna smanji na 275 kuna, kao i stipendije. – Vijećnici HDZ-a i nezavisni nisu bili spremni na bilo kakav kompromis i to je jedini razlog zbog kojeg je došlo do nedonošenja proračuna – napomenuo je.

Tvrdnje da bi se prihvaćanjem njihovog amandmana smanjila izdvajanja za djecu, studente i socijalno ugrožene, Lazar je nazvao potpuno neistinitima i zlonamjernima.
– Načelnik je povukao prijedlog proračuna iako je rebalansom tijekom godine  prihode i rashode mogao uravnotežiti. Ne samo da nije dao novi prijedlog proračuna, nego nije predložio ni Odluku o privremenom financiranju, koja bi nam dala dodatna tri mjeseca da uskladimo  prijedlog proračuna – istaknuo je HDZ-ov vijećnik.

Bistrović je ustvrdio da su laži i spinovi načelnika dosegnuli vrhunac. – Najveći problem je što smo se usudili predložiti smanjenje plaća zaposlenika Općine, koji su postavljeni po političkoj podobnosti, a ne sposobnosti. To smo predložili nakon što smo prije dvije godine svim vijećnicima naknade s previsokih 975 kuna smanjili na 200 kuna. No Općina je i dalje u minusima, pa smo, uz manje plaće, predložili i da svi mi vijećnici radimo za nula kuna. A što je za razvoj Općine napravio načelnik? Mjesečna plaća mu je 13.584 kune bruto, a u 11 mjeseci prošle godine je potrošio još 28.100 kuna za korištenje osobnog automobila u poslovne svrhe. Zanima me i što je napravio njegov zamjenik, kojem je u 11 mjeseci isplaćeno 34.700 kuna naknade? – javno je upitao nezavisni vijećnik.

Načelnik Korotaj navodi da zadnje dvije godine prima plaću od 8.908 kuna neto. – Prije dvije godine sam prihvatio smanjenje plaće za 15 posto. HDZ-ovi i nezavisni vijećnici sada su tražili novo smanjenje od 24 posto, a prihvatio sam 15 posto. Pogledaju li se plaće načelnika u susjednim općinama, koje imaju manje stanovnika i manje su površinom, tada je vidljivo da je moja plaća niža od njihovih – rekao je i napomenuo da su putni troškovi obračunati sukladno zakonskim propisima.

 

Za povjerenika je imenovan Martin Hajdinjak, unutarnji revizor u Županiji

Napominje da je njegovom zamjeniku Žarku Rodešu naknada za rad isplaćivana sukladno dogovoru. – Isplaćivano mu je 25 kuna neto po odrađenom satu. Ovjerio sam te dokumente, mjesečno je dobivao do 1.500 kuna. Sve te sate je korektno odradio, prisustvovao je sastancima, sudjelovalo u radu komisija kada je bilo potrebno te je odlazio na teren kada sam ja bio spriječen – naveo je Korotaj.

I dok on poručuje da je ovdje riječ o osobnim ambicijama pojedinaca koji već duže pokušavaju omalovažiti te umanjiti uspjehe i projekte HNS-a, Bistrović ističe da je aktualna vlast nesposobna te da ga nikakvi pritisci neće pokolebati da iznosi istinu. Poslove iz nadležnosti Vijeća i načelnika će do izbora obavljati Martin Hajdinjak, kojeg je Vlada Zorana Milanovića u četvrtak na zadnjoj sjednici imenovala za povjerenika.

Bistrović: Načelnik me prijavio inspekciji

– Nakon konstruiranih političkih priča o šteti koju nanosimo Općini svojim amandmanima, načelnik je krenuo na nas prijavama. Veterinarskoj inspekciji je 28. prosinca prijavio da se iz farme Stjepana Bistrovića i Zvonka Šinceka šire neugodni mirisi i zatražio nadzor i postupanje. U prijavi se krije iza naših susjeda i sumještana iako je farma u pogonu 15-ak godina i dosad nije bilo slične situacije. Inspektorica kod nas na farmi nije našla nesukladnosti. Međutim, dolazak se poklopio s našim otporom u Općinskom vijeću. Je li to samo upozorenje ili će, ako nas ne uspije zaplašiti, na nas poslati i druge inspekcije? Jesmo li stvarno došli do toga da se netko političku priču iz vijećnice usudi prenijeti u vaš privatni život? – zapitao se Bistrović.

Korotaja smo pitali stoji li on iza prijave. – Pa je li to moj posao? – pitanjem je odgovorio Korotaj i istaknuo da je više pita javno rekao da je Bistrovićevo poslovanje u potpunosti sređeno, pa se ne treba bojati inspekcije. – Bistrović je uspješni poljoprivrednik i privrednik te se treba baviti onim u čemu je najkvalitetniji – poručio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje