Povežite se s nama

Međimurje

Kotoriba se potvrdila kao sredina poželjna za život

Objavljeno:

- dana

USPJEH

U protekle četiri godine, za mandata aktualne izvršne vlasti na području Općine Kotoriba ostvarena su znatna ulaganja, puno veća od općinskog proračuna.

Riječ je o investicijama u cestovnu i komunalnu infrastrukturu, elektroenergetski sustav, obnovu javnih objekata, uređenje krajobrazne arhitekture i   nabavku komunalne opreme i one potrebne Civilnoj zaštiti.

U vrhu po ulaganjima

– Naše znanje i energiju u proteklom smo razdoblju iskoristili kako bismo Kotoribu učinili još ljepšom. Ona se iz dana u dan potvrđuje kao sredina poželjna za život domaćih ljudi, ali i onih koji ovdje žele doći te postati našim sumještanima – ističe općinski načelnik Ljubomir Grgec.

– Nadamo se da smo barem djelomično uspjeli u tome. U svibnju ćemo na lokalnim izborima birati nove ljude koji će morati zasukati rukave kako bi i u narednom četverogodišnjem razdoblju nastavili uspješno voditi razvoj Općine. Budućnost nam je korištenje sredstava fondova te Europske unije, a mi imamo spremne projekte, od kojih su neki vezani i uz prekograničnu suradnju – rekao je načelnik prvog mjesta u Hrvatskoj koje je imalo željezničku prugu u funkciji još 1860. godine. Kad već spominjemo prometnu infrastrukturu, treba znati da Općina Kotoriba značajna sredstva ulaže u njezinu sanaciju i uređenje. Tako su pred završetkom lani započeti radovi na modernizaciji Međimurske ulice, a zablistala je i Kolodvorska.

U tijeku je asfaltiranje 13 kilometara strateške ceste Kotoriba – Goričan

– U Kolodvorskoj ulici kompletno je uređen kolnik s pješačkom stazom uz koju su i bočna parkirališta. U Međimurskoj je pak u potpunosti riješena odvodnja te je dobila i novi zastor od finog asfalta. Potonji je položen i u Ulici kralja Tomislava, a započelo je asfaltiranje ceste Kotoriba – Goričan. Riječ je o strateškoj prometnici dugačkoj 13 kilometara koja je kandidirana na Interreg Hrvatska – Mađarska. Projekt je vrijedan više od tri milijuna kuna i cesta mora biti u potpunosti asfaltirana do 2020. godine – pojasnio je Grgec.

Visok standard 

Dodao je da je izrađen i projekt rekonstrukcije Duge ulice, koji između ostaloga obuhvaća kompletnu obnovu kolnika s izgradnjom pješačko-biciklističkih staza vrijedan šest milijuna kuna, a predstoji i dogradnja dviju prostorija Dječjeg vrtića.

– Spomenuti projekti kandidirani su na mjeru 7 iz programa Ruralnog razvoja RH 2016. – 2020. Dogradnja Vrtića, koji trenutno koristi 60 mališana, je nužna zbog potreba jasličke skupine i projekt je vrijedan oko 4,5 milijuna kuna. Općina korištenje Vrtića sufinancira u iznosu od 60 posto, a jaslice sa 750 kuna mjesečno. Naša je obveza da radi standarda mladih obitelji osiguramo sredstva za ovaj projekt – kaže Grgec. Inače, u ovoj su općini prvi u Međimurju donijeli i oživotvorili odluku o dodjeli poticaja za kupnju i uređenje nekretnina. Lani je za te potrebe novac dobilo sedam obitelji, a prošlog mjeseca ugovore su potpisala još tri nova korisnika poticaja.

Zacrtano je ostvareno

– Naš cilj je zadržavanje mladih obitelji u Kotoribi te stoga potičemo kupnju i revitalizaciju starih ili napuštenih kuća – veli čelnik općine koja u ovoj akademskoj godini stipendira 18 studenata, a još  sedmero će ih dobiti jednokratne novčane potpore.

– Želja nam je da od iduće akademske godine svi redovni studenti ostvare pravo na ovaj vid potpore njihovom obrazovanju. Briga o mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje je samo jedan od općinskih prioriteta. Brinemo i o društvenom životu, o radu naših sportskih, kulturnih i drugih udruga. Za njihove smo brojne aktivnosti ove godine izdvojili 650.000 kuna. Raduje nas da smo uspjeli kompletno obnoviti dvoranu za stolni tenis, a Ribički dom dobio je novo krovište. Obnovili smo i igralište našega Malonogometnog kluba – ističe Grgec, iza kojeg su dva i pol načelnička mandata. Iskustva u vođenju ovakve jedinice lokalne samouprave, koju mnogi uzimaju za primjer, mu ne nedostaje. Baš kao ni snage za još jednu izbornu utakmicu, u koju ulazi sa svojim zamjenikom Robertom Ujlakijem u ime koalicije SDP-a, HSS-a i Laburista.

Županija mudruje dok Stara škola propada

– Dovršili smo izgradnju kanalizacije u ulicama Dragutina Domjanića, Vladimira Nazora, Zelengaj, Ljudevita Gaja i bana Josipa Jelačića te smo jedna od rijetkih općina u kojoj svako domaćinstvo ima mogućnost priključka na odvodnju – ističe zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki, od kojeg doznajemo i to da je uz sufinanciranje Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u cijelome mjestu izmijenjena javna rasvjeta. 

– Umjesto klasičnih rasvjetnih tijela ugrađena je LED-rasvjeta koja je u funkciji cijelu noć. No, potrošnja energije je unatoč dvostruko većem broju (ukupno 430 žarulja) rasvjetnih tijela smanjena za 50 posto i na godišnjoj razini uštedimo više od 100.000 kuna – kaže Ujlaki o projektu vrijednom gotovo 1,5 milijuna kuna.
Osvrnuo se i na planova za iduće razdoblje, kojih ima dosta, a jedan od prioriteta je završetak izgradnje nadstrešnice na tržnici, te nakon toga izgradnja poslovnog centra i trga, čime bi centar mjesta dobio izgled primjeren 21. stoljeću. – Općinsko središte dobit će, između ostaloga, više sadržaja na spomenutoj lokaciji. Predstoji nam i kompletna obnova Doma zdravlja te zgrade “Starog vrtića“, čime bismo povećali efikasnost naših liječničkih timova. Uz to, spasili bismo od propadanja jednu od najstarijih zgrada u mjestu. Nastojimo riješiti i pitanje zgrade Stare škole, koja je u vlasništvu Međimurske županije. Prijenosom vlasništva na Općinu omogućila bi se njezina temeljita obnova i prenamjena prostora za smještaj etno-zbirke i ostalih sadržaja u funkciji dodatne turističke ponude – naglasio je Ujlaki.  Ujedno je dodao da posjetitelje ovogodišnje tradicionalne manifestacije “Dani šibe i ribe“ očekuju brojna iznenađenja. To ne čudi, jer će ovaj dvodnevni praznik gastronomije i kulture “začiniti“ tamburaški sastav “Cure iz centra“, virovitički bend Vatra, Bosutski bećari i drugi izvođači.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
  • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
  • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
  • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
  • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
  • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
  • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
  • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje