Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac će se kandidirati za načelnika Vinice, a Štromaru poručuje: “Izađi i bori se!”

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Nakon što smo prošli tjedan objavili da su u Vinici prije Božića osvanuli plakati s natpisom „Vinica zaslužuje bolje!“, a ispod toga „Zato Štromara za načelnika!“, reagirao je aktualni načelnik Vinice Marijan Kostanjevac.

– Od prošlog tjedna stalno primam pozive s pitanjima hoću li se kandidirati za načelnika Općine Vinica na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine. Zbog toga javno želim najaviti da se planiram natjecati na izborima, a kandidat ću biti ako me podrži stranka – najavio je Kostanjevac (HDZ).

Ističe da se nema čega bojati. – Časno sam zajedno sa zamjenicom zastupao interese Općine Vinica i svih mještana, kontinuirano smo radili smo na razvojnim i strateškim objektima te za dobrobit Općine – rekao je.

Oporbu poziva na toleranciju i demokratsko nadmetanje, a za aktualnog župana Predraga Štromara ima poruku. – Izađi na izbore i bori se! – poručio mu je.

<< Štromar odustaje od funkcije župana, kandidirat će se za načelnika Vinice?

Tko stoji iza plakata postavljenih u Vinici, nije poznato, ali je očito da su izazvali veliko zanimanje, posebno zbog aktualnog župana koji živi u Vinici.

Hoće li se Štromar doista kandidirati za načelnika, komentirao je za portal Varaždinski.hr, a zanimljivo je da to nije potvrdio, ali ni demantirao.

– U ovome trenutku ja se time ne bih zamarao. Još imamo dosta posla za odraditi prije početka predizborne kampanje, koja bi mogla početi s prvim danima ožujka – rekao je Štromar za Varaždinski.hr.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje