Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac, Hranić i Kaniški: Hoće li župan Štromar biti odgovoran dođe li do penalizacije?

Objavljeno:

- dana

Projekt aglomeracija

– Kad su domaćinstva dobila pismo za Aglomeraciju, župan Štromar i direktor Varkoma Vlašić nisu napisali da to ne mogu i ne znaju napraviti, a sada će njihov nemar platiti brojni korisnici  – poručio je Marijan Kostanjevac, načelnik općine Vinica na današnjoj konferenciji za medije županijskog HDZ-a kojoj je glavna tema bila aglomeracija.

Osim njega na konferenciji su bila još dva HDZ-ova načelnika. Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić i načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški.

Inače, ukupna vrijednost projekta je 684 milijuna kuna i projektom Aglomeracije predviđena je izgradnja 242 kilometra cjevovoda s 108 precrpnih stanica te sanacija postojećih cjevovoda u dužini od 2,6 km, a rok za završetak projekta do kraja 2019.

– Pompozno najavljivani projekt koji je započeo 2010. godine i dalje je u neizvjesnosti zbog nedovoljne kapacitiranosti Varkoma koji je nositelj investicije. Mi se još uvijek mučimo s raspisivanjem i poništavanjem natječaja – rekao je Hranić i dodao da je veliki broj općina još 2010. imao spremne projekte i dozvole za kanalizaciju. To su Vinica, Petrijanec, Kneginec i Varaždin, a Vidovec je bio pred dobivanjem građevinske dozvole.

– Potrošeni su milijuni proračunskih novaca jer nije bilo koordinacije između općina i Varkoma kao nositelja projekta – dodao je Hranić.

Nejasnoće

Kaniškom nije jasno zašto se projekt proširio i na općine koje nisu imale nikakve projekte, a imaju rok završetka 2023. godine, i kao primjer istaknuo Općinu Cestice.

– Ostali sad moraju njih čekati, a moglo se sve odraditi u dvije etape. Ono što je spremno gradilo no se, a ono što nije paralelno bi se pripremalo i nastavilo nakon završetka prve etape. Tako bi se izbjegla penalizacija – objasnio je Kaniški.

Hranić je pak rekao da si župan Štromar želi prisvojiti projekt Aglomeracije, te postavio pitanje je li svjestan da će zbog neispunjavanja uvjeta i rokova EU direktiva za posljedicu imati penalizaciju od strane Europske komisije.

Penalizacija

– Penalizacija će se provoditi na način da će se buduća EU sredstava umanjiti Hrvatskoj. Hoće li se tu župan osjećati odgovornim ili će u tom dijelu odgovornost prebaciti na nekog drugog  – upitao je Hranić.

Hranić Štromara drži odgovornim za debakle na natječajima.

– HNS i dalje drži na čelu najvažnijeg komunalnog poduzeća u županiji čovjeka koji ima previše osobnih problema sa komunalnim obvezama da bi se bavio ozbiljnim poslom direktora jednog tako velikog poduzeća. Uostalom kao može preuzeti takvu odgovornost za višemilijunski projekt a da nije sposoban plaćati komunalne usluge koje osobno koristi a onda još i u stilu macho muškarca sve to lijepo svali na svoju suprugu – rekao je načelnik općine Vidovec.

Spomenuta je i Međimursku županije jer je ona krenula sa projektom aglomeracije kad i Varaždinska još 2010. godine.

– Međimurski župan prepustio je posao aglomeracije struci – zaključio je Kaniški.

Izvor:
Foto: IT

U fokusu

Pukla ljubav Reformista i Paljaka: dojučerašnje članove nazvali HDZ-ovim žetončićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Arhiva RT

Tomislav Paljak početkom srpnja ove godine napustio je stranku Reformista.

Bio je jedan od prvih i najistaknutijih dužnosnika Reformista kada je ta stranka osnovana, a među ostalim, bio je na funkciji predsjednika županijske organizacije Reformista.

Krajem kolovoza ove godine Narodna stranka – Reformisti Sračinec na Facebooku je objavila da stranku napuštaju općinski vijećnici i vijećnici mjesnih odbora iz Općinske organizacije Sračinec. Stranku je napustila i Paljakova supruga, Valerija Paljak.

Tomislav Paljak danas je aktivirao svoj mandat u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, koji je osvojio s Reformistima. Budući da više nije Reformist tako je strana ostala bez jednog mjesta u Skupštini.

Bračni par Paljak družio se i privatno s vodstvom Reformista, po klijetima, rođendanima i slično.

Prema sve sudeći odlazak Paljaka uzburkao je duhove u Reformistima. Čak su ga na stranačkom Facebooku nazvali “žetončićem HDZ-a”.

– Novi žetončići HDZ-a… Reformisti i SDP pozvali su oporbene vijećnike da napuste Skupštinu, a Paljak, Liber i Sabati ostali su glasati za Stričaka i HDZ. Podržali su Stričaku i proračunu i izvješće o radu! Paljaku se dakle sviđa kako Stričak radi… to su naravno prepoznali i vijećnici HDZ-a pa su mu zapljeskali i to dva puta… – stoji u nadašnjoj objavi na Facebooku stranice Narodna stranka – Reformisti Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje