Povežite se s nama

U fokusu

Korpar se zamjerio mnogima, a težak fizički napad nije želio komentirati

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Zlatko Korpar, optuženik u nekoliko slučajeva i svjedok USKOK-a, brutalno je pretučen: napadači su mu željeznom šipkom lomili ruke i noge.

Napad je preživio jer je sve prošlo bez ozljeda vitalnih organa.
Kad su novinari od varaždinske policije 4. rujna u redovnom dnevnom priopćenju dobili vijest o premlaćivanju muškarca (50), ova “vijest” više nije bila vijest, jer napad se dogodio 23. kolovoza. Već se pročulo da je riječ o svjedoku USKOK-a, ali njegov identitet je još kratko ostao tajna.
Policija u svom priopćenju o deset dana starom događaju također nije objavila o kome je riječ, što je uobičajena praksa. Ali dok je skrivanje identiteta pravilo, ne zna se zašto se čekalo deset dana da se policija uopće službeno oglasi o događaju? Razlog je vjerojatno Korparova sudska biografija.
Riječ je o čovjeku koji je, ne tako davno, istovremeno punio nekoliko novinskih rubrika: crnu kroniku, aktualno-političku i gospodarsku.

Optuženik

Zlatko Korpar je optuženik u nekoliko slučajeva, ali i pouzdanik USKOK-a. Kao predsjedniku Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb sudilo mu se zbog malverzacija u cestogradnji, dok je za USKOK bio ozvučeni svjedok u slučaju “curenja informacija”.
Njegova se uloga u obje priče smatra mamcem za stvaranje neprijatelja.

Budući da su mu napadači slomili “samo” ruke i noge, barata se pretpostavkom da mu je ovo bilo samo upozorenje. Ali za što?

Kao direktor ARZ-a – u kojem je godinu i pol bio predsjednik Uprave – našao se u središtu afere Fimi-medija. Zlatko Korpar je s trojicom bivših kolega optužen da je za višemilijunske iznose oštetio Autocestu Rijeka – Zagreb (ARZ) i Hrvatske autoceste (HAC). Oni su mimo pravila o javnoj nabavi – a na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića – dodjeljivali poslove Fimi-mediji. Tako zarađeni novac je završio u crnom fondu HDZ-a. Četvorica direktora su optužena da su izbjegavali propise o javnoj nabavi i isplaćivali fiktivne fakture.

Kad su počele afere u cestogradnji, Zlatko Korpar je 2009. godine preko noći dao otkaz u HRZ-u i vratio se na bivše radno mjesto u Ceste Varaždin te bio imenovan predsjednikom Uprave.

Svjedok

Uskoro je završio u pritvoru u Remetincu, ubrzo izašao i protiv njega se još uvijek vodi sudski postupak na zagrebačkom Županijskom sudu.
Osim u aferi Fimi-medija, Korpar je 2011. bio optužen u još jednom slučaju vezanom uz cestogradnju. Zajedno s vlasnikom splitske Skladgradnje Slavenom Žužulom te Juricom Prskalom bio je osumnjičen u slučaju navodnih malverzacija s nadvožnjacima na autocesti Rijeka – Zagreb. Ugovor je sklopljen tako da je Žužul nauštrb ARZ-a zaradio 1,6 milijuna eura. Slučaj nikad nije došao do sudnice, optužnica je vraćena na doradu i ima slabe šanse za uspjeh.

Taj će slučaj Korpara kasnije dovesti u šizofrenu situaciju da istovremeno bude osumnjičenik i prikriveni istražitelj USKOK-a.
Zbog svega ovoga je Zlatko Korpar skupio neprijatelje s različitih strana.

Korpar još puno toga može reći na sudu, a pitanje je hoće li se i što uopće usuditi izjaviti

Netko od njih je crnim BMW-om zagrebačkih tablica došao do njegove zabačene vikendice u Ledincu, pričekao ga u mraku i isprebijao šipkama. Dvojica napadača su bila maskirana, pa ih Zlatko Korpar nije prepoznao.
U bolnici je završio s teškim tjelesnim ozljedama. Budući da su mu napadači slomili “samo” ruke i noge, dok ostali udarci nisu opasni, barata se pretpostavkom da mu je ovo bilo samo upozorenje. Ali za što?
Korpar još puno toga može reći na sudu, a pitanje je hoće li se i što uopće usuditi izjaviti.
Iz varaždinske bolnice je otišao na more, gdje ga čuva policija. Odgovorio je na naš poziv, pristojno nam zahvalio na interesu i rekao da ne želi ništa govoriti. Korparova šutnja je, izgleda, već počela.

Pouzdanik USKOK-a

Zlatko Korpar je u proljeće 2011. USKOK-u prijavio da mu je prišlo nekoliko osoba i reklo mu da će 2. svibnja biti uhićen zbog “tajne” kaznene prijave PNUSKOK-a o aferi Skladgradnja, što je on, kako je rekao, odbio.

Korpar se u zagrebačkom hotelu Antunović našao s danas pokojnim Vinkom Žuljevićem Klicom – nekad jednim od najbliskijih suradnika Vjeke Sliška, također ubijenog “kralja pokera” – Vladom Rajićem i Stipom Barišićem Moljcem. – Ako počastiš naše prijatelje iz USKOK-a, imat ćeš blaži tretman – rekli su mu. Korpar im ne vjeruje, strah ga je, pa odlazi do javnog bilježnika i o svemu daje ovjerenu izjavu. Sve prijavljuje i USKOK-u, policiji, Odvjetništvu.
Tog dana USKOK pokreće operativnu akciju “London”, a Korpar postaje njihov pouzdanik, prikriveni istražitelj.

U dogovoru s USKOK-om dogovara novi sastanak u hotelu Aristos u Buzinu, a istražitelji se parkiraju ispred hotela. Korpar je ozvučen, istražitelji sve slušaju i snimaju.  Sve što su mu doušnici rekli, drugog jutra se i ostvaruje – policija mu na vrata dolazi s nalogom za uhićenje i odvodi ga u Remetinec.
Tu neobjašnivo, uza sve pribavljene dokaze, prestaje akcija “London”. Mnogi to povezuju s time što lanac osumnjičenih vodi do kume tadašnjeg ministra policije Tomislava Karamarka. HDZ gubi vlast i, više od godinu dana poslije, pokreće se istraga “Talpa”, kojom su razotkrili mrežu od 15 ljudi koji su odavali, dilali i naplaćivali informacije iz najtežih USKOK-ovih istraga, zbog kojih te istrage propadaju.


Korpar se ozvučen sastao s dilerima “tajnih” informacija USKOK-a

Izvor:
Foto: privatna arhiva

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje