Povežite se s nama

Međimurje

Kovač: Neću da direktor Mađarić završi u zatvoru

Objavljeno:

- dana

Pala ODLUKA

Nakon ljetne stanke u četvrtak je pod predsjedanjem Jurice Horvata održana 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca uz 11 točaka dnevnog reda. Većina vijećnika aktualni sat iskoristila je i da bi uz postavljanje pitanja čestitala gradonačelniku ulazak u Hrvatski sabor.

Sjednici je uza sve vijećnike nazočio i direktor GP Stanorad d.o.o. Velimir Mađarić. Naime, iako je aktualni sat prošao bez velikih rasprava i puno pitanja, njih nije nedostajalo kad je na red stigla rasprava o Prijedlogu odluke o raspolaganju novčanim sredstvima Grada Čakovca u svrhu pokrića gubitka spomenute tvrtke. Ova gradska tvrtka je prijašnjih godina gomilala gubitke, koji su 2013. godine iznosili 2.400.000 kuna i prijetio joj je stečaj, naglasio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

– Grad Čakovec je već ranijim odlukama Gradskog vijeća podmirio dio dugovanja, no tvrtka se našla u situaciji da mora žurno podmiriti dug prema Poreznoj upravi u iznosu od 707 tisuća kuna. Za neplaćanje ili izbjegavanje plaćanja poreza propisana je kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora i ja ne želim da netko radi dugova iz prošlosti i drugog direktora završi iza rešetaka. Tvrtka već neko vrijeme posluje pozitivno i uvjeren sam kako je na dobrom putu da postane renomiranim gradskim poduzećem – smatra gradonačelnik.

Vijećnici predložili da se gubitak sanira smanjivanjem plaća svih zaposlenih u gradskoj upravi

No, ako ne plati dug prema Poreznoj upravi, Stanoradu prijeti prisilna naplata s blokadom računa u trajanju od otprilike godinu dana. U tom razdoblju Stanorad ne bi mogao raspolagati novcem, što praktički znači kraj ove tvrtke koja upravlja većinom zgrada u Čakovcu!

Rješenje gradonačelnik vidi u predloženom planu sanacije u gradskom proračunu za 2017. i 2018. godinu, kojim će se osigurati 443.160 odnosno 371.160 kuna.

– Stanorad je tvrtka od interesa za Grad Čakovec, sadašnja uprava posluje pozitivno, no dolje je vuku naslijeđeni dugovi. Da ih nema, tvrtka bi ove godine imala dobit od 200.000 kuna. Nažalost, u slučaju stečaja u opasnosti su novčana sredstva zgrada – naglasio je Kovač koji je pritom ustvrdio da će “Stanorad vratiti novac u gradski proračun“.

Inače, gradski vijećnici o ovoj točki diskutirali su više od sat vremena. Čuli su se mnogi prijedlozi, od toga da Stanorad treba pustiti u stečaj do ideje da se proda za 0 kuna zainteresiranim poduzetnicima. Predloženo je i da se gubitak sanira smanjivanjem plaća svih zaposlenih u gradskoj upravi te povezanim tvrtkama i ustanovama.

Na sve to direktor Stanorada Velimir Mađarić rekao je da su “pomno proučene sve mogućnosti izlaska iz ove situacije, no pokrivanje dugova iz gradskog proračuna jedini je mogući način daljnjeg funkcioniranja tvrtke koja ima 10 zaposlenih te 6 čistačica“.

– Nestanak javne tvrtke koja upravlja zgradama, prouzrokovao bi kaos na tržištu – naglasio je Mađarić navodeći primjer susjednog Varaždina.

Podsjećamo, dug se gomilao od 2002. godine, a sve je kulminiralo 2013. godine. Aktualna gradska vlast promijenila je upravu koja je počela sanirati tvrtku te je protiv bivšeg čelnika Stanorada pokrenut kazneni postupak koji je u tijeku. Na kraju je, s 15 glasova za i 6 protiv, prijedlog Odluke usvojen bez izmjena.

Proračun u studenome

Inače, pred vijećnicima se našao i obračun gradskog proračuna za prvu polovicu godine te nekoliko odluka i pravilnika, poput onog o financiranju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Čakovca. Osim što detaljno propisuje proceduru raspisivanja natječaja, odabira projekata i programa te njihovo provođenje i kontrolu, propisuje i vrijeme raspisivanja javnih poziva. Od ove godine Javni poziv za sufinanciranje projekata i programa od interesa za Grad Čakovec organizacija civilnog društva raspisat će se nakon usvajanja proračuna Grada Čakovca za iduću godinu. Prijedlog proračuna za 2017. godinu pred gradskim vijećnicima trebao bi se naći u drugoj polovici studenoga.

Kreće se u komasaciju poljoprivrednog zemljišta i ispitivanje tla

Na čakovečkom području registrirano je 315 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a poljoprivrednom djelatnošću bavi se 22 poduzetnika. Otprilike 70 posto prostora Grada Čakovca otpada na poljoprivredno zemljište, s čak 21.841 parcelom, prosječne veličine 0,25 hektara. Kako veličina i oblik parcela ne omogućuju obradu zemljišta suvremenom mehanizacijom, Grad Čakovec je Agenciji za poljoprivredno zemljište uputio namjeru uključivanja u programe određivanja područja na kojem će se provoditi komasacija poljoprivrednog zemljišta. Iako se još uvijek nije krenulo u postupak komasacije, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove Ninoslav Šipoš ustvrdio je na sjednici Gradskog vijeća “da su već kontaktirani svi mjesni odbori te da su oni suglasni s komasacijom“.
– Provest će se i ispitivanje tla. Riječ je o inicijativi Međimurske županije, na koju smo se odazvali, kao i većina jedinica lokalne samouprave Međimurja – istaknuo je Šipoš. Inače, izrada idejnog projekta prvi je konkretni korak i bit će svojevrsni filter koji će pokazati opravdanost projekta komasacije u pojedinim dijelovima Grada.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje