Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac, Hranić i Kaniški: Hoće li župan Štromar biti odgovoran dođe li do penalizacije?

Objavljeno:

- dana

Projekt aglomeracija

– Kad su domaćinstva dobila pismo za Aglomeraciju, župan Štromar i direktor Varkoma Vlašić nisu napisali da to ne mogu i ne znaju napraviti, a sada će njihov nemar platiti brojni korisnici  – poručio je Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica na današnjoj konferenciji za medije županijskog HDZ-a kojoj je glavna tema bila aglomeracija.

Osim njega na konferenciji su bila još dva HDZ-ova načelnika. Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić i načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški.

Inače, ukupna vrijednost projekta je 684 milijuna kuna i projektom Aglomeracije predviđena je izgradnja 242 kilometra cjevovoda s 108 precrpnih stanica te sanacija postojećih cjevovoda u dužini od 2,6 km, a rok za završetak projekta do kraja 2019.

– Pompozno najavljivani projekt koji je započeo 2010. godine i dalje je u neizvjesnosti zbog nedovoljne kapacitiranosti Varkoma koji je nositelj investicije. Mi se još uvijek mučimo s raspisivanjem i poništavanjem natječaja – rekao je Hranić i dodao da je veliki broj općina još 2010. imao spremne projekte i dozvole za kanalizaciju. To su Vinica, Petrijanec, Kneginec i Varaždin, a Vidovec je bio pred dobivanjem građevinske dozvole.

– Potrošeni su milijuni proračunskih novaca jer nije bilo koordinacije između općina i Varkoma kao nositelja projekta – dodao je Hranić.

Nejasnoće

Kaniškom nije jasno zašto se projekt proširio i na općine koje nisu imale nikakve projekte, a imaju rok završetka 2023. godine, i kao primjer istaknuo Općinu Cestice.

– Ostali sad moraju njih čekati, a moglo se sve odraditi u dvije etape. Ono što je spremno gradilo no se, a ono što nije paralelno bi se pripremalo i nastavilo nakon završetka prve etape. Tako bi se izbjegla penalizacija – objasnio je Kaniški.

Hranić je pak rekao da si župan Štromar želi prisvojiti projekt Aglomeracije, te postavio pitanje je li svjestan da će zbog neispunjavanja uvjeta i rokova EU direktiva za posljedicu imati penalizaciju od strane Europske komisije.

Penalizacija

– Penalizacija će se provoditi na način da će se buduća EU sredstava umanjiti Hrvatskoj. Hoće li se tu župan osjećati odgovornim ili će u tom dijelu odgovornost prebaciti na nekog drugog  – upitao je Hranić.

Hranić Štromara drži odgovornim za debakle na natječajima.

– HNS i dalje drži na čelu najvažnijeg komunalnog poduzeća u županiji čovjeka koji ima previše osobnih problema sa komunalnim obvezama da bi se bavio ozbiljnim poslom direktora jednog tako velikog poduzeća. Uostalom kao može preuzeti takvu odgovornost za višemilijunski projekt a da nije sposoban plaćati komunalne usluge koje osobno koristi a onda još i u stilu macho muškarca sve to lijepo svali na svoju suprugu – rekao je načelnik općine Vidovec.

Spomenuta je i Međimursku županije jer je ona krenula sa projektom aglomeracije kad i Varaždinska još 2010. godine.

– Međimurski župan prepustio je posao aglomeracije struci – zaključio je Kaniški.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati