Povežite se s nama

Međimurje

Kotoriba: djeca i njihovi roditelji učili kako unesrećenom pružiti prvu pomoć!

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 27. studenoga, održana je edukacija za članove Društva „Naša djeca“ Kotoriba o pružanju prve pomoći, koju su proveli članovi Gradskoga društva Crvenoga križa Čakovec, Alenka Novak i Karlo Mavrin.

– Oduševljeni smo održanom edukacijom. Imali smo odlične predavače koji su na vrlo pristupačan, zanimljiv i djeci prihvatljiv način održali kratko predavanje i prezentaciju, da bi nas upoznali s postupcima kako možemo pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi te kako ispravno reagirati u takvim stresnim situacijama – istaknula je Jelena Ujlaki, predsjednica Društva „Naša djeca“ Kotoriba.

Predsjednica Ujlaki dodala je da je cilj prezentacije bio djeci približiti način pružanja prve pomoći.

– Mnogi od njih s tom su se temom susreli prvi put u životu, dok odraslima nije bilo naodmet ponoviti i obnoviti znanje iz pružanja prve pomoći.

Edukaciji se odazvalo 20-ak sudionika, a najmlađi sudionik imao je svega dvije i pol godine te je vrlo pažljivo slušao i upijao znanje.

– Kad god bude moguće, pokušat ćemo organizirati radionice ovakvog tipa. Ovim se putem posebno zahvaljujemo članovima Gradskoga društva Crvenoga križa Čakovec, posebno edukatorima Alenki i Karlu – zaključila je predsjednica Ujlaki.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje