Povežite se s nama

Međimurje

Povodom Dana Kotoribe u udarnom terminu Jurica Pađen i Aerodrom

Načelnik Kotoribe Dario Friščić

Objavljeno:

- dana

Dani Kotoribe otpočeli su sportskim igrama umirovljenika i osmom utrkom “Kotoripska petnajstica” u organizaciji Trkačkog kluba “Kotoripski begači”.

Dok su se umirovljenici družili već drugoga dana rujna, “Petnajstica” se održala u nedjelju, 4. rujna, sa startom ispred Ribičkog doma “Som” u Kotoribi. Zainteresiranima su na izbor bile dvije discipline: duža na 15,3 i kraća na 3 kilometra.

FOTO: KM Photography

Što se pak tiče drugih tekućih i planiranih projekata, u Kotoribi se nastavljaju raznovrsne aktivnosti. O aktualnostima smo stoga razgovarali s načelnikom Općine Darijom Friščićem. Jedna od prvih stvari koja “hvata oko” kad ovih dana uđete u Kotoribu radovi su na novoj upravno-poslovnoj zgradi u centru mjesta.

Novosti u centru

– Srušena je stara zgrada u kojoj su prije bile smještene banka, pekara i poslovnica Hrvatske lutrije, koje su premještene u novu upravno-poslovnu zgradu. U tijeku je završna, III. faza njezina uređenja, koja bi trebala završiti do Dana Kotoribe, a uključuje vanjsko uređenje – zelene otoke, tlakavce i asfaltiranje parkirališta. Ukupna vrijednost konstrukcije iznosi dvanaestak milijuna kuna, a u njoj će na katu biti smješteni općinski i upravni uredi.

Do preseljenja neće doći u neposrednoj budućnosti zbog obveza kojima smo zatrpani i koje najprije moramo riješiti, već iza Nove godine – objašnjava kotoripski načelnik.

Što se tiče ceste prema Goričanu, ona je u nadležnosti ŽUC-a, naglašava, te će javnost biti pravodobno obaviještena kada budu poznati novi detalji. Na prometnici je, naime, prije nekoliko godina postavljen tzv. eko-asfalt koji se nije pokazao dobrim rješenjem za put kojim svakodnevno prometuju masivna vozila poput traktora i radnih strojeva.

– Svakako nam je svima u interesu da se Kotoriba prometno poveže s drugim mjestima, s obzirom na njezin položaj. Na istoj liniji u razmišljanju nalazi se i projekt mosta na Muri, koji bi također doprinio boljoj povezanosti Kotoribe s okolnim mjestima. Za most inače veliki interes postoji upravo s mađarske strane – ističe Friščić.

Početna konferencija projekta MuKoBridge HU-HR, putem kojega se izrađuje studija projektiranja mosta Kotoriba-Murakeresztur, održana je sredinom srpnja 2021. Početkom lipnja ove godine na sjednici Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Regija Mura obznanjeno je da su EGTS-u za studiju odobrena sredstva od više od 920.000 eura.

Kultura i turizam

– Općina je prije par godina kandidirala projekt obnove stare škole na mjeru 7.4.1. Došlo je do raskida ugovora zbog rušenja dvaju aneksa zgrade. Izgleda da ćemo s projektom morati početi od nule. Koji bi sadržaji tu bili uključeni, od kulture, turizma do umjetnosti… Vidjet ćemo kad pitanje bude aktualno. Kad već spominjemo turizam, potencijala svakako ima cijelo donje Međimurje, a pritom moram spomenuti i inicijativu zaštite košaraštva kod Ministarstva kulture i medija kao tradicionalnog obrta i vrijedne kulturne baštine – dodaje načelnik Friščić. Važnim projektom okarakterizirao je i razvoj Sportskog parka.

Proizvodi kotoripske obitelji košaraša Pogorelec

– To je svakako hvalevrijedan pothvat, koji će našim stanovnicima pružiti vrlo vrijedne sadržaje, no kako su se rekonstrukcija i dogradnja odužile, a cijene u svim sektorima divljaju, Općina mora financijski pratiti projekt. Lani smo dali 1,6 milijuna kuna u tu svrhu, a i ove godine morat ćemo osigurati sredstva u skladu s vlastitim mogućnostima – kaže kotoripski načelnik.

Dani Kotoribe

Općinski dani povezani su s blagdanom Uzvišenja Svetog Križa, koji se slavi 14. rujna. U subotu, 10. rujna, tako je na organiziran spust po rijeci Muri u organizaciji Motonautičkog kluba “Mura” Kotoriba. Svečana sjednica zakazana je za petak, 16. rujna, u 19 sati, dok dva sata kasnije slijedi akustični rock koncert u podrumskim prostorijama doma kulture.

Udarnog dana, u subotu, 17. rujna, s početkom u 14 sati mjesne udruge pripremaju tradicionalna jela za posjetitelje. Sat kasnije u planu je predstava za djecu “Šarenog svijeta” uz druženje i fotografiranje s maskotama iz crtića. Oko 18 sati na pozornicu stupa bend “Gorki maršal”, dok će zvijezde Dana Kotoribe, Jurica Pađen i Aerodrom, svoje mjesto na stageu zauzeti oko 21.

Zadnjeg dana manifestacije, u nedjelju, 18. rujna, od 9 sati ujutro u organizaciji SRD-a “Som” održava se ribičko natjecanje hrvatskih i mađarskih ribiča. Svečana sveta misa slijedi u 11 sati, dok će posjetitelji iza ručka, od 13 sati, imati prilike razgledati izložbu fotografija Marijana Kovača “Kotoriba negda”.

Od 14.30 do 17.30 bit će moguće pogledati etno zbirku u prostorijama staroga župnog dvora (“farofa”), a Mažoretkinje Kotoribe razveselit će publiku u 15 sati. Sat kasnije nastupaju KUD Kotoriba i gosti, dok će se prvenstvena utakmica NK-a “Graničar” iz Kotoribe i NK-a “Jedinstvo” iz Gornjeg Mihaljevca održavati od 16.30.

Ovogodišnje Dane Kotoribe zaključit će članovi KUD-a Gruntovec i Udruge “Sigečko srce” s predstavom “Vu Gruntovcu se otpira ambulanta”.

Međimurje

Otvoren novi cestovni most u Maloj Subotici prema Belici za veću sigurnost pješaka i biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Blizanke Lucija i Julija Kovačić rezanjem vrpce simbolično su označile otvorenje novog cestovnog mosta u Maloj Subotici prema Belici vrijednog dva milijuna kuna. Novi most u velikoj će mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka i biciklista. S obzirom na dimenzije mosta koji je 22 metara dugačak te ima kolnik širok šest metara i obostrane staze širine dva metra, u velikoj će se mjeri poboljšati i prometna protočnost.

Nakon što je prije manje od mjesec dana u Svetom Martinu na Muri otvoren novi kružni tok u centru naselja, ovo je drugi veliki projekt u cestovnoj infrastrukturi kojeg je uspješno realizirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije.

– Sam projekt tehnički je bio iznimno zahtjevan jer je bilo potrebno izmjestiti postojeći vodovod, plinske i telekomunikacijske instalacije te srušiti stari most koji istovremeno nije propuštao promet u oba pravca. U realizaciju su se uključile i Međimurske vode, Međimurje plin, Hrvatske vode, dok je izgradnju novog mosta odradila tvrtka Geotehnika – objasnila je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Đurđica Hamer.

Uz ŽUC novac za novi cestovni most osigurala je i Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno završen na korist stanovnika Međimurske županije koji koriste ovaj prometni pravac.

– Svi putevi vode u Belicu – nadovezao se načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi s obzirom da novoizgrađeni most spaja dvije općine i predstavlja „žilu kucavicu“ između Male Subotice i Belice.

– Županijska uprava za ceste nastavlja s rekonstrukcijom, izgradnjom i obnovom naših prometnica, a nakon kružnog toka u Svetom Martinu na Muri i ovog mosta u Maloj Subotici, pri završetku je biciklistička staza koja povezuje Mursko Središće i Peklenicu čije je vrijednost 1,6 milijuna kuna. Također, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze vrijedne 1,1 milijuna kuna na dionici Gornji Kraljevec – Remis – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje