Povežite se s nama

U fokusu

Kostanjevac: Jesu li župan Štromar i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi?

Objavljeno:

- dana

Načelnik općine Vinica

Načelnik općine Vinica u četvrtom mandatu  Marijan Kostanjevac ogorčenje , ali i zabrinut, što se to događa s Varaždinskom županijom.

On ističe da Varaždin i županija stagniraju iz dana u dan, sa sve većim zaduženjima, izgubljenim sudskim sporovima, poništenim natječajima (aglomeracija), neriješenim balama, obećanim projektima(opća bolnica Varaždin, revitalizacija Arboretuma Opeka, dogradnja škola i dvorana) od kojih niti jedan nije zaživio od odlaska Čačića kao župana i Čehoka kao varaždinskog gradonačelnika.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Je li ova regija mora trpjeti  te bolesne, neodgovorne, nesposobne pojedince koji su  opterećeni svim i svačim, a  koji osim što izmišljaju, lažu,  podmeću, omalovažavaju, prozivaju  i smjenjuju ravnatelje,  ne znaju ama baš ništa i bave se sami sobom.

Je li županija doista postaje talac jedne osobe ili  pojedinca koji vješto manipulira žiteljima, kupljenim medijima sa  stotinama tisuća kuna čijih novaca, zapošljava isključivo svoje rođake i stranačke poslušnike, zaustavlja važne zdravstvene, obrazovne i komunalne projekte?

Moramo li svi biti talac tomu istomu, a koji je najveću štetu nanio projektom javno privatnog partnerstva, gdje je svaka investicija nekoliko desetaka puta skuplja i što moramo još dvadeset godina otplaćivati, iako po zakonu, kao npr. za osnovno školstvo, jedinice lokalne samouprave nisu nadležne?

Zaslužujemo li što smo županija sa najnižim plaćama u državi, jednako kao i vrijednosti nekretnina  koje su također najniže u Hrvatskoj, ali i na širem području, zaslužujemo li da smo zbog takve nepromišljene, neodgovorne i bolesne politike od lidera u zdravstvu i školstvu zaostali za onima koji su prije njihovog dolaska na čelo županije bili daleko, daleko iza nas?

Snosi li odgovornost na nekontrolirano financijsko zaduženje koju su opet ti isti iz županije priskrbili svim svojim žiteljima,  koje svakim danom postaje sve zabrinjavajuće i alarmantnije?

Jesu li župan i njegova ekipa doista postali svrha sami sebi, ako je tako, a što nažalost pokazuju relevantne brojke, postavlja se opravdano  pitanje čemu služi i koja je svrha te iste županije i župana?

Naša županija jedina je u državi i Europi koja u prihodovnoj strani proračuna ima stavku  primitaka odnosno uplata od strane općina i gradova toj istoj županiji, a što bi trebalo biti obrnuto kako je to u drugim županijama lijepe naše i kako je to bilo prije njihovog dolaska.

Dakle da apsurdu nema kraja dokazuje i činjenica da župan i njegova stranačka ekipa traže od našeg premijera gospodina Andreja Plenkovića i predsjednice Republike gospođe Kolinde Grabar-Kitarović pomoć, što je dobro i pohvalno, ali zamislite postavlja se jedno i jedino praktično i opravdano pitanje, zašto to nisu tražili od svoje „Kukuriku“ vlade u kojoj su i sami sudjelovali.

Župan je uveo apsolutističku kako financijsku tako i političku centralizaciju, dakle  apsolutnu vladavinu nad svime, od postavljanja i imenovanja školskih odbora, upravnih vijeća,  nadzornih odbora i izbora ravnatelja, a nama općinama je ostavio ipak nešto, financijske obaveze.

Međutim sada upravo ti isti besramno prozivaju, optužuju i tjeraju ovu  vladu na brzu i efikasnu decentralizaciju i poreznu reformu, iako  smo gotovo svi, sve općine  isključivo  negativno osjetili svaku dosadašnju i reformu i decentralizaciju kroz naše proračunske prihode,  bez razlike tko je na vlasti, a što je najviše kulminiralo u vremenu Milanovićeve vlade.”

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

“Kamenje i prašina lete na sve strane, više ne možemo izdržati”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Ma ne možemo više izdržati. Ovo traje već godinama. Kamioni jure naseljem, a sada kad su još u tijeku radovi na Aglomeraciji Varaždin u Jalkovcu, još je je gore. Kuća vam se strese kad vozilo prođe preko ulegnuća na cesti. Kamenje i prašina lete na sve strane – rekla nam je jedna Jalkovčanka iz Ulice braće Radić, najduže u Jalkovcu.

I mještani manjih, sporednih ulica su ogorčeni.

– Ma to više nije normalno. Kamenje leti na sve strane. Skoro su mi stradali prozori na kući – ističe stanovnica Plitvičke ulice.

Neizdrživo

Ogorčena je i majka 5-godišnjeg djeteta iz Nove ulice.

– Kako se voze s teretnim vozilima, to je strašno. Uvijek sam u strahu da se mom malenom nešto ne dogodi – rekla je ogorčeno.

No, kamioni koji dovoze i odvoze robu do Zone malog i srednjeg poduzetništva u Jalkovcu drugim putom ni ne mogu ići.

– Ma svjesni smo mi da vozači kamiona nemaju drugi način nego da se kroz naše naselje voze do Zone u Jalkovcu, ali dokad će to biti tako? – rekla je Jalkovčanka iz Ulice braće Radić.

S problemima mještana upoznati su i u Mjesnom odboru Jalkovec.

– Kontinuirano upozoravamo na problem teškog teretnog prometa u naselju Jalkovec te potrebu iznalaženja rješenja za njegovo izmještanje. To svake godine kao Vijeće Mjesnog odbora stavljamo na listu prioriteta i komuniciramo prema gradskoj vlasti – ističe Robert Vugrin, predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Upoznati

S tom problematikom Mjesni odbor Jalkovec upoznao je novu gradsku vlast.

– Zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića s tom problematikom upoznali smo na koordinaciji s predsjednicima vijeća mjesnih odbora u lipnju te je nakon toga početkom srpnja upućen i dopis – dodao je Vugrin.

Iz Grada Varaždina ističu da su upoznati s problematikom Jalkovčana.

– Izmještanje teretnog prometa iz naselja Jalkovec je predmet razgovora svih dosadašnjih vlasti u Gradu Varaždinu s Hrvatskim cestama s obzirom na činjenicu da navedeno prvenstveno ovisi o izgradnji čvora Jalkovec na jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina – ističu iz Grada Varaždina te dodaju da je s Hrvatskim cestama dogovarano da se projektiranje navedenog čvora uvrsti u planove Hrvatskih cesta za 2021. godinu.

– Nemamo informacije je li išta po tom pitanju pokrenuto – tvrde iz Grada Varaždina.

Vugrin pak ističe da iz Hrvatskih cesta očito čekaju da se krajem ove godine na sjednici Skupštine Varaždinske županije izglasaju III. izmjene i dopune Prostornog plana Varaždinske županije, koje između ostaloga obuhvaćaju i nove čvorove na varaždinskoj obilaznici, pa time i ovaj jalkovečki.

Rješenje

Do tog čvora na jugozapadnoj obilaznici vodila bi pristupna cesta dužine oko 600 metara koja bi se protezala od Magme u Zoni pa do završetka Ulice Stanka Tomaškovića u Jalkovcu.

Navedenu cestu mora osigurati Grad Varaždin i prema aktualnim podacima na Geoportalu Državne geodetske uprave vidljivo je da je u tu svrhu parcelirana samo polovica dužine te buduće pristupne ceste. Taj dio koji je parceliran ima otegotnu okolnost što se radi o zemljištu koje je predmet sudskog spora vezanog uz zamjenu zemljišta Grada Varaždina i tvrtke T7 VIS.

No, drugih 300 metara nemaju otegotnu okolnost, već se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Predviđen novi čvor na jugozapadnoj obilaznici

Nadanja

– Uzimajući u obzir sve navedeno i pokušavajući učiniti ono što se može, u 2022. godini bi postojali preduvjeti da se barem počne s projektiranjem čvora od strane Hrvatskih cesta i potrebnim predradnjama od strane Grada Varaždina kako bi se imovinskopravno riješilo preostalih 300 metara buduće pristupne ceste. Jednako tako ostaje i nada da će hrvatsko pravosuđe učinkovitije i brže rješavati sudske postupke koji trenutno onemogućavaju da se počne s izgradnjom buduće pristupne ceste na već parceliranom dijelu – zaključuje predsjednik Mjesnog odbora Jalkovec.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji osam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je evidentirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 136 osoba.  

Oporavile su se dvije osobe i broj aktivnih slučajeva je 24. Od početka epidemije u županiji je evidentirano 22.180 osoba pozitivnih na koronavirus.  

Svi zainteresirani građani mogu se danas i u subotu cijepiti na punktu u Gospodarskoj školi u Varaždinu.

Raspored cijepljenja:

Danas, 4. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – do 18 sati –  cijepljenje drugom dozom AstreZenece za osobe koji su prvom dozom cijepljeni 12. svibnja, cijepljenje drugom dozom Pfizera za cijepljene 23. lipnja, kao i za sve ostale zainteresirane građane bez prethodne najave.

Subota, 7. kolovoza – sportska dvorana Gospodarske škole u Varaždinu – od 8 do 14 sati –cijepljenje drugom dozom Pfizera za osobe cijepljene 26. lipnja, kao i prvom dozom za sve zainteresirane građane bez prethodne najave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje